Овочі-Ягоди-Сад

Можливості клонів

Можливості клонів

Для створення насаджень можна використовувати низку нових клонів класичних європейських сортів: українські науковці їх успішно випробували в умовах Закарпатського та Бессарабського регіонів.

 

Специфікою виноградарства як галузі є те, що створення багаторічних насаджень передбачає значні витрати часу, коштів і знань. При створенні виноградних насаджень слід враховувати особливості винограду як еколого-пластичної культури і спиратися та науково обґрунтований підбір сортів та клонів, адаптованих до умов конкретного виноградарського регіону України. Створення виноградників за таким принципом дозволить знизити ймовірність негативної дії абіотичних факторів на рослини і підвищити термін їх експлуатації.

 

У світі, у розвинених країнах із промисловим садівництвом і виноградарством, існують чіткі системи державного контролю за виробництвом садивного матеріалу та закладанням насаджень. Сучасне українське виноградарство теж має базуватися на міжнародних стандартах. Європейський досвід показує, що для створення виноградників нового типу необхідно використовувати сертифікований садивний матеріал клонового походження, який має гарантії сортової достовірності, пристосований до конкретної території, не інфікований вірусними хворобами. Системи сертифікації садивного матеріалу винограду створюються індивідуально для кожної виноградарської країни з урахуванням її власного сортименту та санітарного стану насаджень. Для цього протягом багатьох років ведеться селекція, досліджуються екологічні і епіфітотійні аспекти розповсюдження вірусних і інших хвороб. Головними складниками системи сертифікації є генетична (отримання і застосування клонів сортів) та санітарна (контроль певного переліку вірусних, бактеріальних і фітоплазмових патогенів на садивному матеріалі) робота.

 

Полеміка з приводу того, який саме, вітчизняний чи імпортний, садивний матеріал винограду слід застосовувати в Україні триває вже понад 20 років. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ