Точка зору

Чому аграріям варто звернути увагу на озимий ячмінь?

Олександр Іващенко
д-р с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААН

Аналіз доводить, що аграріям варто звернути увагу на таку культуру, як ячмінь озимий.

За рівнем біологічної продуктивності рослини ячменю озимого майже не поступаються пшениці озимій. Немає потреби брати в розрахунок рекордні показники у 11–12 т/га зерна, як у пшениці. За нормальної технології вирощування посіви ячменю озимого здатні реально формувати 7–8 т/га і більше якісних зернівок.

Ячмінь озимий як жодна інша колосова культура позитивно реагує на створення високого і збалансованого агрофону, запасів доступної вологи й комплексного захисту від негативного впливу шкідливих організмів.

Скептики можуть заперечити: мовляв, соняшник принесе більший прибуток. Можливо, проте засіяти всі поля соняшником ви зможете тільки один рік. А диференційовано вирощувати з достатнім прибутком посіви різних культур можливо постійно. Реалізувати врожай ячменю озимого можливо швидко й дешево як сировину для інших, а можливо, після раціонального використання у власному тваринництві, мати товарну продукцію у формі м’яса або молока.

Другий шлях реалізації є бажаним, бо в цьому разі корми в господарстві для тваринництва будуть не покупні, а власні й, відповідно, йтимуть за собівартістю вирощування. До того ж реалізація кінцевої продукції тваринництва буде істотно дорожчою за продаж просто зерна (в середньому прибутковість зростає у 2,2–2,5 раза).

Одночасно в результаті наявності дешевих і якісних концентрованих кормів позитивно вирішуємо кілька важливих аспектів життя на селі: є нові робочі місця, є тваринництво і його продукція, є відповідно здоровіша та збалансованіша структура посівних площ на орних землях і власне виробництво незамінних і потрібних для орних земель органічних добрив, є регулярне надходження обігових коштів на рахунок господарства протягом року.

Отже, ячмінь озимий — одна з ключових культур для такого сценарію розвитку господарств.

Посіви ячменю озимого традиційно були рекомендовані для вирощування в 14 областях нашої країни (зони Степу й Лісостепу). Проте протягом останніх 20 років через потепління клімату тривалість теплого періоду року з температурами понад +10 °С зросла в середньому на 16 діб. Достатньо м’які зими забезпечують успішну перезимівлю посівів ячменю озимого майже в усіх регіонах країни, крім крайнього північного сходу.

Як і будь-яка інша сільськогосподарська культура, посіви ячменю озимого для достатньо повної реалізації високого продуктивного потенціалу, що закладено в його насінні, вимагають відповідного догляду й захисту від впливу негативних чинників протягом вегетації.