Овочі-Ягоди-Сад

Яким має бути сучасне картоплярство?

Яким має бути сучасне картоплярство?

Українська асоціація виробників картоплі, компанія «Агріко Україна» та Інститут картоплярства 10 листопада провели у Вінниці майстер-клас для місцевих фермерів. Спеціалісти розповіли про новини селекції та технології вирощування, обговорили з аграріями дії гербіцидів та інсектицидів на картоплю.

 
 

— 94% картоплі вирощує населення, 5% — 500 спеціалізованих господарств і 1% — 1500 сільгосппідприємств широкого профілю, — доповів виконавчий директор Асоціації виробників картоплі Віктор Різник. — Професійні виробники картоплі використовують інтенсивні технології, сучасний підхід та сорти.

 

Доповідач наголосив, що у структурі витрат на вирощування картоплі найбільшу частку, 52%, становить вартість насіння, тому є спокуса на цьому зекономити. Деякі фермери саджають дрібними бульбами 5–6-ї репродукції, розмножуючи хвороби і отримуючи все менші врожаї. Тоді як посадка сертифікованим насінням дає як мінімум 30–35 відсотків рентабельності.

 

Віктор Різник навів приклад економічної доцільності посадки якісним насіннєвим матеріалом. За його підрахунками, вартість сертифікованого насіння класу А становить 8 тис. грн за тонну. Витрата насіння — 3 тонни на гектар, тобто 24 тис. грн. Прибавка урожаю від сівби якісними бульбами становить 12 тонн на гектар, при ціні 3 грн/кг — 36 тис. грн. А чистий прибуток з гектара становитиме 12 тис. грн. Директор Асоціації виробників картоплі нагадав про основні етапи технології вирощування картоплі. Він зауважив, що для вирощування картоплі для переробки найбільш придатні добре оброблені чорноземи. Оптимальна сівозміна — коли картопля повертатиметься на те саме поле на четвертий-п’ятий рік. Насіння прогрівають перед садінням. Чим скоріше росток зійде на поверхню — тим менший ризик зараження грибом ризоктонією. Бульбу висаджують на глибину її діаметра, це можна поміряти, розрівнявши гребені.

 

Віктор Різник докладно розповів про нюанси економного та ефективного підживлення, захисту картоплі від шкідників, хвороб та боротьби з бур’янами.

 

Із популярними та новими сортами познайомив головний агроном одного з найбільших власників сортів — компанії «Агріко Україна» Ігор Мотько.

 

— «Агріко Україна» працює з 2007 року, представляє голландський кооператив «Агріко», — сказав Ігор Мотько. — Цього року маємо в портфелі 20 сортів картоплі. Останнім часом фірма реєструє сорти ранньої та середньої групи стиглості. Вони відповідають сучасним вимогам: стресостійкі, стійкі до високої температури, фітофторозу й альтернаріозу. Найпопулярнішими сортами «Агріко» є Рів’єра, Ероу, Імпала, Пікасо, Роко, Романо. Ми прогнозуємо, що найближчими роками лідерами на ринку будуть Люся, Есмі, Арізона, Мадлен, Рудольф, Воларе, Арсенал, Салука і Савіола.

 
 

Агроном коротко описав деякі особливості найпопулярніших сортів.

 

Рів’єра. Надранній сорт, стандарт в Україні за строками достигання. Більш ранньої немає. Формує 15–18 вирівняних бульб. Дає можливість на півдні України збирати два урожаї на рік. Навесні сорт може прорости одним ростком. Якщо його обламати, просинаються інші вічка. Інтенсивно накопичує товарний урожай ще до появи фітофторозу.

 

Арізона. Стресостійкий великобульбовий ранній сорт. Сорт стійкий до спеки, до фітофтори. Має дрібне листя. Після цвітіння розлягається на гребенях і лежить до збирання.

 

Еволюшн. Ранній високоврожайний сорт, зав’язує по 18 бульб під кущем. Стійкий до парші та вірусів, унікально стійкий до посухи. Має світло-жовтий м’якуш, гарний на смак.

 

Комерційний директор компанії «Толсма Україна» Олесь Капітанчук розказав про сучасні системи зберігання картоплі, які дозволяють виробникам продавати продукцію за найкращими цінами. Він також підкреслив основні помилки фермерів у овочесховищах.

 

— Після того як викопану протягом дня картоплю завезли у сховище, на ніч зазвичай вмикають вентиляцію, впускаючи холодне зовнішнє повітря. Цього робити категорично не можна. Мокрий продукт охолоджується, розтягуються процеси сушіння й загоєння травм картоплі. Після того як завезли продукт, ми рекомендуємо відчинити двері, закрити впуск повітря. Якщо можливо — поставити обігрівачі та вмикати внутрішню циркуляцію повітря, щоб вирівняти температуру між партіями продукту, і бажано з найтеплішою з них.

 

Він також порекомендував добре утеплювати стіни та стелю і встановлювати стельові вентилятори з обігрівом. Інакше на стелі у великі морози на ній буде наростати іній та збиратися конденсат. Потім вода капатиме на картоплю та створюватиме сприятливе середовище для розмноження бактерій.

 

Заступник директора Інституту картоплярства НААН України Микола Фурдига розповів про досвід вирощування сортів української селекції. Установа представлена в Державному реєстрі 47 сортами картоплі. Серед перспективних він назвав Тирас, Слауту, Кіммерію, Скарбницю, Щедрик, Арію, Леваду, Околицю, Чарунку, Случ. Та сорти із забарвленим м’якушем — Хортицю та Солоху.

 

― На сьогодні від сорту вимагають високий рівень продуктивності, стійкість до основних шкідників та хвороб, стійкість до несприятливих факторів, лежкість та придатність до переробки, ― наголосив Микола Миколайович.

 

Вчений ще раз нагадав про збудники, які пошкоджують картоплю: 53 віруси, 11 бактерій, 38 грибів та 65 нематод. Проти багатьох з них важко боротися. І добрий врожай можна отримати лише із сертифікованого здорового насіння.

 

Фермери уточнювали нюанси вирощування картоплі. А представник з Азербайджану за цікавився надранніми сортами, які хоче вирощувати у себе на батьківщині. Наприкінці зустрічі «Агріко Україна» надала зразки сортів насіннєвої картоплі, щоб фермери могли посадити у себе на ділянці й самі оцінити переваги нових сортів.

 

 

Геннадій Гнип

журнал “Плантатор”, листопад 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ