Овочі-Ягоди-Сад

Трипси наступають

Трипси наступають

 

Найвідоміший і розповсюдженіший шкідник на картоплі — колорадський жук. Захисні заходи на цій культурі найчастіше зводяться до боротьби саме з ним. Однак картоплі завдають шкоди й інші шкідливі організми, один із яких нинішнього сезону проявив надзвичайну активність. Знайомтеся — тютюновий трипс.

 

У південних посушливих регіонах України серйозну небезпеку посівам картоплі становлять сисні комахи, наприклад цикадки, попелиці. Вони є переносниками вірусних і мікоплазмових хвороб, які призводять до зниження продуктивності рослин, швидкого «виродження» і необхідності заміни посадкового матеріалу, значних економічних втрат.

 

У сезоні–2014 майже повсюдно тривалий час спостерігалася суха спекотна погода. Це сприяло масовому розмноженню та поширенню такого небезпечного шкідника, як тютюновий трипс. Він пошкоджує багато рослин. Найнебезпечнішим є на цибулі, гарбузових й інших овочевих рослинах. У Джанкойському районі Криму в липні ми спостерігали сильне пошкодження тютюновим трипсом картоплі.

 

Картина пошкодження рослин дуже характерна: на початку харчування шкідника на нижньому боці листка з’являються блискучі сріблясті плями, так звані дзеркальця. Потім швидко відбувається побуріння та відмирання пошкоджених ділянок, а згодом і листка повністю. Зовні це нагадує прояв фітофторозу. Однак, як відомо, сильний розвиток цієї хвороби починається за зниження нічних температур до +10…+12 °С. Таких умов, на щастя, ще на півдні не було. Живлення тютюнового трипса призводить до розвитку вторинної інфекції на пошкоджених тканинах рослин. Ми, зокрема, під час лабораторного аналізу виявили збудник фузаріозу.

 

Ефективний захист від тютюнового трипса повинен будуватися з урахуванням біологічних особливостей шкідника. Зимують трипси під рослинними рештками і у верхньому шарі ґрунту. Рано навесні шкідник спочатку харчується на бур’янах, а потім переходить на культурні рослини. Шкодить як у відкритому, так і захищеному ґрунті. Цикл розвитку тютюнового трипса завершується приблизно за 40 днів. За вегетаційний період встигає розвинутися кілька поколінь, наприклад у Криму — до семи.

 

Захисні заходи

 

Велике значення мають агротехнічні заходи — боротьба з бур’янами на полях і їх узбіччях, заорювання рослинних решток для знищення зимуючого запасу шкідника. Картоплю найкраще розміщувати далеко від сильно ушкоджуваних тютюновим трипсом овочевих ділянок, які можуть стати епіцентрами розмноження шкідника.

 

Не забувайте проводити хімічний захист рослин від шкідника. Систематично, не рідше одного раза на тиждень, оглядайте рослини. У разі виявлення на листках ушкоджень трипсами й сприятливих погодних умовах (висока температура, відсутність дощів) проведіть інсектицидні обробку. Для обприскування можна застосовувати, наприклад, Каліпсо або піретроїдні інсектициди (Карате Зеон тощо). Обробку треба повторити через 10 днів. До того ж слід ураховувати сортові особливості рослин. Наприклад, цього року ми стикнулися з такою проблемою: у фермерському господарстві вирощували сорт картоплі із сильно опушеними листками. Зробили обприскування рослин інсектицидом Нурелл Д. Однак проведений через 5 днів після обробки облік показав високу чисельність живих личинок і дорослих особин шкідника, тобто ефективність обприскування виявилася низькою. У таких випадках для захисту від трипса слід уносити інсектициди з групи неонікотиноїди (конфідор, актара) у ґрунт, наприклад, через систему крапельного поливу. Для запобігання розвитку вторинної інфекції слід додавати в робочий розчин фунгіциди, які можуть пригнічувати розвиток ґрунтової інфекції та мають системну дію — Фундазол або Топін М.

 

 

Наталія Валєєва, канд. с.-г. наук, доцент кафедри захисту рослин

Південний філіал Національного університету біоресурсів і раціонального природокористування України «Кримський агротехнологічний університет»

журнал “Плантатор”, вересень 2014 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі Плантатор та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Плантатор з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ