Агромаркет

Пальне «з акцизом» чи «без»?

Пальне «з акцизом» чи «без»?

За яких обставин господарство може навіть не реєструватися платником акцизного податку, а за яких це обов’язково.

Цьогоріч сільськогосподарські підприємства мали визначитися, чи реєструватися платником акцизного податку та чи сплачувати такий податок. Це питання виникло через те, що для цілей оподаткування акцизним податком органи фіскальної служби фактично «прирівняли» сільськогосподарські підприємства до суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, які продають підакцизні товари (пп. 212.1.11 Податкового кодексу України). Що примітно: така реалізація агропідприємствами не здійснюється і не може здійснюватися, оскільки потребує спеціальної ліцензії.

 

Винятки

 

1. Якщо пальне використовується підприємством виключно для власних потреб (зокрема, для заправки власної сільськогосподарської техніки й автотранспорту за відомостями через власний паливозаправний пункт), обов’язок реєструватися платником акцизного податку з реалізації пального згідно з пп. 212.1.15 ПКУ не виникатиме, оскільки така операція не є реалізацією пального в розумінні абзацу другого пп. 14.1.212 ПКУ. Такого підходу дотримується й Державна фіскальна служба (ДФС), що підтверджується листом ДФС від 15.06.2016 №13380/6/99-99-15-03-03-15.

 

2. Ви не зобов’язані реєструватися платником акцизного податку та сплачувати його й у тоді, коли підприємство орендує сільськогосподарську техніку. Щоправда, відносини оренди техніки трапляються рідко, оскільки зазвичай така спеціальна техніка є у власності таких самих сільськогосподарських підприємств, яким вигідніше надавати сільгосппослуги з обробітку землі, адже тоді такі послуги можна показати в спеціальній декларації з ПДВ та 50% такого ПДВ «залишити на підприємстві» (абзац «а» п. 209.2 ПКУ). Водночас отримувачам таких послуг невигідно двічі: (1) виникає акциз (якщо отримувач послуг заправляє техніку власним пальним); (2) для цілей спеціального режиму з ПДВ продукція не вважатиметься сільськогосподарською, оскільки сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, у якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно (п. 209.4 ПКУ).

Тобто коли підприємства закуповують послуги з обробітку в сторонніх організацій, то є ризик, що органи фіскальної служби кваліфікують продану продукцію з таких полів як не сільськогосподарську, адже відсутня самостійність процесу вирощування сільськогосподарської продукції.

Звісно, як контраргумент платники податку можуть вказувати, що норми податкового законодавства не містять заборони на залучення третіх осіб до процесу вирощування сільськогосподарської продукції для цілей спеціального режиму з ПДВ, втім, це може мати наслідком тривалі судові процеси. З цього питання є, зокрема, одне позитивне рішення на користь платника податків, де останній усе ж таки довів самостійність процесу вирощування сільськогосподарської про дукції незалежно від того, що до цього процесу було залучено N-ну кількість сторонніх організацій (постанова Хмельницького окружного адміністративного суду від 18.02.2015 по справі №822/108/15, залишена без змін ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 14.04.2015; й відмовлено у відкритті касаційного провадження органу фіскальної служби ухвалою Вищого адміністративного суду України від 15.05.2015 № К/800/20457/15).

 

У всіх інших випадках, коли підприємство придбаває послуги з обробітку землі й заправляє таку техніку власним пальним, то до початку здійснення таких операцій воно має зареєструватися платником акцизного податку з реалізації пального та складати акцизні накладні на такі обсяги реалізації, а також на обсяги пального, що використовується для власного споживання, зареєструвавши накладні в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН) згідно з п. 231.1 ПКУ.

 

Відповідальність

 

За порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних у Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН), установлених ст. 231 ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі:

• 2% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;
• 10% суми акцизного податку — у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
• 20% — у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
• 30% — у разі порушення терміну реєстрації від 61 до 90 календарних днів;
• 40% — у разі порушення терміну реєстрації на 91 і більше календарних днів.

 

Відсутність із вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної у ЄРАН/розрахунку коригування протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну/розрахунок коригування, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, на які платник податку зобов’язаний скласти таку акцизну накладну/розрахунок коригування (п. 120 прим. 2.2 ст. 120 прим. 2 ПКУ).

 

Пунктом 120 прим. 2.3 ст. 120 прим. 2 ПКУ визначено, що сума акцизного податку для цілей п. 120 прим. 2.1 та п. 120 прим. 2.2 ст. 120 прим. 2 ПКУ визначається за ставкою, що встановлена на дату реалізації пального, та курсом Національного банку України, що діє на перший день кварталу, у якому здійснюється реалізація пального.

 

Крім того, п. 11 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ встановлено, що норми ст. 120 прим. 2 ПКУ не застосовуються в разі порушення термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних, складених в період з 01.03.2016 до 01.04.2016.

 

Ураховуючи, що штрафи за порушення реєстрації накладних у ЄРАН є доволі значними, рекомендуємо або реєструватися платником і платити акциз, або все пальне використовувати на власну чи орендовану техніку.

 

 

Андріана Мартинів, юрист ЮФ «ОМП»

газета “АгроМаркет”, вересень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ