Точка зору

Черга на виробництво теплиць зайнята на 4 місяці

Леонід Мідяний
Засновник підприємства «Нова теплиця»

Такого тепличного буму, як у 2022–2023-му роках, я не пам’ятаю за весь час роботи. А теплицями я займаюся з 1995 року.

Звісно, що в кожного господарства своя ситуація, але багато фермерів у минулому сезоні добре заробили на овочах. І не тільки на овочах: ті, хто зумів виростити добрі кавуни, вийшов у хороший плюс, адже традиційні регіони вирощування були окуповані.

Як би овочівники на бідкалися, попит на овочі був значним, а ціни — доволі високими. Тепер зароблені кошти дбайливі господарі інвестують у теплиці. І для вирощування ранніх та пізніх овочів, і для отримання розсади.

Найпопулярнішими нині є теплиці розміром 10 на 50 м, але господарі зазвичай ставлять не одну таку конструкцію, а 3–4 поряд на ділянці. Причому зараз фермери орієнтуються не лише на класичні томати й огірки, а також висаджують ранню картоплю, перці, баклажани, адже декому на ранній картоплі у квітні вдається заробити більше, ніж на традиційних томатах у травні-червні.

Будівництво такої теплиці розміром 10 на 50 м під ключ коштує від 300 до 500 тис. грн, це вартість матеріалів разом із доставкою і монтажем. За останній рік ціни на метал піднялися на 50–60%, через це зросли й ціни на тепличні конструкції.

Наші теплиці сміливо можна назвати «мейд ін Юкрейн»: метал у нас вітчизняний, фарбуємо ми його на своєму виробництві, плівку використовуємо теж вітчизняну, шириною 16 м.

Попит мають добротні двошарові конструкції, з повітряною подушкою між шарами плівки. Тобто фермери орієнтуються не на найпростіші і найдешевші парнички, а розуміють, що в умовах істотного подорожчання енергоносіїв конструкція теплиці має бути розрахована на максимальне збереження тепла всередині. Більшість прагне отримувати надранню продукцію, адже рання продукція — вища ціна, тож і заробітки більші.

Наше виробництво розміщене у Вінницькій області, але нашими клієнтами є господарства по всій Україні, хоча більший попит на тепличні конструкції спостерігається в південних регіонах, зокрема в Одеській та Миколаївській областях. Нині ми так само працюємо по всій Україні, окрім окупованих і прифронтових територій. Хоча в грудні мали замовлення в Очакові, монтували там 2 теплиці розміром 10 на 50 м. Поряд було чутно вибухи, але фермер вирішив: виробництво треба розвивати, тож ми взялися йому допомогти.

Що цікаво: теплиці ставлять не лише для вирощування овочів. Недавно ми закінчили монтувати три теплиці у Смілі під вирощування квітів. Господарі окремо збудували котельню, яка буде їх опалювати.

Нині наші виробничі потужності заброньовані на чотири місяці вперед, такої кількості замовлень я не пам’ятаю за весь час роботи в тепличному секторі. Для монтажу теплиць ми залучили в кілька разів більше працівників, ніж мали до початку повномасштабного вторгнення. І все одно попит перевищує наші можливості.