Овочі-Ягоди-Сад

Професійна розсада

Професійна розсада

ФГ «Пан Білан» спеціалізується на вирощуванні салату з розсади й висаджує до 20 оборотів на рік. На продаж вирощує 3 млн рослин розсади пасльонових, капустяних та баштанних культур. 

 

Складові успіху

 

Фермерське господарство «Пан Білан» в селі Мирне Біляївського району на Одещині обробляє 100 га південних чорноземів. Господарство має один гектар плівкових теплиць. Спеціалізується на вирощуванні ранніх зеленних культур: салату, петрушки, кропу, цибулі на перо. У касетах вирощують на продаж розсаду томатів, солодкого перцю, баклажанів, ранньої капусти, дині, коренеплідної селери.

 

Директор Віталій Білан

— Із замовником розсади обговорюємо якість насіння та вид субстрату, категорію насіння. Затрати на вирощування розсади не малі, й нам потрібна гарантія на рівні 95% виходу товарної продукції. Для нас важливо не тільки продати розсаду, але й знати, що в полі вона гарно вкорінилася і швидко прижилася, а покупець у результаті отримав гарний врожай та прибуток, — розповідає директор Віталій Білан.

 

Найчастіше використовують торф’яний литовський субстрат Rekyva. Під касети беруть дрібнішу фракцію. Субстрат містить і верховий, і низинний торф, спеціальні інгредієнти, які утримують вологу, не містить бур’янів, збудників хвороб, має збалансований рівень рН. Торф — це живий організм, у разі неправильного зберігання може підвищуватися його зольність. На сонці субстрат починає зігріватись, і його біологічні властивості погіршуються.

 

Також враховують прозорість плівки. Наприклад, зелені салати гарно ростуть за умов розсіяного світла.

 

Якість розсади також залежить від підібраних касет. Виробники переходять на пінопластові касети або використовують одноразові пластикові з жорсткими ребрами. Гарна касета — англійська розміром 60 ? 40 см, бо технологічно зручна. Розмір чарунок касети 3 х 3 см, глибина — 4 см. У цієї касети ребра жорсткості не дають кореневій системі розсади закручуватися. Дещо гіршим є український аналог, в якому коренева система схильна до закручування, тому рослина під час пересаджування на постійне місце витрачає додаткову енергію на її відновлення. Англійська касета коштує три євро, українська — один долар. Використовують касети п’ять або шість разів.

 

Має значення якість дренажних отворів касети, а також її колір. Біла касета має гарну світловідбивну здатність. Для вирощування світлолюбних культур чарунки з насінням засипають не торфом, а вермикулітом із перлітом, щоб рослина на старті отримала більше світла. На розвиток рослин впливає глибина сівби: насіння деяких культур проростає тільки на світлі, тоді як інші треба обов’язково присипати субстратом.

 

Касети з висіяним насінням встановлюють на пластмасові горщики діаметром 10–12 см, знизу роблять «повітряний ніж» — простір між горщиком та підставкою, щоб краще відростала коренева система й рівномірно заповнювала вміст чарунки. Якщо поставити касету на підлогу, коренева система рослин вростає в землю, гірше відбувається дренаж, погано розвиваються корені, під час пересаджування вони обриваються.

 

На ріст і розвиток рослин впливає їх розташування в теплиці, температура, вологість, освітленість, провітрюваність, особливо в перший тиждень. Під час загартування розсади її поливають і підживлюють вранці та ввечері.

 

— Є маса нюансів, які ми вивчаємо, — зауважує директор. — Ми ділимося досвідом і хочемо знати, як інші виробники вирощують розсаду. Останнім часом експериментували із прищепленою культурою. Наприклад, кавун щепили на гарбуз. 

 
 

Салат

 

— Поки вирощуємо салат у стандартних касетах із закритою кореневою системою, — зазначає директор. — Сіємо італійською машиною по одній насінині в кожну чарунку. За температури 16–18 °С салат сходить протягом чотирьох днів. Подальший розвиток рослин залежить від тривалості світлового дня, температури повітря в теплиці. За посіву в лютому для вирощування розсади треба 50 днів, у травні — 20 днів.

 

— Графік сівби салату для подальшого вирощування на наших полях розраховуємо під план продажу. Намагаємося продавати в періоди, коли є дефіцит і гарна ціна. Наприклад, у липні-серпні червоний листковий салат Лолло Россо важко набирає вагу понад 150–200 г. У цей період на нього великий попит. Щоб виростити продукцію для продажу на 15–25 липня, нам треба 1-го липня мати гарну 20-денну розсаду, тобто висіяти насіння в касети 5-го червня. Переросла розсада не дасть гарного врожаю. Зелена маса в неї буде наростати нерівномірно, рослина раніше вступить у фазу викидання квітконоса, а сорт Айсберг може неправильно сформувати головку. Під час висаджування розсади в поле слідкують, щоб не заглибилася коренева шийка, через що в нижній частині рослини можуть розвиватися хвороби. Залежно від періоду вирощування варіюється густота садіння рослин салату. Навесні та восени проміжки між рослинами збільшують, щоб дати більше світла та збільшити площу живлення рослин для наростання більшого габітусу. Влітку для економії води, добрив та засобів захисту посадки загущують.

 

Томат

 

Розсаду томатів вирощують на замовлення. Перед сівбою насіння ще раз оглядають, якщо сумніваються у схожості — тестують на пробних посівах. Розсада дружно проростає за температури 23–25 °С та достатньої кількості світла. У поле пересаджують 35–40-денну розсаду. При цьому рослини висаджують глибше кореневої шийки, стимулюючи утворення додаткових коренів, тоді розсада гарно приживається.

 

Солодкий перець, баклажан

 

Насіння перцю та баклажанів також перевіряють на схожість. Зазвичай воно проростає на 10 днів довше, ніж у томатів, тому його сіють раніше, щоб на 5–10 травня отримати 35–40-денну розсаду. Розсаду вирощують за температури 22–24 °С й 10-го травня висаджують у поле. Якщо використовують дороге насіння, то розсаду вирощують з пікіруванням, у такому разі вона більш вирівняна.

 

Капуста

 

На замовлення виробник вирощує ранню капусту, для власних потреб — пізню. Сіють капусту в чарунки касети розміром 3 х 3 см, глибиною 4 см. За температури 18–20 °С та достатньої кількості вологи сходи з’являються на третій день.

 

Диня, кавун

 

Для отримання гарної розсади використовують елітні гібриди, наприклад дині сортотипу Піель де Сапо компанії Rijk Zwaan (гібрид Рікура F). Їх замовляють фермери для вирощування продукції, що буде в подальшому продаватися в супермаркети. Розсаду кавунів висаджують і на поля ФГ «Пан Білан».

 

Коренева селера

 

Трапляються контракти на вирощування розсади коренеплідної селери. Для цього на початку лютого готують насіння, оскільки воно містить багато ефірних олій. Сівбу проводять у першій декаді лютого. Використовують мілкі чарунки, адже насіння селери краще проростає на світлі. Під час пікірування розсаду сортують. Через 80 днів після посіву, наприкінці квітня, вона готова до висаджування в поле.

 

Цибуля

 

Озиму цибулю також вирощують із розсади. Насіння висівають 2-го вересня. Оскільки висівна машина не справляється з дрібним насінням, доводиться сіяти його вручну по 3–4 насінини в кожну чарунку. За місяць наростає два листки, після чого його починають загартовувати. Якщо цього не зробити, розсада може отримати стрес, від чого присихають та жовкнуть кінчики листків. Наприкінці першої декади жовтня її пересаджують у ґрунт, до листопада вона має наростити четвертий листок. У цій фазі важливо, щоб коренева система і коренева шийка рослин не підмерзли й навесні могли продовжити ріст.

 

Буває, що фізіологічно розсада готова, але фермер не встигає організувати висаджування.

 

— За тиждень до передачі розсади замовнику ми моніторимо ситуацію, готовність поля, техніки, людей, — ділиться досвідом директор. — Якщо треба, можемо притримати або прискорити розвиток розсади. Напередодні приїзду транспорту замовника розсаду поливаємо, підживлюємо та обробляємо засобами захисту. Іноді просять промочити кореневу систему розсади, знезаразити або обробити певними препаратами для кращого вкорінення.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, листопад 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ