Техніка

Наша сівалка із серцем з Америки

Наша сівалка із серцем з Америки

Нова просапна сівалка СПМ-8 вітчизняного виробництва забезпечує аграріям високу рентабельність найприбутковіших просапних сільгоспкультур.

  

У ХХ ст. серед провідних виробників просапних сівалок точилася тривала дискусія: чи можуть компонувально-технологічні рішення та конструктивні особливості висівного апарата сівалок і сошникова група забезпечити високоякісний рівномірний розподіл насіння як по довжині рядка, так і по глибині загортання. Європейські та вітчизняні конструктори посівних комплексів бачили переваги в легких і низько розміщених висівних апаратах із полозоподібним сошником, а американські — пропонували масивні конструкції з високорозміщеним висівним апаратом, спеціальною системою транспортування насіння до дна борозенки та дисковим універсальним сошником. У питанні ж переваг паралелограмної підвіски сошника та пневматичних висівних апаратів над механічними обидві сторони були одностайними — перспективні паралелограм і пневматика. Сьогодні це питання повністю вирішено на користь «американських» підходів і більшості вітчизняних сільгоспвиробників імпонують просапні пневматичні масивні сівалки як американського, так і європейського виробництва.

 

Відповідно й в Україні нещодавно створена нова просапна пневматична сівалка, в конструкції якої реалізовано найкращі світові досягнення як в компонувально-технологічній схемі взаємозв’язку робочих вузлів і механізмів, так і параметрах елементної бази, і навіть зовні її посівна секція нагадує машини найкращих світових брендів. До того ж вона майже повністю виготовлена та зібрана на вітчизняному заводі. От тільки конкурентний пневматичний висівний апарат, як найбільш складний і відповідальний механізм, у неї виробництва США. Це — просапна сівалка СПМ-8 (Ніка-8), розроблена й виготовлена одеською кампанією «Велес-Агро».

 

Призначення сівалки

 

Сівалка призначена для пунктирного висіву каліброваного та некаліброваного насіння кукурудзи, соняшнику, сої з міжряддям 70 см й одночасним унесенням сухих мінеральних добрив (фото 1).Застосовувати сівалку можна у всіх ґрунтово-кліматичних зонах, крім умов гірського землеробства.

 

 Фото 1. Загальний вигляд сівалки СПМ-8 «Ніка»

 

Сівалка постачається замовнику після заводських тестувань і налаштувань безпосередньо від виробника чи його офіційного дилера повністю зібраною в такій комплектації та запасними частинами (табл. 1). Запасні частини та вузли упаковані й знаходяться в туковому бункері. Вона має односекційну просторову раму, що спирається на чотири опорно-приводних колеса з пневматичними шинами. На рамі встановлено туковисівні апарати з тукопроводами та навішено 8 однотипних посівних секцій із висівним апаратом, сошником і робочими органами. У центральній частині рами змонтовано замок автозчеплення та вакуумний вентилятор.

 

Таблиця 1. Комплектація та запасні частини сівалки СПМ-8

 

Посівна секція нової сівалки СПМ-8 складається з паралелограмної підвіски сошникової групи, дводискового сошника та коліс-копірів, що розміщені в точці падіння насіння в борозну. Також до неї входять робочі органи, що виконують загортання ґрунту. Найвідповідальнішим вузлом сівалки є висівний апарат, тому одеські інженери обрали світового лідера у цьому сегменті Precision Planting із вакуумною системою дозування насіння (рисунок). Висів насіння на задану глибину забезпечується дводисковим сошником із подвійними колесами-копірами. Фактично маємо американський тип сівалки, що максимально адаптований для вітчизняних умов сівби.

 

 

Рухаючись по полю, опорно-приводні колеса агрегата з допомогою механізму приводу обертають диски висівних апаратів для насіння й добрив. Насіння прикріплюється до отворів висівних дисків із допомогою вакууму, до того ж не пошкоджується, і скидається на ущільнене дно борозни, нарізаної сошником. Добрива тукопроводами зсипаються в нарізану борозну й лягають у ґрунті за кілька сантиметрів збоку від насіння.

 

Коткування посівів відбувається V-подібними притискними колесами з регульованим зусиллям прикочування. Для роботи за нульовою технологією (ноу-тілл) сівалка комплектується хвилястими турбодисками, які готують ґрунт й очищають насіннєве ложе від пожнивних решток. Сівалка обладнана системою контролю сівби, яка контролює посівні показники агрегата. Унесення добрив відбувається через дводисковий сошник, який налаштовують на задану глибину й відстань від посівного ложа. Також агрегат має диски висівного апарата для сівби кукурудзи та соняшнику.

 

Сівалка СПМ-8 має типову для просапних пневматичних сівалок конструктивно-технологічну схему, але істотно відрізняються від інших оригінальними вузлами й деталями. Особливо вона відрізняється технологією їх виготовлення: якщо в брендів — лідерів ринку сільгосптехніки це зазвичай штамповані та зварні конструкції, то технологи «Велес Агро» практично всі найбільш навантажені елементи конструкції виготовляють у ливарному цеху. Відповідно створено запоруку високої надійності вузлів, і практично не обмежено термін їх експлуатації. Завдяки високотехнологічним засобам механічної обробки деталі виготовлено з мінімальними допусками та посадками, що, своєю чергою, гарантує якісну, безперебійну та довготривалу роботу всіх механізмів сівалки.

 

Сівалка СПМ-8 створена одеськими конструкторами у 2013–2014 рр. і після тривалих тестувань, контрольної виробничої експлуатації та доопрацювання посідає гідне місце в машино-тракторних парках вітчизняних сільгосппідприємств. За технічними характеристиками, показниками якості виконання технологічного процесу й експлуатаційно-технологічними параметрами (таблиця) вона задовольнить найвибагливіші вимоги аграріїв і забезпечить сівбу насіння кукурудзи й соняшнику в оптимальні терміни з високою якістю.

Таблиця 2. Технічні характеристики сівалки СПМ-8 

Показник

Значення

Тип сівалки

причіпна

Агрегатування

кл. 2,0

Робоча швидкість, км/год

8,0–11,0

Робоча ширина захвату, м

5,6

Транспортна швидкість, не більше, км/год

10

Маса сівалки (конструкційна), кг

3800

Уміст бункера, дм³:

–      насіннєвого

–      тукового

40

230

Кількість сошників, шт.

8

Норма внесення насіння, тис. шт./га:

–      кукурудза,

–      соняшник

30–180

25–120

Норма внесення мінеральних добрив, кг/га

30–500

Глибина загортання насіння, см

2–12

Ширина міжряддя, см

70

Відхилення від заданої ширини міжряддя, см

±2

Відхилення від ширини стикових міжрядь, см

±5

Нерівномірність загального висіву насіння, %:

–      кукурудза, соняшник

–      мінеральні добрива

3

10

Нерівномірність висіву насіння між висівними апаратами, %:

–      кукурудза, соняшник

–      мінеральні добрива

3

10

Подрібнення насіння, не більше, %:

–      кукурудза, соняшник

0,2

Середній час технічного обслуговування, год

0,68

Продуктивність основного часу (розрахункова), га/год

4,48–6,16

Продуктивність експлуатаційного часу (розрахункова), га/год

3,36–4,62

Коментар спеціалістів:

Віктор Гришук, директор СВК «Перемога» (Запорізька обл.)

Сівалка дуже добре та якісно виготовлена, і наше господарство віддає їй перевагу. Ми випробували її на практиці, побачили результати сівби й переконалися в її перевагах перед конкурентами. За співвідношенням ціна-якість вона відмінно підходить для вітчизняних господарств. Саме для роботи із цим посівним агрегатом ми придбали нещодавно й новий 200-сильний закордонний трактор, що оптимально використовуватиме її можливості. Загалом сівба насіння цим агрегатом заслуговує на найкращі характеристики, і він буде нашим головним рішенням протягом наступних років.

 

Юрій Крохмаль, засновник і керівник ФГ «Деметра» (Херсонська обл.)

У нас невелике господарство, тому кожен гектар посівів має бути засіяний максимально відповідно до вимог технологій вирощування сільгоспкультур. До цього використовували вітчизняні просапні сівалки, що не забезпечували потрібну якість сівби. Тепер, із появою у 2014 році СПМ-8, ситуація кардинально змінилися — якість сівби посівів суттєво поліпшилася. Усього з її допомогою засіяно понад 500 гектарів, а гарні посіви дали добрий урожай.

 

Віктор Погорілий,

Олександр Горда

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2015 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ