Техніка

Про комбайн із перших вуст

Про комбайн із перших вуст

Одержано оцінку незалежного експерта експлуатаційних особливостей комбайна одного з провідних світових виробників.

  

Останніми роками на полях України з’явилися зернозбиральні комбайни, які одразу привернули до себе увагу спеціалістів. Ідеться про моделі Case IH Axial Flow 8230, які відрізняють від конкурентів у своєму класі одразу за кількома ознаками: продуктивністю, якістю обмолоту, надійністю та простотою обслуговування.

 

 

Щоб почути про роботу цього комбайна з перших вуст, ми звернулися безпосередньо до сільгоспвиробника, який є власником і користувачем цієї моделі — директора ДП «Атлантик Фармз» Майкла Свонсона. Пан Свонсон відомий в аграрних колах не лише як керівник потужного підприємства, а й як великий фанат техніки: він може своїми руками перебрати будь-який самохідний або ж причіпний агрегат — під настрій, звісно, адже в «Атлантик Фармз» є для цього відповідні фахівці. Крім того, Майкл Свонсон має чималий досвід роботи в аграрній сфері: спочатку в США, а тепер в Україні він ось уже три десятки років вирощує та збирає врожаї. За цей період фермер встиг випробувати в ділі чималий арсенал сільгосптехніки, і не лише випробувати, а й скласти про неї свою кваліфіковану думку.

 

Отож розповімо докладніше про досвід, яким з нами поділився фахівець, та про господарство, в якому він працює. ДП «Атлантик Фармз» разом з іншими підрозділами компанії «Київ Атлантик Україна» господарює в Київській і Черкаській областях (Миронівський і Черкаський райони). Назагал в обробітку — 10 тис. га землі. Вирощувані культури — соя, кукурудза й озима пшениця. Є власний елеватор, дві сушарки, комбікормовий і соєпереробний заводи. Компанія має чотири зернозбиральні комбайни — два «ветерани» Case ІН 2388 і два новеньких Case ІН Axial-Flow 8230, які було придбано у 2012-му та 2013 роках. Це технічне переозброєння дало змогу підприємству скоротити період збирання кукурудзи та сої з трьох місяців до одного. Ось як про це розповідає Майкл Свонсон: «Минулого року частка сої була на наших полях найбільшою — 6300 га: закрили її за п’ять тижнів. У цілому кожен комбайн намолотив десь по 2000 га. Протягом одного дня він закривав на сої — по 65–67 га, на кукурудзі з 12-рядковою кукурудзяною жаткою та за врожайності 100 ц/га, — по 58–62 га. У нас на елеваторі дві сушарки, достатньо автомобілів, але все одно протягом зміни працюють тільки два комбайни, бо дуже висока продуктивність».

 

Задоволений керівник агрокомпанії та якістю обмолоту. За його словами, нові Case IH однаково якісно працюють на всіх культурах. Випробовували їх і на ріпаку — втрат майже немає, лише треба правильно налаштовувати систему обмолоту й сепарації. Ці комбайни подобаються тим, хто вирощує культури на насіння: поводження із зерном дуже бережливе. «Про якість роботи комбайнів говорить і те, — розповідав Майкл Свонсон, — що нашими кукурудзою та соєю дуже задоволені трейдери. Чув, що наше зерно визнано ними найкращим у районі. Зерно не бите, сухе, тобто воно відповідає американському стандарту «жовта кукурудза №2 — для експорту».

 

 

Як уже наголошувалося, Майкл може сідати на будь-який комбайн чи трактор, сам його обслуговувати й ремонтувати. Проте так уже сталося, що за весь час роботи в Україні він мав справу лише з комбайнами Case IH. «Пробували й інші моделі, — уточнює фермер, — але лише протягом одного року — потім відмовилися». Чому? Пан Свонсон пояснює це з позиції свого досвіду: «Я знаю роторні технології не лише в Україні, а й в Америці. Тому можу сказати, що Case IH — найкращий комбайн. Чув, що інші виробники кажуть, що їхні комбайни можуть молотити з такою самою продуктивністю, але реально це не так».

 

Окремо хотілося б кілька слів сказати про надійність і простоту моделі Case ІН Axial-Flow 8230. Незважаючи на те, що у цій машині втілено передові конструкторські рішення, вона має високу надійність і дуже проста в обслуговуванні. Кількість найбільш критичних із погляду можливих поламок вузлів і деталей — редукторів, пасів, ланцюгів — зведено до мінімуму (ланцюгів — лише три, пасів — п’ять). Тоді як на інших марках комбайнів може бути й до десятка пасів. Крім того, дуже зручний доступ до всіх точок обслуговування. «Усе дуже просто: ротор, підбарабання, сепаратор, решета. Доступ до гідромотора, редуктора, ротора, радіатора — швидкий, з одного місця», — підсумовує Майкл Свонсон.

 

Утім надійність комбайна, його продуктивність і якість роботи багато в чому залежать і від керівника господарства й інженерної служби: «Коли переходимо з обмолоту однієї культури на іншу, — розповів фермер, — змінюємо решета, підбарабання. Я також перевіряю налаштування бортового комп’ютера, основних вузлів комбайна. Отоді буде й результат відповідний. А якщо керівник не буває на полі по року, то нехай не дивується, що результат у половину менший».

 

Керівник ДП «Атлантик Фармз» не приховує свого бажання бачити в господарстві ще більший комбайн із цього самого модельного ряду — Case ІН Axial-Flow 9230, але фінансова ситуація поки що його стримує. «Однак, — каже Майкл — побачимо, як цей рік себе покаже».

  

Довідка

 

У комбайнах Case ІН Axial-Flow 8230 застосовано унікальну однороторну технологію обмолоту й сепарації Axial-Flow. Лопаті ротора плавно підхоплюють скошену масу від транспортера похилої камери й подають її в зону обмолоту між ротором і його кліткою. Таким чином, відділення зерна відбувається тільки завдяки тертю й відцентровій силі, що значно зменшує ризик його пошкодження.

 

Клітка ротора складається з глухої верхньої частини (у зоні обмолоту — у зоні сепарації верхня частина відкрита) і наскрізної нижньої. Конструктивно робоча нижня частина клітки являє собою окремі секції-модулі, які підбирають відповідно до культури, що її будуть збирати. Конструкцією комбайна передбачено легкий доступ для заміни модулів. На внутрішній поверхні верхньої частини розміщено спрямовуючі планки, повертаючи які комбайнер має змогу регулювати тривалість перебування маси в зоні обмолоту.

 

Значна ефективна площа очищення комбайнів Case IH забезпечує велику продуктивність і відмінне розділення зерна та не зернової маси.

 

Істотний вплив на якість роботи решіт має запатентована конструкція вентилятора Cross Flow, що створює потужний, але добре розподілений потік повітря.

 

Система елеваторів подає очищене зерно в бункер, а недомолочені колоски повертаються до окремої системи домолоту.

 

Об’єм бункера оптимально відповідає продуктивності комбайна, завдяки чому, з одного боку, немає потреби часто розвантажуватися, а з другого — зменшується ущільнення ґрунту надлишковою вагою.

 

Завдяки надзвичайній продуктивності, вивантаження вмісту бункера відбувається менш ніж за 2 хв. Для цього немає потреби зупиняти комбайн: потужність двигуна дає змогу проводити вивантаження під час руху.

 

Подрібнювач незернової частини комбайнів Case IH добре відомий прихильникам технології ноу-тілл, адже якість подрібнення й розподілення рослинних решток не має рівних серед конкурентів.

 

 

Іван Обабич

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2015 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ