Техніка

Тест пройдено успішно

Тест пройдено успішно

Під час незалежного тестування посівного комплексу Case IH SDX (серія Precision Disk) у виробничих умовах одержано позитивні відгуки експертів.

 

Компанія Case IH разом зі своїм партнером — компанією «Новофарм» цього року проводять заходи з тестування техніки у виробничих умовах — на полях різних господарств України. Зокрема, на початку травня було проведено тестування зернової пневматичної сівалки Case IH SDX у господарстві «Дружба Нова» поблизу села Хороше Озеро в Чернігівській області. Сіяли сою, в агрегаті з посівним комплексом працював трактор Magnum 310 — ветеран із напрацюванням 13 тис. мотогодин. Швидкість сівби становила 8 км/год.

 

Кілька слів про особливості посівного агрегата Case IH SDX.

 

 

Сівалка причіпна, із пневматичною подачею насіння, з дисковими сошниками, із заднім розташуванням бункера. Може працювати як за класичної системи землеробства, так і за міні- чи ноу-тілл. Має ширину захвату 9 м (три секції по три метри), ширина міжрядь — 19 см. Така конструкція є універсальним рішенням для висіву як зернових колосових культур, так і деяких олійних (соя, ріпак).

 

Висівні апарати обладнано однодисковими сошниками. На відміну від більшості аналогічних агрегатів диски мають збільшений діаметр (572 мм), що створює передумови для менш інтенсивного стирання металу дисків, тобто подовжує ресурс їхньої роботи. Прорізна крайка диска широка й має самозаточувальні властивості.

 

Диск має кут нахилу та кут атаки по 5˚, тобто менше, ніж в інших дискових агрегатів. Завдяки цьому зменшується спротив робочих органів руху агрегата, а отже, і їх спрацювання та витрата палива.

 

Конструкція сошника дуже проста й водночас ефективна. Збоку від диска встановлено чистик, який виконує дві функції: по-перше, очищує диск від налипання ґрунту, по-друге — формує посівне ложе з борозенкою для насіння. Таким чином насіння потрапляє на щільний і вологий ґрунт на визначеній глибині, а згори присипається пухким ґрунтом.

 

Чистик відносно диска закріплений не жорстко («грає»). Під час руху ґрунт його притискає до диска, зумовлюючи таким чином оптимальне положення чистика, але якщо під нього щось потрапляє, то чистик здатен відхилитися й предмет викидається.

 

Чистик виготовлено зі сталі (а не з чавуну) з твердим наплавленням. Тому в разі потрапляння на камінь чистик не руйнується.

 

 

Конструкція прикочувального колеса також має деякі важливі для агронома нюанси. Зокрема, є можливість регулювати маршрут його руху, зміщуючи праворуч або ліворуч (за допомогою шайб на осі). Таке регулювання буває потрібним за різних умов вологості ґрунту, його щільності та глибини висіву насіння.

 

Тиск сошника й тиск прикочувального колеса регулюються окремо (відповідно, у діапазонах 110–230 і 13,6–27,2 кг).

 

Кінець насіннєпровода має у своєму перерізі стиснуту з боків форму, що створює передумови для укладання насіння з мінімальним розкидом вшир, тобто чітко в насіннєве ложе. Датчики контролю висіву стоять на кожному висівному шлангу (високоточні оптичні, тому й шланги чорні).

 

Бункер має два відділення, які співвідносяться за обсягом 40/60. До кожного з відділень є велике засипне вікно, яке дозволяє зручно завантажувати матеріал із біг-бегів. Висівних котушок дві — для насіння та добрив. Їхній привід механічний — від колеса. Поєднання механіки й електронного контролю висіву є дуже вдалим конструкційним рішенням, адже механіка чітко працює навіть у разі, якщо в електронній системі відбувається збій, що дає змогу завершити сівбу на полі, для якого було виконано налаштування сівалки.

 

Крім датчиків, які встановлюються на всіх сівалках такого типу, на Case IH SDX є ще один, якого в інших немає: датчик повітряного потоку від вентилятора. Потреба в ньому викликана тим, що в різні пори доби щільність зовнішнього повітря різна: зранку за меншої температури та більшої вологості вона більша, а в денну спеку — менша. Через це продуктивність вентилятора за рівних обертів також буває різною, що позначається на нормі висіву. Цей датчик дає змогу контролювати зазначений параметр і в разі потреби коригувати оберти вентилятора. Особливо відчутні ці коливання повітряного потоку бувають за сівби дрібнонасінних культур, зокрема ріпаку.

 

***

 

У програмі тестування техніки компанією Case заплановано й такі етапи — контроль сходів висіяних культур і їх подальшого розвитку й оцінка зібраного врожаю. Одержані результати дозволять керівникам українських аграрних підприємств робити правильний вибір під час доукомплектування машинно-тракторного парку, а також ухвалювати технологічні рішення в процесі виконання польових і сервісних робіт.

 

Говорить експерт

 


Сергій Мисник, агроном північного регіонального управління кластера «Дружба Нова».

 

Безумовно для компаній, що продають техніку, найкращий варіант — дати її на випробування в господарство, щоб вона у виробничих умовах проявила всі свої переваги. Тим більше, що в нашому господарстві бракувало сівалок для сівби сої, а соя цього сезону є однією з профільних культур на наших полях. Отож наші бажання та бажання компанії тут збіглися.

Я працюю в сільському господарстві доволі довго — з 1990 року. Тому бачив різні сівалки: і з різними висівними апаратами, і способами доставки насіння. Сівалка Case IH SDX пневматична: зерно з бункера насіннєпроводами подається у сошник і далі лягає в ґрунт. Як агроном, можу сказати, що основні вимоги до будь-якої сівалки — рівномірність розподілу насіння в рядку та за глибиною висіву. А деякі пневматичні сівалки «страждають» саме від недотримання цих показників. Тому, поглянувши на цю сівалку, я одразу так для себе й вирішив: «Звичайна, думаю, пневматична сівалка».

Однак сівалка Case IH SDXвпоралася зі своїм завданням дуже класно. Я ще ніколи не бачив такої рівномірності висівання насіння, як за відстанню між насінинами, так і за глибиною їх укладання в рядку. Підготовка насіннєвого ложа — також чудова, насіння лягло у вологий ґрунт. Якщо керівництво спитає мою думку, буду рекомендувати придбати таку сівалку для нашого господарства.

 

 

Іван Обабич

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ