Агромаркет

Точний аналіз — секрет успіху

Точний аналіз — секрет успіху

Застосування інформаційних систем для моніторингу ґрунтів і посівів сільгоспкультур забезпечує зменшення невиробничих витрат.

 

Нині весь процес точного землеробства тісно пов’язаний з роботою із різними електронними картами — полів, неоднорідних властивостей ґрунту, карт унесення міндобрив тощо. Саме тому одним із основних елементів цієї системи є сучасне програмне забезпечення, яке дасть змогу обробляти великий обсяг картографічної інформації різного формату, дані лабораторного аналізу ґрунту, накопичувати інформацію по полях, готувати завдання для проведення технологічних операцій тощо. Спробуємо надати власні рекомендації щодо оптимізації цих складних і витратних процесів, що за правильних підходів дозволяють заощадити величезні кошти.

 

Перший крок на етапі підготовки

 

Маючи досвід упровадження різних проектів щодо обліку земельного банку, ведення електронних паспортів полів і технологічних карт, систем оперативного моніторингу сільгосптехніки, а також супутникового моніторингу посівів для десятків агрохолдингів України та Росії, які разом обробляють понад 1 млн га, можу впевнено стверджувати таке: основою і першим етапом для будь-якої роботи має стати отримання точних контурів полів. Від наявності якісних контурів і розуміння розміру площі полів, що реально перебувають в оренді компанії, залежить усе — від формування бюджету на початку року до планування сівби, створення карт диференційованого внесення добрив тощо.

 

Два основних напрями для отримання точних контурів, якими ми використовуємо для своїх клієнтів-господарств — обмірювання контурів полів із застосуванням професійних приладів і високоточного сигналу та створення карт за матеріалами архівної космічної чи аерофотозйомки. Ми рекомендуємо для господарств, агрохолдингів, що орендують понад 10 000 га застосовувати космічну зйомку. Досвід свідчить, що це дає не лише якісні контури полів, а й актуальну фотографію місцевості (можна зрозуміти, де з’явилися кущі, де заболоченість на полях), мережу автомобільних доріг, гідрографію можливість побудувати матрицю рельєфу. тощо. Наприклад, працюючи з одним із українських агрохолдингів, що має в оренді близько 40 000 га завдяки матеріалам космічної зйомки встановили понад 1500 га, що були непридатні для обробітку, але на обробіток яких щороку виділялися значні кошти. Економія становила тисяч більше 1 млн. гривень на рік. А якщо до такої роботи додати побудову системи електронного земельного кадастру з усіма земельними паями на карті, прив’язкою реєстрів договорів, то потенціалу для заощаджень і підвищення ефективності можна знайти набагато більше.

 

Агрохімічне обстеження ґрунту — варіанти роботи за обмежених ресурсів

 

Маючи інформаційну систему з точними електронними контурами та паспортами полів можна переходити до наступного етапу — проведення агрохімічного обстеження ґрунтів. Цей етап є принципово важливим, тому що від якості отриманих даних по неоднорідним властивостям ґрунту залежать розрахунки по внесенню добрив і кінцева врожайність. Використовувати у землеробстві аналізи однієї загальної проби з поля, будь то дані «Центрдежрродючості» чи сучасних нових лабораторій, не є практично. Насправді потрібно розбивати поля на елементарні ділянки (5 або 10 га) і робити один змішаний зразок із кожної з них — тільки тоді на основі лабораторних даних можна ухвалювати якісь рішення щодо застосування добрив. Так само постає питання вибору лабораторії для досліджень ґрунту.

 

Наведу ще один приклад одного з останніх наших проектів. У двох агропідприємств в оренді приблизно по 5000 га. Одне з них відбирало проби за елементарними ділянкам у 5 га і базовий аналіз (NPK, гумус, кислотність) у державних лабораторіях. Друге господарство працювало з ділянками, що мали площу 10 га, а також послуговувалося базовим аналізом у нових сучасних лабораторіях. Бюджет у кожного з господарств становив близько 225 000 грн. Тобто в межах одного бюджету можна спланувати різні варіанти роботи, з фокусом на якість аналізів або на кількість елементарних ділянок. Проте в будь-якому разі бюджет потрібен великий, тому аграрії повинні шукати можливості для його оптимізації.

 

Супутниковий моніторинг — джерело інформації та можливість заощадити на агрохімічному обстеженні

 

Сьогодні існують два джерела інформації, що можуть допомогти не лише оптимізувати відбір зразків ґрунту, а й ухвалювати більш правильні рішення щодо проведення тих чи інших технологічних операцій у рослинництві. Цими джерелами є:

 

  • карти врожайності по полях компанії. Це джерело інформації не є дорогим із погляду бюджету, але складне позиції самого процесу. Виникає багато нюансів — наявність спеціальних датчиків; наявність сучасної сільгосптехніки, на яку є сенс їх ставити, калібрування датчиків під кожну культуру, різний рівень вологості (дуже непростий процес), конвертування даних із бортових комп’ютерів в єдину картографічну систему та інші. Однак ті, хто пройде цей етап від А до Я, отримають карти врожайності сільгоспкультур по конкретних полях із розумінням, де отримати менше врожаю, а де — більше;
  • історичні й оперативні дані супутникового моніторингу стану посівів по індексу NDVI (біомасі). Історичні дані по розвитку біомаси по культурах минулих років на конкретних полях дають можливість створити карту продуктивності цих полів. Оперативний моніторинг дасть можливість отримати актуальну інформацію по стану посівів на сьогодні, як і на яких полях розвиваються культури — від перших сходів до збору врожаю.

Завдяки нашій співпраці з Інститутом космічних досліджень НАН України та Державного космічного агентства України це джерело є абсолютно доступним для всіх сільгоспвиробників. Сьогодні ми щотижнево забезпечуємо актуальною інформацією щодо стану посівів агрокомпанії, які сумарно обробляють понад 200 000 га.

 

Використання таких джерел інформації дадсть змогу оптимізувати бюджет на агрохімічне обстеження — розбивати на елементарні ділянки потрібно буде тільки там, де отримали гірші показники врожайності або біомаси, а де отримали добрі показники робити лише по кілька відборів. Із нашого досвіду, оптимізація може сягати 30–40% бюджету на агрохімічне обстеження, що повністю окупає інвестиції в супутниковий моніторинг.

 

Аналіз інформації та ухвалення рішень

 

Маючи всю інформацію в програмному забезпеченні та підкладаючи різні карти — контури полів, карти сівозмін, урожайності різних культур, розвитку біомаси та карти неоднорідних властивостей ґрунту, агрокомпанія має провести розрахунки, установити потенційну родючість цих ґрунтів, розробити технології вирощування культур, рекомендації із системі удобрення, обробітку ґрунту тощо. Агрокомпанія може зробити це самостійно, якщо має відповідних кваліфікованих працівників, а може звернутися до досвідчених консультантів. Якщо говорити про наш досвід, то для надання професіональних консультацій щодо розробки технологій вирощування та рекомендацій по системі підживлення посівів сільськогосподарських культур, то нині ми активно співпрацюємо з однією з консалтингових компаній, спеціалісти якої мають досвід роботи ще у компанії «Дружба Нова». Після отримання конкретних рекомендацій ухвалюють рішення щодо проведення тих чи інших технологічних операцій і забезпечення техніки необхідною інформацією — картою внесення добрив або сівби насіння. Програмне забезпечення дозволяє створити карту, оперативно вивантажити її в обмінному форматі і завантажити в бортовий комп’ютер/дисплей. Підсумовуючи все вище написане, хочу сказати, що системний підхід до впровадження точного землеробства, особливо в частині інформаційного забезпечення ухвалення рішень, значно підвищує ефективність такого впровадження. Інвестуючи в розвиток точного землеробства, компанія має із самого початку планувати інформаційну інфраструктуру та джерела отримання інформації.

 

 

Артем Бєлєнков, керівник компанії «Панорама консалтинг»

журнал The Ukrainian Farmer, вересень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ