Овочі-Ягоди-Сад

Загроза нашестя

Загроза нашестя

Американський білий метелик здатен завдати значної шкоди виноградникам. Зимують гусениці другого покоління, які відроджуються наприкінці літа: нині саме час обстежити насадження.

  

На виноградниках України останнім часом значно зросла шкідливість гусениць лускокрилих шкідників (ряд Lepidoptera). Гусениці совок і п’ядениць шкодять протягом усього вегетаційного сезону: спочатку пошкоджують бруньки, а потім листки та пагони виноградних кущів. Особливо небезпечні ці шкідники у виноградних розсадниках, де вони об’їдають молоді пагони та корені саджанців. Пошкоджені рослини в’януть і відмирають. Із совок у виноградниках України найбільше поширені озима, с-чорне, південна підгризаюча, пшенична, оклична, совка-гамма та виноградна совки.

 

Небезпечним лускокрилим шкідником винограду є буро-сірий п’ядун. Ранньої весни одна його гусениця здатна знищити до 10 виноградних бруньок. Обстеженнями виноградних насаджень установлено, що цей шкідник розвивається та шкодить осередками.

 

Американський білий метелик(Hyphantria cunea Dr., ряд Lepidoptera , родина ведмедиці Arctidae) належить до ентомологічних об’єктів внутрішнього карантину, в останні роки він активно розвивається на виноградниках.

 

Дорослі метелики-ведмедиці переважно білі або жовті. У гусениць тіло вкрите густими жмутками ворсинок, за що їх і названо ведмедицями. Цих гусениць часто трапляється бачити наприкінці літа, коли вони швидко пересуваються по землі в пошуках затишних місць для лялькування.

 

Американський білий метелик — поліфаг, що пошкоджує близько 300 видів рослин. Плодові дерева, волоський горіх, бузина, хміль та виноград — культури, які він уражає найчастіше.

 

Як об’єкт внутрішнього карантину АБМ зареєстрований в Україні 1952 року в Закарпатській області. Останніми роками шкідник набув значного поширення на всій території України.

 

На кінець 2012 року карантинні режими щодо американського білого метелика діяли в 20 областях України та АР Крим на площі понад 68 тис. га.

 

2013 року на території поширення шкідника значно зросла його чисельність та шкодочинність. Цьому сприяли як кліматичні зміни, так і господарська діяльність.

 

Відповідно до інформації Державної ветеринарної та фітосанітарної служби у червені та липні 2015 року нові вогнища шкідника зафіксовано в Харківській, Чернігівській та Житомирській областях.

 

Шкодочинність американського білого метелика полягає в здатності гусениць повністю об’їдати листки на рослинах. Пошкодження листової поверхні рослин знижує їх фотосинтетичну діяльність, порушує процеси обміну, що, своєю чергою, впливає на врожайність, зимостійкість, порушує захисні функції й нерідко спричиняє загибель насаджень.

 

Біологія шкідника

 

АБМ розвивається у двох поколіннях. Зимує лялечками в щілинах кори, місцях галуження гілок, рослинних рештках, інших захищених місцях. Лялечки взимку витримують до –30 °С, але є дуже чутливими до різких перепадів температур навесні.

 

Метелики сніжно-білі (іноді з чорними або коричневими цятками на крилах), тіло завдовжки 9–15 мм, розмах крил 25–35 мм (інколи 40–50 мм), голова вкрита щільними довгими ворсинками. Літ метеликів починається наприкінці квітна – в першій декаді травня, шкідник веде сутінковий спосіб життя. Метелики живляться квітковим нектаром і не шкодять рослинам. Одна самка здатна відкласти до 1500 яєць, кладки зазвичай розташовуються на нижньому боці листків, в одній може бути до 200–350 яєць. Відкладені яйця кулясті, гладенькі, блакитні або жовтуваті, діаметром 0,5–0,6 мм. Відродження гусениць настає через 14–25 днів. Гусениці молодшого віку зеленкувато-жовті, дорослішаючи, вони набувають коричневого забарвлення, на спині утворюються чорні, а на боці помаранчеві бородавки. Грудний щиток і черевні ноги гусениць чорні.

 

Відроджені гусениці живляться тканинами листків, скелетуючи їх. В утворених на пагонах винограду гніздах гусениці розвиваються протягом 1,5 місяця.Вони починають живитись і формувати гніздо відразу після відродження. Гусениці 1–2-го віків утворюють гніздо з кількох листочків, обплітаючи їх павутиною. В кінці 5-го віку гусениць діаметр гнізда може сягати 1–1,5 м. Молоді гусениці (1–2-го віків) тримаються разом усередині павутинних гнізд. Гусениці 3–4-го віків тримаються окремими групами, усе ще в межах одного гнізда, яке на той час значно збільшується, й продовжують виділяти павутину. За зрізування такого гнізда вони втримуються в павутині й не випадають. Гусениці 5-го віку живуть всередині гнізда, але павутину вже не продукують, 6-го віку — тримаються гнізда все менше (вони розповзаються на найближчі листки), а гусениці 7-го віку заселяють вже всю крону рослини і живуть та живляться поодинці. За спалахів розмноження гусениць старших віків часто можна бачити на стовбурах дерев, парканах та стінах. За високої чисельності гусениці обплітають на виноградниках павутиною грона й ушкоджують недозрілі ягоди винограду. Ушкоджені та ослаблені виноградні рослини погано витримують зиму, можуть кілька років не плодоносити. Дорослі гусениці виростають до 30–40 мм у довжину, покидаючи гнізда мігрують на сусідні кущі винограду, після закінчення живлення вони заляльковуються. Лялечка американського білого метелика лимонно-жовта, з часом стає темно-коричневою, завдовжки 8–15 мм, у пухкому брудно-сірому коконі. Стадія лялечки триває до 20 діб. В липні з’являються метелики 2-го покоління, які відрізняються високою плодовитістю: кожна самка відкладає до 2500 яєць. Закінчивши живлення, гусениці 2-го покоління заляльковуються у вересні-жовтні й у цій стадії зимують.

 

На нові території американський білий метелик потрапляє разом із перевезеною агропродукцією та промисловими вантажами. Середня швидкість розповсюдження шкідника в Україні — понад 200 км на рік.

 

 

Захист

 

Система захисту насаджень включає карантинні, агротехнічні, хімічні та біологічні заходи і направлена на обмеження чисельності шкідника, перешкоді його розповсюдження на території країни. На територіях, де виявлено американського білого метелика, запроваджують карантинний стан, в осередках виявлення регулярно обстежують насадження та знищують шкідника.

 

Агротехнічні захисні заходи

 

Щоб прорідити крону, виноградним кущам обламують зайві пагони та видаляють прикореневу парость, пагони з гніздами гусениць зрізують і знищують, щоб знищити бур’яни, міжряддя культивують, насадження підживлюють добривами.

 

Хімічний захист

 

Обприскування виноградників хімічними та біологічними препаратами слід виконувати в період розвитку гусениць молодших віків кожної з генерацій шкідника. Зазвичай хімічні препарати застосовують проти гусениць першого покоління. Засоби захисту проти гусениць другої генерації обирають залежно від інтенсивності розвитку та чисельності шкідника та згідно з Переліком дозволених до використання в Україні пестицидів і агрохімікатів.

 

На сьогодні кількість пестицидів, дозволених для контролю чисельності шкідника, досить обмежена.

 

Для обробок неплодоносних садів, декоративних насаджень і лісосмуг рекомендовано застосовувати інсектициди на основі лямбда-цигалотрину. Впродовж вегетації обприскування цим препаратом можна виконувати двічі.

 

Добрий ефект дає застосування біологічних препаратів: на основі ентомопатогенного гриба Beauveria bassiana; на основі бактерій Bacillus thuringiensis.

 

У південних областях України літ 2-го покоління американського білого метелика почався наприкінці липня 2015 року. У цей період господарства мали ретельно контролювати відродження гусениць шкідника та видаляти частини рослин, на яких виявлено гнізда. Якщо це з якихось причин не робили, то слід виконати захисні обприскування з унесенням хімічного або біологічного інсектициду з обов’язковим урахуванням періоду очікування препарату.

 

 

Майя Константинова, канд. с.-г. наук, консультант

журнал “Садівництво по-українськи”, серпень 2015 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ