Тваринництво

Здорова альтернатива соєвому шроту

Здорова альтернатива соєвому шроту

Детально про варіанти зменшення антипоживних факторів у сої за згодовування продуктів із неї поросятам-відлучникам.

 

Антипоживні фактори шкідливі для здоров’я поросят. Якщо зменшити їх вміст у кормах, можна істотно покращити виробничі показники тварин і тим самим прибутковість ферми.

 

Відлучення вважають найбільш складним і стресовим періодом у житті поросят. Відлучивши тварин від свиноматки, поросят переводять на сухі та гурбі корми, об’єднуючи в групи з поросятами з інших гнізд. Одночасно намагаються зробити так, щоб тварини споживали якомога більше корму за найнижчою ціною, часто жертвуючи якістю, але очікуючи максимальних приростів. Та насправді для того, щоб порося показало швидкий старт, організм повинен отримати необхідну кількість поживних речовин, що в умовах здешевлення сировинної бази, внаслідок згубної дії окремих компонентів, дещо складно.

 

Запорукою безпроблемного всмоктування поживних речовин є здоровий шлунково-кишковий тракт, який одночасно змушений боротися з патологічними бактеріями, вірусами, токсинами. Це серйозне випробування для організму в момент його первісного розвитку, котре утруднюється відмовою від застосування антибіотиків ― стимуляторів росту або політикою застосування дешевої сировини, тобто макухи та шроту різного походження або білків тваринного походження, які часто є джерелом збудників різних хвороб. Утім, виробничі показники після відлучення можна не лише підтримувати, а й поліпшувати. Таємниця успіху полягає у використанні високоякісних компонентів у передстартовому кормі.

 

Антипоживні фактори сої

 

Сою, як джерело протеїну з повноцінним профілем амінокислот, що найкраще підходить для годівлі тварин, найбільше використовують у виробництві кормів. Однак у раціонах поросят-відлучників цей інгредієнт не бажаний у нечищеному вигляді, оскільки містить багато антипоживних факторів (АПФ).

 

Інгібітори трипсину 

Це нативні білки, які блокують травні ферменти, такі як трипсин і хімотрипсин. Активність інгібіторів трипсину (АІТ) погіршує перетравність протеїну, чим спричиняє внутрішні втрати організму. Інгібітори трипсинів можна зменшити термообробкою соєвої сировини, але перегрів негативно впливає на якість протеїнів, відповідно, цей метод — недосконалий. Це найвідоміший АПФ, але слід знати, що є інші речовини згубної дії, які термообробка не деактивує. Про них ідеться нижче.

 

Олігосахариди 

Соєві боби містять близько 6% олігосахаридів, в основному рафінозу й стахінозу. Ці вуглеводні неперетравні, хоча мікрофлора ссавців їх ферментує. Але користі від цього немає, адже ферментацію здійснюють патогенні бактерії, внаслідок чого виділяється газ, що проявляється здуттям кишечника, появою діареї, погіршенням використання енергії та самопочуття поросят.

 

Антигени 

Близько 65–85% сирого протеїну сої складається з бета-когліцинінів та гліцинінів, які зберігаються найкраще під час термообробки, ß-когліцинін спричиняє алергічну реакцію в епітелії кишечника. Гліцинін — формування антитіл тільки після внутрішньовенного введення. Загалом антигени є причиною алергічної реакції в кишківнику, пошкоджують ворсинки слизової поверхні, зменшують поверхню всмоктування води та поживних речовин, сприяють втраті енергії та протеїну.

 

Фітинова кислота 

Фітинова кислота — фосфоровмісна кислота, яка послаблює біодоступність життєво необхідних мінералів: кальцію, магнію, заліза та цинку. Вона також пов’язана з протеїном, а тому розпад фітинової кислоти може підвищити його перетравність. Крім того, відомо, що унаслідок послаблення фітатів ферментом фітази зростає доступність фосфору. Тому останнім часом виробники фітази радять збільшувати її вміст у кормах, щоб послабити негативний ефект фітинової кислоти.

 

Лектини 

Лектини — це (тетрамерні) глікопротеїни, стійкі до ферментативного розщеплення у ШКТ. Вони прив’язуються до епітелію тонкого ШКТ, руйнуючи щіткову облямівку епітеліальної тканини та спричиняючи виразки й атрофію ворсинок кишечника. Це, у свою чергу, збільшує втрати азоту.

 

Неперетравні речовини 

Одна із проблем, пов’язана з використанням сої в раціонах поросят-відлучників — втрата поживних речовин через вплив антипоживних факторів. У кишечнику АПФ та втрачений протеїн стають поживним субстратом для патологічних бактерій. Велика кількість АПФ не лише згубно діє на показники росту поросят, а й спричиняє діареї різного походження та сприяє виникненню вторинних захворювань внаслідок імунних стресів. Відтак, максимально низький рівень АПФ у компоненті соєвого походження — рецепт міцного здоров’я поросят, добрих виробничих показників та покращення прибутковості господарства.

 

Концентрат соєвого протеїну

 

Концентрат соєвого протеїну може бути тим інноваційним компонентом, який допоможе у вирішенні проблеми антипоживних факторів. Кількість АПФ можна зменшити шляхом термообробки, екстрагування розчином чи ферментативного розщеплення. Проте, як уже зазначалося, термообробка діє лише на термолабільні молекули, але не має жодного ефекту на термостійкі АПФ. Більше того, головний ризик тут — перегрів, який істотно зменшує доступність протеїну для тварин. Ще один варіант вирішення проблеми ― екстрагування розчином. Однак він дещо недосконалий: у такий спосіб не можна вилучити до мінімуму фітинову кислоту та всі олігосахариди. До того ж екстрагування вимиває вуглеводні, знижуючи тим сам енергетичну цінність компоненту.

 

На сьогодні розроблено інноваційний метод обробки сої, в основі якого лежить процес біоферментації, який мінімізує кількість АПФ завдяки дії ензимів, роблячи протеїни та вуглеводні більш доступними та легше перетравлюваними.

 

Таблиця 1. Порівняння вмісту АПФ у різних продуктах соєвого походження

Антипоживні

фактори

Повножирова

соя

Соєвий шрот

Екструдований

соєвий шрот

HP310*

КСП**

Інгібітори трипсину,

мг/г продукту

10–25

4–8

2,7–7,3

1,3±0,5

1–3

β-конгліцинін, ppm

50,000–100,000

10,000–50,000

1,400–81,000

2

1–700

Лектини, ppm

7,200

220–670

220–670

<1

< 1

Фітинова к-та, %

0,6

0,6

0,4

<0,2

стахіоза, %

4–4,5

4,5–5

3–6

<0,5

0,5–3

рафіноза, %

0,8–1

1–1,2

1–1,6

<0,1

<0,6

*НР310 ― концентрат соєвого протеїну виробництва компанії Hamlet Protein A/S, Данія

**Соєві концентрати водно-алкогольної екстракції

 

 

Матеріали надано компанією Hamlet Protein A/S, Данія

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ