Тваринництво

Оцінка ризику

Оцінка ризику

Мікотоксини в кормах для свиноматок і поросят несуть серйозну загрозу їх здоров’ю та життю. Оцінити повний ризик допоможе спеціальна програма.

 

Мікотоксини відомі своїм негативним впливом на здоров’я і продуктивність свиней. З усіх сільгосптварин свині найчутливіші до дії мікотоксинів. Симптоми мікотоксикозів різноманітні й залежать від виду мікотоксину. Так, наприклад, наявність ДОН у кормах спричиняє втрату апетиту й блювання, навіть малі його концентрації можуть уражати імунну систему та призвести до зниження конверсії корму. Згодовування токсичного корму спричиняє зниження приростів маси тіла, збільшення падежу, почервоніння статевих органів (свині на дорощуванні та відгодівлі), зниження репродуктивних якостей (перегули, свиноматки не приходять в охоту, низька ступінь запліднення).

 

Мікотоксини негативно впливають через чотири головних механізми:

 

  • зменшення споживання корму або відмова від корму;
  • зміна вмісту поживних речовин корму, абсорбції поживних речовин і їх метаболізму;
  • вплив на ендокринну й екзокринну системи;
  • пригнічення імунної системи.

Мікотоксини можуть збільшити кількість захворювань і знизити ефективність виробництва.

 

Деякі із симптомів мікотоксикозів можуть бути вторинними, що відбуваються від умовно-патогенних агентів і виникають внаслідок придушення мікотоксинами імунної системи. Отже, розвиток і несхожість симптомів утруднює ситуацію й робить визначення діагнозу складним завданням. Діагностика утруднюється браком досліджень й аналізів кормів, неспецифічних симптомів і взаємодією з іншими стрес-факторами.

 

У 2011 році на ринку з’явилася програма контролю контамінації інгредієнтів мікотоксинами. Завдання цієї програми — виявлення та усунення ризиків, спричинених наявністю в зразках понад 37 видів мікотоксинів одночасно за допомогою мас-спектрометрії.

 

Цей складний аналіз дозволяє визначити 37+ видів мікотоксинів одночасно у готових кормах, сировині та фуражі. Такий мульти-аналіз на виявлення мікотоксинів дозволяє за одне дослідження визначити конкретну причину з мікотоксинами на фермі й уникнути ризику наявності прихованих мікотоксинів.

 

Дослідження кормів для свиноматок

 

Лабораторією мікотоксикологічного аналізу (Кентуккі, США) було проведено дослідження зразків корму для супоросних свиноматок з господарства по утриманню свиней (Україна) на наявність мікотоксинів за допомогою аналізу 37+ й оцінку ризику із застосуванням двомірної мас-спектрометрії (МС), поєднаної із хроматографією.

 

Результати аналізу готового корму для супоросних свиноматок показали наявність таких видів мікотоксинів: афлатоксинів (B1 + B2 + G1 + G2) — 16 мкг/кг, трихотеценів типу А (Т-2 токсин + НТ-2 токсин + ДАС + неосоленіол) — 32 мкг/кг, фумонізинів (B1 + B2 + В3) — 900 мкг/кг, фузарової кислоти (1303 мкг/кг), інших пеницилл токсинів — 20 мкг/кг (табл. 1).

 

Таблиця 1. Результати аналізу корму для супоросних свиноматок на наявність мікотоксинів

Tоксини

Доза,мкг/кг

Ризик

низький

середній

високий

Aфлатоксин(B1)

0

20

35

50

Aфлатоксин(B1 + B2 + G1 + G2)

16

20

35

50

Oхратоксин(A + B)

0

20

35

50

Tрихотецени типу В

0

250

500

750

Tрихотецени типу А

32

50

100

150

Фумонізини(B1 + B2 + B3)

900

1000

2000

3000

Група зеараленона

0

25

50

75

Фузарова кислота

1303

1000

2000

3000

ІншіPenicilliumмікотоксини

20

40

70

100

ІншіAspergillus мікотоксини

0

40

60

80

Ерготоксини

0

500

1000

2000

REQ (еквівалентна токсичність)

57

35

75

100

 

Оцінюючи можливі ризики, було встановлено, що корми містять кілька видів мікотоксинів одночасно — множинна контамінація. Загальний уміст афлатоксинів, концентрації трихотеценів типу А й фумонізинів низькі, але вони можуть призвести до зниження споживання корму, порушення травлення та зниження імунітету. Концентрація фузарової кислоти на тому рівні, коли потрібно вживати запобіжних заходів. Цей мікотоксин може порушувати баланс нейротрансмітерів у мозку, спричиняючи летаргію, може уражати ШКТ і також знижувати ефективність роботи імунної системи.

 

Еквівалентна токсичність зразка середнього рівня вимагає запобіжних заходів, оскільки наявна комбінація мікотоксинів. Цей показник характеризує загальний вплив суми окремих мікотоксинів на продуктивність свиноматок, стан здоров’я й імунітет.

 

Рекомендація: щоб запобігти негативного впливу виявлених у кормі мікотоксинів на здоров’я та продуктивні показники супоросних свиноматок, треба додати в корм адсорбент мікотоксинів (на основі глюканів клітинної стінки дріжджів і водоростей) у дозі 0,5 кг/т корму.

 

Дослідження кормів для поросят (стартер)

 

Аналізуючи готовий корм для поросят, було встановлено наявність таких видів мікотоксинів: афлатоксинів (B1 + B2 + G1 + G2) — 17 мкг/кг, трихотеценів типу В (дезоксініваленол (ДOН) + 15-aцетіл ДOН + 3-aцетіл ДOН + Фузаренон X + ніваленол + ДOН-3-глюкозид) — 1200 мкг/кг, трихотеценів типу А (Т-2 токсин + НТ-2 токсин + ДАС + неосоленіол) — 27 мкг/кг, фумонізинів (B1 + B2 + В3) — 5200 мкг/кг, фузарової кислоти 900 мкг/кг), інших пеницилл токсинів — 48 мкг/кг, інших аспергілл токсинів — 53 мгк/кг (табл. 2).

 

Таблиця 2. Результати аналізу корму для поросят (стартер) на наявність мікотоксинів

Tоксини

Доза,мкг/кг

Ризик

низький

середній

високий

Aфлатоксин(B1)

0

35

75

100

Aфлатоксин(B1 + B2 + G1 + G2)

17

35

75

100

Oхратоксин(A + B)

0

20

50

75

Tрихотецени типу В

1200

500

1000

1500

Tрихотецени типу А

27

30

65

100

Фумонізини(B1 + B2 + B3)

5200

10000

15000

20000

Група зеараленона

0

500

1000

2000

Фузарова кислота

900

1000

2000

3000

ІншіPenicilliumмікотоксини

48

80

200

300

Інші Aspergillus мікотоксини

52

105

225

300

Ерготоксини

0

750

1500

3000

REQ (еквівалентна токсичність)

105

35

75

100

 

Оцінюючи можливі ризики, встановлено, що вміст трихотеценів типу B перебуває на рівні, коли необхідно вживати запобіжних заходів. Ці мікотоксини можуть призвести до зниження конверсії та споживання корму, приростів, до проблем із кінцівками, спричинити ураження травного тракту, крім того, можуть знижувати ефективність роботи імунної системи і збільшувати сприйнятливість поросят до умовно-патогенної мікрофлори.

 

Фузарова кислота, незважаючи на те, що її концентрація невисока, може діяти у синергізмі з ДОН, посилюючи його токсичність.

 

Загальний уміст афлатоксинів, концентрація трихотеценів типу А і фумонізинів перебувають у зоні низького ризику, проте вони можуть додатково знижувати споживання корму й конверсію, а також імунітет тварин.

 

Показник еквівалентної токсичності — високий ризик через концентрацію окремих мікотоксинів і їх комбінації. Цей показник характеризує загальний вплив суми окремих мікотоксинів на продуктивність свиней, стан здоров’я й імунітет.

 

Рекомендація: щоб запобігти негативному впливу виявлених у кормі мікотоксинів на здоров’я та продуктивні показники поросят, треба додати в корм адсорбент мікотоксинів (на основі глюканів клітинної стінки дріжджів і водоростей) у дозі 1 кг/т корму.

 

Для профілактики та контролю мікотоксинів потрібно ретельно стежити за вологістю зерна, температурою й вологістю у зерносховищі. Хороша вентиляція та постійна чистка обладнання — це також необхідні умови виробництва, а додавання в раціон перевіреного органічного адсорбенту є своєрідною страховкою, яку рекомендовано застосовувати протягом усього циклу вирощування. Додавання ефективних адсорбентів у раціон свиней допоможе знизити негативний вплив мікотоксинів.

 

 

Юлія Дворська, канд. вет. наук, доцент

Сумський національний аграрний університет

журнал The Ukrainian Farmer, жовтень 2014 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ