Точка зору

Агрокооперація. 2.0

Андріана Мартинів
керуючий партнер юридичної фірми Martyniv Law, керівник податкової практики

Сільськогосподарська кооперація в Україні отримала новий шанс запрацювати на повну силу: 15 листопада 2020 року введено в дію однойменний закон. То що про нього загалом має знати агровиробник? Передусім те, що загальна сума дивідендів не може перевищувати 80 % фінансового результату (прибутку) кооперативу. Окрім поняття «дивіденди» в законі йдеться ще й про «патронажні дивіденди» (вони не належать до оплати праці). Тобто, кооператив може бути як прибутковим, так і  неприбутковим.

Натомість поділ на «обслуговуючі» й «виробничі»  в новому законі відмінено. Відтак у чинних кооперативів є три роки, щоб перереєструватися й гармонізувати свої установчі документи з чинним законодавством. До слова, їх засновниками  і членами можуть бути як юридичні, так і фізичні особи (на етапі заснування – не менше трьох).

Фондів у кооперативу, за законом, три: статутний, розвитку та резервний. Кошти з фонду розвитку і придбане за них майно не можуть бути розподілені між членами кооперативу. Резервний створюють  для покриття шкоди внаслідок надзвичайних ситуацій, а також компенсації можливих втрат і збитків. Розміри відрахувань до таких фондів визначаються в статуті.

Закон дозволяє створювати спеціальний фонд, але це теж має бути зафіксовано в статуті. Водночас є імперативне правило стосовно розміру щорічних відрахувань до фонду розвитку – не менше частки фінансового результату (прибутку), що залишається після сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів, передбачених законом, пропорційно до частки залишкової вартості матеріальних і нематеріальних активів фонду розвитку у загальній залишковій вартості матеріальних і нематеріальних активів та менше 5% фінансового результату (прибутку), що залишається після сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів, передбачених законом.

Про те, як і на яких умовах члени кооперативу працюватимуть, слід визначитися завчасно – у Правилах внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського кооперативу. Пропорційне голосування – «один член – один голос». Кожен у кооперативі може мати додаткову кількість голосів, якщо це зафіксовано в статуті. Запобіжник – такі додаткові голоси мають бути пропорційними їх участі в господарській діяльності кооперативу – частки кожного з них в обороті з кооперативом, та/або трудової участі в його діяльності.

Тепер у кооперативів з’явився реальний шанс вільно вибирати вид діяльності, працювати як неприбуткова організація або ж, навпаки, виплачуючи своїм членам дивіденди. Для агропідприємств, що набирають обороти, кооперація може стати можливістю робити це набагато швидше й ефективніше. Для інших – це реально дієвий варіант вийти «з тіні». В принципі, навіть ті, хто не надто цього прагне, – не матимуть альтернативи під тиском старих-нових податків, політики фіскалізації та задля безпеки земельного банку. Втім, як мовиться, поживемо – побачимо…