Агромаркет

За врожайністю сої відстаємо і від Європи, і від Канади

За врожайністю сої відстаємо і від Європи, і від Канади

За врожайністю сої відстаємо і від Європи, і від Канади За прогнозами регіонального директора Асоціації «Дунайська соя» в Україні Інни Ільєнко, валове виробництво вітчизняної сої у 2016-му не перевищуватиме торішнього й становитиме близько 3,9 млн тонн. На її переконання, очікуваний результат міг би бути вищим за умови реалізації потенціалу врожайності сої через застосування ефективних технологій.

 

«Середня врожайність сої в Україні становить 2,1 т/га — щонайменше на 10% нижча за середні показники країн Західної Європи та майже на 40% нижча за показники таких країн-лідерів, як Німеччина та Італія. Якщо ж порівнювати з країною, що за площею під соєю зіставна з Україною, наприклад Канадою, то тут ми також відстаємо за врожайністю на майже 40%», — зауважує експерт.

Утім, як наголошує Інна Ільєнко, цьогорічне уповільнення зростання виробництва сої в Україні відповідає загальноєвропейським тенденціям: якщо позаторік площі під соєю у Європі збільшилися на 21,5%, то 2016-го лише на 4,2% проти 2015-го (до майже 4,2 млн га).

Разом із тим за темпами розвитку виробництва олійних культур в Україні соя поступається лише соняшнику. Цьогоріч, за даними Асоціації «Дунайська соя», у Європі прогнозується зростання загального виробництва сої на 13,5% (до майже 9 млн тонн). Зі зростанням попиту на не-ГМ сою інтенсивніше розвиваються й технології. На переконання експертів, Україна має всі перспективи стати одним із найважливіших гравців на світовому ринку традиційної не-ГМ сої та задовольнити значний попит із боку покупців серед країн Західної Європи. Однак для цього потрібні ефективні технології вирощування, якісні показники та простежувані
виробничо-збутові ланцюги.

 

газета “АгроМаркет”, вересень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ