Тваринництво

Як мрія стала дійсністю

Як мрія стала дійсністю

Заміщення традиційних видів палива альтернативним біологічним — один із найважливіших національних пріоритетів, вважає Сергій Касьянов, голова Ради директорів KSG Agro.

 

  

Нещодавно керівництво агрохолдингу KSG Agro запросило журналістів провідних аграрних видань й улаштувало прес-тур. У програмі заходу було відвідування свинокомплексу, славу та ім’я якого успішно відроджують у смт. Нива Трудова, прес-конференція із фахівцями агрохолдингу, екскурсія на мукомельний завод. Безумовно, що від побаченого та почутого перехоплювало подих, а емоції зашкалювали. Приємно було бачити й чути людей, які, незважаючи на сьогоднішні труднощі, не закинули розпочаті проекти, а інвестують у їх завершення, піклуються про збереження робочих місць, опікуються соціальними програмами.

 

Основною діяльністю агрохолдингу KSG Agro є обробка землі та виробництво сільгоспкультур. У вересні 2014 року компанія презентувала нову стратегію розвитку, в основі якої пріоритетний розвиток свинарської галузі, переробки, борошномельного виробництва та виробництва біопалива.

 

В агрохолдингу впевнені, що виробництвоенергетичних гранул (пелет) не має порушувати екобаланс земель. На цьому принципі й започаткували новий проект — виробництво біопалива.

 

Два роки тому керівництво агрохолдингу поставило собі за мету позбутися залежності від російського газу. Маючи у власності близько 96 тис. га земель під сільгоспкультурами, вони вирішили, що збиратимуть не один урожай на рік, а два. Тільки другий урожай буде не зовсім звичайний — це буде солома зернових культур і рештки кукурудзи й соняшнику, оскільки вони є чудовим відновним джерелом сировини для виробництва енергетичних гранул. Отак народилася ідея створенням заводу з виробництвапелет.

 

Ефективність утілення цього проекту полягала ще й у тому, що паралельно з розвитком інфраструктури виробництва енергетичних гранул мала й розвиватися інфраструктура щодо його використання. Тож завод, який збудували в Кривому Розі та ввели в експлуатацію 2013 року (на повну потужність завод планують вивести навесні 2015 року), забезпечує теплом не лише свинокомплекс, що розташований в смт Нива Трудова (Айдарівський р-н), а й забезпечує паливом місцеві сфери ЖКГ.

 

Як повідомив заступник генерального директора агрохолдингу KSG AgroАнатолій Скряга, завод був збудований за польським проектом компанії Polish Energy Partners. Вони знайшли в Польщі завод, технологія якого дозволяє виготовляти пелети без сушіння. Уклали з ним ліцензійну угоду, купили технологію разом з усією будівельною документацію.

 

Проектна потужність заводу становить 60–90 тис. тонн на рік. На сьогодні компанія виробляє близько 500–600 тонн пелет на місяць, 200 т з яких використовують самі. Отак мрія стала дійсністю — перехід на альтернативну систему теплопостачання дозволив агрохолдингу повністю відмовитися від споживання газу.

 

За енергокалорійності паливних гранул 4000 Ккал/т сумарний енергетичний потенціал готової продукції становить близько 254,5 тис. МВт/год, що відповідає використанню 28,7 млн кубометрів природного газу. Економія у використанні такого типу палива знижує ціну приблизно втричі, незважаючи навіть на те, що всі компанії, які входять у структуру агрохолдингу, закуповують пелети за ринковою ціною. Сьогодні, з огляду на ситуацію, що склалася на ринку, завод підвищує ринкову ціну пелет: якщо наприкінці сезону ціна за тонну енергетичних гранул становила 800 грн, то вже сьогодні вона виросла до 1100 грн.

 

Сировинна база

 

Як сировину завод використовує післяжнивні рештки й солому зернових культур, таких як ячмінь і пшениця, рештки олійних культур: наприклад, ріпаку та стебла технічних культур — кукурудзи.

 

Генеральний директор холдингу KSG Agro Сергій Мазін обстоює позицію, що виробництво енергетичних пелет не повинно завдавати шкоди родючості земель. За його словами, баланси пожнивних решток, передбачають повне використання соломи для біопалива. У той же час для збереження родючості ґрунтів подрібнені рештки соломи треба повертати в ґрунт.

 

Як додаткову сировину у виготовленні паливних пелет компанія використовує біомасу енергетичних культур, яку вирощує на спеціальних плантаціях енергетичних посадок. Фахівці компанії зупинили свій вибір на такій енергетичній культурі, як міскант гігантський (Miscantus giganteus), оскільки це багаторічна культура, що здатна рости навіть на невгіддях.

 

Піку свого росту міскантус досягає на третій рік, а його перші енергетичні поля були створені агрохолдингом два роки тому, посадковий матеріал закупили в Англії та Польщі. Наразі поля продукують по 20 тис. тонн сировини з одного гектара, у той час як солома становить лише одну тону з гектара. KSG Agro щорічно планує збільшувати кількість посівів міскантусу й цього року буде засіяно вже 30 га, що дасть змогу збільшити площі посівів під цією культурою до 300 га. План розвитку плантацій енергетичних культур до 2017 року передбачає створення промислових плантацій на площі 2240 га.

 

Обсяг біомаси, що буде отриманий у 2015 році, становитиме понад 4 тис. тонн на рік, що разом з основною сировиною дозволить створити понад 16 тис. тонн пелет калорійністю 15,5 ГДж на тонну.

 

Організація виробництва

 

Як уже було зазначено вище, організація виробництва виконується за проектом авторської розробки компанії Polish Energy Partner, яка на умовах ліцензійної угоди передала компанії KSG Agro право на використання авторської технології та на виробничі регламенти для роботи в умовах виробництва України — відповідальним виконавцем було призначено ТОВ «Агроплаза».

 

Таке ліцензійне право передбачає передання технології, системи організації проектного виробництва та системи менеджменту. Модель проектного виробництва складатиметься з таких трьох частин:

 

  • цех № 1 — агротехнічне виробництво, у функцію якого входитимуть збирання рослинної біомаси та попередня підготовка сировини;
  • цех № 2 — переробне підприємство. Його функція — переробка рослинної біомаси та випуск паливних пелет;
  • цех № 3 — логістичне виробництво, у функцію якого входитимуть пакування готової продукції, накопичення транспортних партій і завантаження на транспорт.

Менеджментом і персоналом проекту опікуються 63 особи, з них: 4 проводять адміністративну роботу й опікуються економічними службами, у цеху № 1 працюють агрономи й оператори агромашин, їх кількість становить 33 особи. У цеху № 2 працюють 22 інженери й оператори установок, а в цеху № 3 працюють 4 особи, серед яких є менеджери зовнішньоекономічної діяльності та персонал логістичних відділень.

 

Технологія

 

Технологія збирання біомаси на полях після того, як зібрали врожай зернових і технічних культур, відбувається в такій послідовності:

 

  • підбирання валків і пресування біомаси в прямокутні тюки безпосередньо на полі;
  • підбирання тюків, транспортування з поля й укладання у штабелі заввишки 7200 мм;
  • транспортування штабелів на відкриті складські майданчики цеху № 2.

Як повідомив Анатолій Скряга, виробнича потужність цеху № 1 дозволяє заготовити 70 тис. тонн рослинної біомаси на сезон, тривалість якого 120 днів, і доставляти на виробництво не менше ніж 200 тонн рослинної біомаси на добу.

 

Технологічна схема основного проектного виробництва (цех № 2) представлена проектним бюро нідерландської компанії СРМ й адаптована польською компанією Polish Energy Partnerв умовах виробничого комплексу на 60,0 тис. т/год (м. Засощі, Польща) для використання такої сировини, як солома зернових культур. Технологією передбачено послідовне виконання таких операцій: формування біомаси з нормативними показниками вологи, подрібнення її на ротаційних подрібнювачах і молоткових дробинках, створення обсягу біомаси для грануляції; тарування паливних гранул у транспортну та споживчу упаковку й ін.

 

Основне технологічне обладнання виготовлене компаніями СРМ (Нідерланди) і CEDRUS (Польща). Воно представлене у вигляді єдиного виробничого комплексу з лінійною структурою.

 

Розповідаючи про роботу цеху №2, заступник директора повідомив, що його потужність становить близько 60 тис. тонн на рік готової продукції, але за умови використання сировини, кондиційної за вологою, продуктивність можна збільшити до 90 тис. тонн на рік. Щодо технології цеху № 3, який представляє собою логістику й менеджмент, — це традиційна схема прирейкового складу, який має можливість завантажувати й відправляти товар автотранспортом або вантажними залізничними вагонами з продуктивністю роботи до 250 т на добу.

 

Така система, що складається з повноцінної та взаємопов’язаної роботи трьох цехів, дозволить досягти середнього виробничого показника у 63 тис. тонн, в який входять біомаси: зернових культур — 16 тис. тонн, технічних культур — 27 тис. тонн, енергетичних культур — 15 тис. тонн і відходів очищення зерна та сепарації — 5 тис. тонн.

 

Техніка

 

Похизувалися господарі й технікою, що працює на виробництві. У цеху № 1 ми побачили преси-підбирачі моделі Challenger іNew Holland, підбирачі-навантажувачі New Holland, тракториМТЗ, сідлові тягачі, напівпричепи МАЗ і багато інших корисних машин.

 

Обладнання цеху №2 включає: технологічну лінію подрібнення біомаси Cedrus, молотковий подрібнювачі прес-гранулятор CPM, противопотковий охолоджувач RP, комп’ютерну систему управління виробництвом і навантажувач-маніпулятор New Holland.

 

Ринок проектної продукції

 

Об’єми споживання твердого біопалива із року в рік збільшуються й на сьогодні становлять понад 760 тис. тонн на рік. Основними споживачами такого палива є регіональні промислові підприємства, які використовують на місяць понад 50 тис. тонн біопалива, у той час, як невеликі підприємства спалюють приблизно 16–18 тис. тонн в опалювальний період.

 

Не варто забувати, що Україна має біоенергетичний потенціал, а отже, має всі можливості працювати на експорт. За умови проходження міжнародної класифікації агрокомпанія KSG Agro має всі умови, щоб налаштувати експортні поставки на ринки Чехії, Польщі та країни Середземноморського басейну.

 

Прогноз на такі експортні поставки становить понад 5 тис. тонн на місяць, а, ураховуючи те, що нині активно зростає попит на тверде біопаливо, прогноз росту становить +7,8% на рік. А якщо ще врахувати ріст цін на міжнародному ринку, то прогнозують навіть 9,2% на рік. ТОВ «АГРОПЛАЗА» скористалася такою можливістю економічного розвитку й вже має готові контракти на експорт пелет на 2014–2015 рр.

 

Турбота про нащадків

 

В агрохолдингу KSG Agro дотримуються принципу «Не нашкодити». Це підтверджують слова Сергія Мазіна — генерального директора агрохолдингу. Ось що він казав, виступаючи на V Українському зерновому конгресі: «Уже сьогодні ми повинні замислитися про те, в якому стані ми передамо землі нашим нащадкам. Ми не повинні допустити, щоб на місці родючих ґрунтів залишилася, що називається, випалена земля. У нас є шанс залишити нашим дітям землі в кращому стані, ніж ми їх отримали. Для цього потрібно вносити частину соломи в ґрунт. Альтернативою ж соломі є енергетичні рослини, зокрема, міскантус, визнаний революційною культурою в сільському господарстві для виробництва енергії».

 

Бюджет та плани

 

KSG Agro вбачає перспективу зростання попиту на біопаливо, зокрема, на паливні пелети. Тому для реалізації комплексної програми будування заводу з переробки рослинної біомаси та виробництва біопалива компанія KSG Agro створила цільовий інвестиційний бюджет в сумі 4 089,8 тис. євро. Із цієї суми особистий капітал компанії становить — 2 057,1 тис. євро, а сума довгострокового кредиту (залучений капітал) — 2, 032,7 тис. євро.

 

На підприємстві працюватимуть дві виробничі лінії, які компанія надалі зможе доукомплектувати, збільшивши виробничі потужності до 90 тис. т на рік.

 

Введення в експлуатацію такого заводу, дозволить ТОВ «АГРОПЛАЗА» вийти на проектну потужність за дуже короткий період — всього за 17 місяців.

 

 

Таблиця. Виробничо-економічні показники проекту

 

Показники/періоди

2015

2016

2017

2018

2019

Обсяг реалізації на рік біогазу

42 060

42 060

84 120

84 120

84 120

Проектна ціна реалізації (тис. грн)

1000

1000

1100

1200

1300

Річний обсяг реалізації (тис. грн)

42 060

42 060

92 532

100 944

109 356

 

 

Анна Качурець

журнал “Наше Птахівництво”, січень 2015 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ