Точка зору

Бізнес на водоплавній птиці треба поєднувати з іншими видами птахівничого бізнесу

Олександр Перепелиця
ФГ «Голд Сад»

Вирішивши займатися розведенням качок чи гусей, повністю забудьте про ті підходи, які існують у бройлерному виробництві. Схема продажу,  споживачі, види продукції для реалізації тут зовсім інші, ніж у бройлерному бізнесі. І якщо підійти до справи з вирощування водоплавної птиці з розумом, то можна отримувати непогані прибутки.

По-перше, треба чітко зрозуміти, що займатися реалізацією виключно товарного поголів’я, чи інкубаційного яйця, чи молодняку водоплавної птиці, в принципі, невигідно. Тут треба, аби був багатовекторний підхід, який включає реалізацію усіх можливих видів продукції. Як показує практика, найбільший прибуток приносить реалізація добового та підрощеного молодняку качок і гусей, дещо менше отримуєш грошей від реалізації інкубаційного яйця. Це пов’язано з тим, що в Україні мало хто має інкубаційні потужності, а якщо і має, то практично не уміє працювати з інкубаційним качиним чи гусячим яйцем. Реалізація товарної птиці передбачає наявність у складі господарства забійного цеху, що є додатковими та не зовсім виправданими витратами. Адже у вигляді тушок водоплавну птицю можуть купувати супермаркети, а з ними досить складно працювати через існуючу систему виплат грошей за реалізовану продукцію (горезвісні відстрочки платежів). Крім того, культура споживання м’яса водоплавної птиці в Україні тільки відроджується, тому немає гарантії, що ваша птиця так і не пролежить на полицях великих магазинів до закінчення строку її реалізації та не вимагатиме утилізації. По-друге, виявляти інтерес до качиних чи гусячих тушок можуть м’ясокомбінати, але на сьогоднішній день такого інтересу в принципі немає.

Сьогодні велику зацікавленість до водоплавної птиці виявляє місцеве населення, якому вже набридло вирощувати бройлерів через велику вимогливість цієї птиці, котру потрібно вакцинувати, берегти як зіницю ока, щоб вона досягла бажаної ваги. Крім того, якщо до годівлі бройлерів треба підходити більш ніж просто відповідально та ретельно, то качок можна годувати геть усім – навіть відходами рослинницьких виробництв. Особливо якщо говорити про непродуктивний період, коли птиця не повинна нести інкубаційні яйця. Якраз воно – населення – і є основним споживачем добового та підрощеного молодняку.

Інкубаційні яйця, як правило, охоче купують інкубаційні станції, які інкубують їх та згодом продають молодняк тому ж таки населенню. Невелику частину купують і спеціалізовані качині чи гусячі господарства, які перекомплектовують виробництва. Але на них припадає невеликий відсоток реалізації молодняку качок, гусей.

Стосовно ціни, то одне качине інкубаційне яйце у весняно-літній період коштує від 6 до 8 гривень. Добовий молодняк качок – 10–15 гривень за голову. Підрощена качка – до 20–22 гривень за голову. Качок вагою 2,3–2,7 кг як товарне поголів’я можна продавати по 17–17,5 гривень за 1 кг живої ваги. Вибракувану птиця з маточного поголів’я населення купує за ціною 40 гривень за 1 голову.

Гусяче інкубаційне яйце можна продавати по 10 гривень за штуку. Вартість добового молодняку гусей становить 18–25 гривень за голову. Гуси до місяця – 30 гривень за одну голову. Якщо реалізовувати гусей у живій вазі вагою 4–6 кг – 20 гривень за 1 кг.

Загалом, прибуток рік на рік не приходиться. Все залежить від вартості комбікорму. Минулого 2012 року ціна однієї тонни кукурудзи була 1,6 тис. грн, цього року – 1,1 тис. грн за тонну. Відповідно вартість кормів у структурі собівартості нижча, тож і рентабельність вища.

Також прибуток у качино-гусячій справі залежить від того, скільки в Україні було вирощено качок чи гусей. Бо українцям притаманна одна риса: якщо цього року ціна на качку була високою, то ледь не кожен намагається вирощувати цю птицю, від чого ціна на неї різко падає. У нас немає планового, аналітичного підходу.

Тому я б радив не робити ставку виключно на качок чи гусей. Завжди треба мати якусь перестраховку. Бізнес на водоплавній птиці треба поєднувати з іншими видами бізнесу – наприклад, паралельно вирощувати того самого бройлера чи несучку. В такому разі, якщо прибутку не принесли качки і гуси, його принесе інша утримувана у господарстві живність. Крім того, у водоплавної птиці продуктивний період триває з початку лютого і до кінця серпня, весь інший час птиця непродуктивна та не дає інкубаційних яєць. От тоді якраз і стануть у пригоді вирощувані бройлери, несучки тощо.