Агрономія

Соя. Демополе-2015

Соя. Демополе-2015

Цьогоріч у травні в науково-виробничому агропромисловому підприємстві «Ель Гаучо», що в Тернопільській області, стартував проект «Демополе для сої».

 

Автором ідеї й організатором проекту «Демополе для сої» є ТОВ «Агросем» — одна з провідних компаній на вітчизняному аграрному ринку, що впроваджує передовий світовий досвід у галузі агротехнологій, селекції сільгоспкультур, засобів захисту рослин, мінеральних добрив, техніки тощо. До участі в проекті компанія залучила своїх партнерів — компанію Prograin, відому в усьому світі своєю селекцією сортів сої з різноманітними властивостями; компанію АDAMA — одного з лідерів виробництва та постачання засобів захисту рослин; а також компанію Yara International ASA — найбільшого у світі виробника мінеральних добрив. І, звісно ж, журнал The Ukrainian Farmer, який упродовж усього сезону висвітлюватиме на своїх сторінках, як відбувається процес вегетації та формується врожайність двох сортів сої канадської селекції Prograin, зокрема й завдяки застосуванню мінеральних добрив Yara International ASA та засобів захисту рослин ADAMA. Результати дослідження компанія «Агросем» оголосить на Дні поля, який проводиться щороку і який цьогоріч відбудеться в серпні на базі ПП «НВАП «Ель Гаучо». Журнал The Ukrainian Farmer опублікує всі дані та докладний звіт про цю подію на сторінках журналу.

 

Ідея демополя для України не нова: щороку провідні компанії-оригінатори та дистрибутори в господарствах закладають численні демонстраційні посіви, випробовуючи на них нові сорти й гібриди культур, ЗЗР і добрива. Проте «Агросем» пішов далі — завдяки тому, що компанія має у своєму штаті агрономічну службу, її працівники мають унікальну можливість досліджувати всі процеси, що відбуваються на кожній стадії вегетації рослини, аналізувати інформацію, формуючи на її основі детальні звіти. У цьому проекті всю таку роботу виконуватиме агроном компанії «Агросем» Ольга Гатало, а допомагатиме їй агроном ПП «НВАП «Ель Гаучо» Іван Бульдяк. Таким чином агрономи — і ті, які досліджуватимуть рослини на полі, і ті, хто слідкуватиме за цим процесом на сторінках нашого журналу, — зможуть у режимі реального часу побачити реакцію сої на ті чи інші процеси — внесення добрив, ЗЗР тощо. Одним словом, «почути» рослину. Адже недаремно компанія «Агросем» своїм слоганом обрала вислів «Ми говоримо мовою рослини» — і має намір відповідно до нього вибудовувати свою стратегію.

 

– Певною мірою цей проект є продовженням нашого нового сервісу, який запрацював минулого року, — безоплатна підтримка наших клієнтів агрономічною службою компанії, — розповідає директор ТОВ «Агросем» Олексій Кулик. — Це люди, які не належать до комерційної служби компанії, відтак перед ними не стоїть завдання продавати товар клієнтам — лише консультування та підтримка клієнтів. Причому не лише стосовно нашої продукції, а й продуктів інших компаній. Адже ми ставимо перед собою мету, щоб аграрій із нашою допомогою досягнув максимальних прибутків. Якщо ж у цьому йому допоможуть наші продукти, ми будемо тільки раді, бо впевнені у їхній якості. Тому й представляємо їх у цьому проекті. Для нас цей проект є першим, але ми впевнені в доброму результаті, бо продукція, яку ми використовуємо, є преміальною, топовою, а грамотна підтримка агрономів і вчасно проведені роботи сприятимуть доброму результату.

 

Тепер детально розповімо про суть проекту. Компанія «Агросем» вирішила порівняти дві технології вирощування сої — із застосуванням системи обробітку ґрунту no-till та з мінімальним обробітком. Це дасть змогу, на основі отриманого результату, з’ясувати, яка з них може бути цікавішою для одних клієнтів, а яка — для інших, а самому клієнту проаналізувати й обрати для себе найкращий варіант з огляду на його ґрунтово-кліматичні умови, технічне забезпечення тощо.

 

Отже, для дослідження відібрано два сорти сої канадської селекції компанії Prograin — Хорол і Саска. Сорт Хорол, який у Канаді відомий під назвою Корюс, належить до лінійки сортів, що характеризуються високими показниками якості (Hight Quality сорти), що підтверджується вмістом протеїну в бобах — до 46%. Сорт Саска — це нова генерація сортів, які Prograin пропонує в Україні. Це звичайна соя, без підвищеного вмісту білку — він тут на рівні 41%, але у своїй групі стиглості Саска є лідером щодо врожайності.

 

 Фото. Сорт Хорол, поле перед сівбою

 

Для сівби сортів Хорол і Саска обрали два однакових за розміром поля площею 85 га. Ґрунт: чорнозем, темно-сірий, неопідзолений. Вміст гумусу на цих полях становить 3–3,5% (дані 2012 року). Зазначимо, що експеримент проводиться в зоні Лісостепу. Середня кількість опадів тут становить 400–450 мм. І система передпосівного обробітку ґрунту, і система живлення та захисту для обох сортів абсолютно однакові. Попередником в обох випадках є кукурудза. Єдина різниця, як уже зазначалося, — система обробітку ґрунту: сорт Хорол вирощуватимуть за нульовою технологією, Саска — за мінімального обробітку ґрунту. Як розповів головний агроном ПП «НВАП «Ель Гаучо» Іван Бульдяк, на полі, де висіяно сорт Саска, восени зробили дискування, а вже безпосередньо перед сівбою провели підготовку ґрунту багатоопераційним передпосівним агрегатом.

 

 Фото. Обробка поля перед сівбою

 

– Перед сівбою насіння обох сортів обробили фунгіцидним протруйником на основі діючих речовин флудіоксоніл + металаксил-М, а також інсектицидним протруйником компанії ADAMA Сідоприд, т.н. (імідаклоприд, 600 г/л), які внесли в нормі 1 л/т насіння, — прокоментувала передпосівну підготовку насіння Ольга Гатало. — Окрім того, ми обробили насіння мікроелементами YaraVita Rexolin ABC (Рексолін АВС) компанії Yara в нормі 200 г/т. За день до сівби також була проведена інокуляція насіння сої.

 

Фото. Перевірка норми висіву

 

Отже, сівбу проведено 5–6 травня 2015 року. Норма висіву насіння для обох сортів становила 650 тис. шт./га, ширина міжряддя — 35 см, глибина сівби 3–4 см. Температура ґрунту була оптимальною для сівби — 12–14 °С.

 

Сівбу проводили за GPS-навігацією через супутник. Під час сівби сої було внесено гранульоване добриво YaraMila NPK 12-24-12 у нормі 100 кг/га.

 

Одразу після сівби агрономи розкопали ґрунт, щоб визначити кількість насінин сої на 1 погон. метр, чи рівномірно вони розміщені, чи потрапила гранула добрив до насінини. Результат виявився задовільним: на 1 погон. метрі нарахували 22 насінини, а біля кожної з них лежали гранули добрива. Значить, за ширини міжрядь 35 см загальна густота 650 тис. насінин на 1 га буде дотримана.

 

Наступний етап — внесення ґрунтових гербіцидів для захисту посівів сої проти однорічних дводольних і злакових бур’янів, яке на обох полях провели 6 травня за допомогою широкозахватного обприскувача John Deere.

 

– За рекомендаціями виробників, ґрунтові гербіциди потрібно вносити на 2–3-й день після сівби — увечері або коли є волога на поверхні ґрунту, щоб препарат міг зв’язатися з ґрунтом й утворити ґрунтовий екран, який не дасть прорости бур’янам, — зазначила Ольга Гатало. — На наших полях достатній запас вологи, адже перед сівбою сої випав дощ. Згідно з розробленою нами системою захисту сої, перший її етап базується на застосуванні бакової суміші двох ґрунтових гербіцидів Каліф, к.е. і Містраль, в.г. компанії ADAMA.

 

Фото. Обприскування післясходовим гербіцидом

 

Препарат Каліф, к.е. на основі кломазону (480 г/л), який ми внесли в нормі 200 г/га, забирає дводольні широколистяні бур’яни, а гербіцид Містраль, в.г. на основі метрибузину (700 г/кг), унесений у нормі 500 г/га, знищує однорічні дводольні й деякі злакові бур’яни. У баковій суміші (норма виливу води 200 л/га) ці два компоненти дадуть результат саме в період сходів, оскільки це найбільш гербокритичний період для сої. Тобто ми працюємо за такою схемою: накриваємо посіви ґрунтовими гербіцидами, щоб дати рослині добрий старт. Аналогічну схему ми застосовуємо на полі, де посіяно сорт Хорол. Єдина відмінність — у бакову суміш гербіцидів Каліф, к.е. і Містраль, в.г. ми додаємо препарат Гліфоган, р.к. виробництва компанії ADAMA у нормі 2,5 л/га для знищення вже вегетуючих на полі бур’янів.

 

Фото. Сходи Хорол

 

Насамкінець зазначимо, що перші сходи сої з’явилися через 9 днів після сівби. Про наступні етапи вегетації сої ми детально розповімо у черговому випуску журналу.

 

 Коментарі фахівців

 

 

Олексій Кулик, директор ТОВ «Агросем»

 

Для цього експерименту ми вибрали певні продукти, які є в портфоліо компанії «Агросем», щоб протестувати їх у польових умовах. Зокрема, це засоби захисту рослин від компанії АDAMA, яка є нашим єдиним партнером у цьому напрямі. Її лінійка ЗЗР дає змогу зробити повноцінний захист різних культур — інсектицидний, фунгіцидний, гербіцидний, а також захист насіннєвого матеріалу протруйниками. Ми впевнені у якості продукції ADAMA, яка виробляється на сучасних заводах із застосуванням новітніх технологій — ми застосовуємо їхні продукти й сміливо радимо їх нашим клієнтам.

Аналогічно ми успішно співпрацюємо з компанією Prograin. Адже упевнені в якості насіннєвого матеріалу, який компанія постачає в Україну, й деякі зразки показуємо на цих демополях.

Компанія YARA — це світовий бренд мінеральних добрив, найбільший їх виробник. У всьому світі продукція компанії асоціюється з неперевершеною якістю та високими стандартами виробництва. Тому ми третій рік поспіль є найбільшим дистрибутором YARA в Україні й далі розвиватимемо цей ринок, збільшуючи обсяги продажів. І цим проектом хочемо ще раз показати й самім переконатися в тому, що ця продукція ефективна.

  

 

Юрій Слисаренко, агроном ТОВ «Prograin Укр»

 

Я вважаю дуже вдалим те, що саме сорти Хорол і Саска представлені для позиціювання. В Україні сорт Хорол, який використовують для виготовлення харчових соєвих продуктів, а також для отримання під час переробки сої високобілкового шроту, вирощують із 2011 року. Він дуже пластичний, придатний для вирощування в будь-якій зоні України. Строки дозрівання сорту, залежно від погодних умов і зони вирощування, становлять 108–120 днів. Він належить до групи середньоранньої сої, тому після його збирання, за сприятливих умов, можна ще й посіяти озиму пшеницю. 

Визначальною характеристикою сорту Хорол є його добрий стартовий ріст, що надзвичайно важливо в умовах вирощування за системи no-till, коли ґрунт прогрівається повільніше. Рослини сорту Хорол мають міцне невисоке стебло, що робить сорт стійким до вилягання. Сорт стійкий до хвороб, зокрема до білої гнилі (склеротинії): 8 балів за 10-бальною шкалою. 

Сорт Саска пройшов вдале сортовипробування, зареєстрований для застосування в Україні. Період вегетації — до 120 днів. Сорт дуже пластичний, придатний для вирощування у всіх зонах соєсіяння в Україні. Дуже добре пристосований для вирощування як за класичною технологією, так і за умови прямої сівби. Як і Хорол, він характеризується потужним весняним стартом, відразу формує добрий стеблостій, густоту й може конкурувати з бур’янами. Стійкий до основних хвороб та до вилягання. 

Обидва сорти вирізняються високим прикріпленням нижнього бобу до стебла, що запобігає втратам під час збирання врожаю, а також мають високу стійкість до розтріскування бобів після дозрівання. Якщо сорт Хорол сіють із шириною міжряддя 15–19 см, то густота до збирання має бути в межах 580 тис./га. Найоптимальнішою для отримання високої врожайності є ширина міжрядь 35 см, а густота до збирання 525 тис. рослин/га. Інколи для сівби сої застосовують кукурудзяні сівалки з шириною міжряддя 70–76 см. Для посіву Хоролу таке міжряддя не рекомендовано. 

Сорт Саска дуже добре галузиться, тому, його можна вирощувати як із вузькими міжряддями, так і з широкими. Норма висіву Саски, за ширини міжрядь 15–19 см — 525 тис. рослин /га до збирання, за міжряддя 35 см — 490 тис. рослин/га, 70–76 см — 430–435 тис. рослин/га.

   


Роман Горбань, менеджер із культур, компанія ADAMA

Нині соя в Україні є стратегічною культурою, посіви якої щороку зростають. Так, минулого року ми мали близько 1,8 млн га сої, цього року — очікується вже понад 2 млн га. Компанія ADAMA оперативно реагує на цю динаміку й у найближчому майбутньому запропонує вітчизняним аграріям низку нових продуктів, які допоможуть правильно вирощувати цю культуру. Адже не секрет, що велика частина посівів сої в Україні засіяна трансгенною соєю. Натомість у питаннях захисту рослин ми дотримуємося класичної технології, використання якої дозволяє одержувати високі врожаї. 

Щодо системи захисту сої, який ми, зокрема, пропонуємо в господарстві ПП НВАП «Ель Гаучо», то першим її етапом була ґрунтова суміш гербіцидів Каліф, к.е. + Містраль, в.г.. Безперечною її перевагою є найкраща адаптація до сучасного спектра бур’янів. Ми отримуємо вдалий швидкий старт для проростання насіння сої в чистих умовах, без конкурентних видів бур’янів на початкових етапах розвитку. На жаль, під час вирощування сої є багато чинників, які не дозволяють культурі повністю використати свій потенціал, зокрема це використання лише післясходових гербіцидів. Натомість самі ґрунтові гербіциди дають сої потужний старт на ранніх етапах вегетації. Адже соя розвивається повільніше за бур’яни, які є значно адаптивнішими, а їхня еволюція спрямована на те, щоб швидко сформувати вегетативну масу й потім затінити сою. У разі ж застосування суміші цих двох препаратів такого ефекту немає — ми отримуємо посіви чистої сої, яка до того ж не отримала токсичного впливу від гербіцидів. 

Дуже важливо, що обидва препарати, а отже, й ця суміш, мають як ґрунтову, так і листкову дію. Отже, вже пророслі бур’яни також нею будуть знищені. За допомогою цієї суміші ми позбуваємося найбільш шкодочинних для сої видів бур’янів виду лободових, що особливо розповсюджені на полях Західної України. Гербіцидний екран, створений сумішшю гербіцидів Каліф, к.е. + Містраль, в.г., дозволяє тримати посіви сої до 40–50 діб чистими, забезпечивши добрий розвиток культурі, що проявиться на її майбутній урожайності. Тому цією сумішшю користуються найкращі господарства, що дбають про свої інвестиції.

  

 

Ольга Іскра, регіональний консультант по роботі з клієнтами ТОВ «Yara Україна». Західний регіон

 

Компанія Yara відома в усьому світі як виробник добрив №1. Ми пропонуємо нашим клієнтам в 150 країнах світу добрива для ґрунтового внесення, для позакореневого підживлення та фертигації тощо.

 

Україну, де компанія працює понад 10 років, ми вважаємо одним зі стратегічних ринків. Всі добрива компанії Yara виготовлено у Європі та відповідають стандартам якості Євросоюзу. Протягом останніх п’яти років співпрацюємо з компанією ТОВ «Агросем», яка є нашим офіційним дистрибутором й імпортером добрив. Ми раді співпрацювати з компанією «Агросем» також і в рамках проведення цього демонстраційного посіву сої в господарстві ПП «НВАП «Ель Гаучо», надавши наші добрива для живлення культури. Переконана, вони сприятимуть найбільшій урожайності сої. Продукт YaraVita Rexolin ABC, яким перед сівбою обробили насіння сої сортів Саска та Хорол, — це комплекс хелатних мікроелементів Fe, Mn, Cu, Zn, Co, Mg і B, Mo в одній мікрогранулі, який призначений для передпосівної обробки насіння та позакореневого підживлення сільгоспкультур. Коли насіння починає проростати, ці мікроелементи поліпшують схожість насіння, збільшуючи енергію проростання, допомагають рослині вкоренитися. Цей продукт виготовлено в Голландії. Добриво, яке вносили під час сівби сої, — це високоякісне гранульоване добриво YaraMila NPK 12-24-12 з невеликим умістом азоту та високим умістом фосфору, що дуже важливо для рослини на початку вегетації. Добриво з такою формулою потрібне на початку вегетації: азот потрібен, доки не утворилися бульбочки на сої, а фосфор у доступній формі сприяє активному росту кореневої системи та забезпечує потужний старт. Таким чином, рослина братиме всі потрібні поживні речовини з ґрунту для формування належної кількості насіння. Крім того, добрива містять сірку, яка відіграє важливу роль для оптимального проходження процесів у рослині: якщо сірки мало, це призводить до неефективного використання азоту. Продукт також містить залізо та цинк. YaraMila NPK 12-24-12 ми почали завозити в Україну два роки тому. Виготовляють ці добрива у Фінляндії.

 


Сергій Нашкольний, директор ПП «НВАП «Ель Гаучо»

 

Наше господарство засновано в 2009 році, має статус наукововиробничого агропромислового підприємства. Відповідно до статусу, ми постійно проводимо дослідження — щодо вибору птимального обробітку ґрунту, найкращих гібридів чи сортів польових культур. З першого року діяльності наше господарство тісно співпрацює з компанією ТОВ «Агросем» — це наш основний діловий партнер — через них купуємо техніку, ЗЗР, насіння, спільно з компанією закладаємо демонстраційні ділянки, щоб дослідити врожайність культур як за системи no-till, так і за традиційної технології. Переконалися, що no-till дає хорошу віддачу на п’ятий рік обробітку. Зокрема, це стосується й посівів сої, яку ми в господарстві вирощуємо вже п’ятий рік. Бачимо, що на цих ділянках мікрофлора та структура ґрунту сприяють високій урожайності цієї культури. Наприклад, минулого року за системи no-till еліта сорту сої Хорол мала врожайність 4 т/га. Також ми тісно співпрацюємо з компанією Prograin, адже це визнаний в усьому світі лідер зі створення високопродуктивних сортів сої, з підвищеним умістом білка тощо. Цього року в компанії закупили 100 т елітного насіння сої, якою засіяли 800 га, загалом же цього року засіваємо 3000 га сої. Практично вся система захисту в нашому господарстві від компанії ADAMA — вони пропонують різні варіанти й схеми захисту, які повністю відповідають вимогам сільгоспвиробників. Необхідно також зауважити, що великі дози азоту призводять до того, що бактерії не виконують свою функцію — не фіксують азот із навколишнього середовища. Натомість потреба сої в азоті становить приблизно 280 кг діючої речовини на 1 га за врожайності 4 т/га. Вартість відповідної кількості азотних добрив є космічною у порівнянні із вартістю врожаю. Саме тому важливо підібрати правильний інокулянт та правильно його використати.

З цієї причини серед широкого різноманіття формул від компанії Yara ми обрали YaraMila NPK 12-24-12, де вміст азоту невеликий та буде майже весь використаний для швидкого старту і до того часу, як бактерії почнуть працювати, а отже не буде заважати їм робити свою роботу — фіксувати для рослини сої безкоштовний азот.

 

 

Організатор: ТОВ «Агросем»

Партнери: Prograin, АDAMA, Yara International ASA

Інформаційний супровід: The Ukrainian Farmer

Місце проведення: Тернопільська обл., ПП «НВАП «Ель Гаучо»

 

 

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ