Агромаркет

Молочний ринок: огляд та прогнози

Молочний ринок: огляд та прогнози
Молочний ринок: огляд та прогнози

Молочне тваринництво в Україні в 2013 році продемонструвало певне зростання. За минулий рік у господарствах усіх категорій було вироблено на 1,1% більше молока всіх видів, а саме 11 490,0 тис. тонн. Відбулося нарощення виробництва молока як в господарствах населення, так і в сільгосппідприємствах.

 

Виробництво сирого молока

 

Валовий надій у господарствах усіх категорій цієї області минулого року порівняно з попереднім зріс на 1,1%. Якщо розглядати індустріальний сектор молочного тваринництва, то сільгосппідприємства наростили виробництво молока на 1,9% — до 2 582,7 тис. тонн за 2013 рік. Найбільші обсяги продукують підприємства Полтавської області — 389,4 тис. тонн, що становить 15,1% сумарно- го промислового виробництва молока. Найвища ж частка такого молока в сумарному виробництві у Черкаській області, де цей показник перевищив 52%.

Зростання виробництва відбувається на фоні скорочення поголів’я корів, яке дещо сповільнило темпи свого зниження. Так, станом на 1 січня в Україні утримувалося 2 508,8 тис. голів корів у господарствах усіх категорій, що на 1,8% менше, ніж станом на аналогічну дату 2013-го. Левова частка поголів’я зосереджена в господарствах населення — 77,5%.

Серед областей лідером за загальною чисельністю корів у господарствах усіх категорій є Вінницька, а найчисельніше індустріальне поголів’я утримується на підприємствах Полтавської області.

Основою збільшення надоїв є нарощення продуктивності корів, яке в сільгосппідприємствах у 2014 році становило 4,1%, збільшившись до 4840 кг/корову. Найвищі показники продуктивності зафіксовано на підприємствах Київської (5 986 кг), Чер каської (5 664 кг) і Полтавської (5 653 кг) областей.

 

Ціни

 

Основним стимулом розвитку будь-якого бізнесу є отримання прибутку. У короткостроковій перспективі орієнтиром для оцінки прибутковості молочного тваринництва є ціна реалізації молока. У 2013 році спостерігалися рекордно високі ціни на молоко. За даними Асоціації виробників молока України, у 2013-му середньорічна ціна на молоко екстракласу перебувала на рівні 4,25 грн/кг, що на 28% вище, ніж зафіксовані значення 2012 року.

Також відбулося значне зростання цін на молоко вищого ґатунку, яке становило 27,9% — до 4,17 грн/кг. Загальній тенденції відповідає й динаміка цін на молоко першого ґатунку — у 2013 році закупівельна ціна становила 3,99 грн/кг, що на 27,9% вище за показники 2012-го.

До основних причин цього варто віднести дефіцит молока як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Такий стан справ стимулює зростання цін на молочну продукцію, і, як результат, на молочну сировину. У 2013-му році не було сезонного літнього провалу цін, що саме й зумовило такий їх високий середньорічний рівень.

 

Переробка

2013 року на переробні підприємства надійшло 4,57 млн тонн молока. Цей обсяг на 3,1% поступається показникам 2012 року. Максимальні обсяги поставок припали на ІІ і ІІІ квартали — 57,5% річного обсягу надходження на переробку.

У структурі загального надходження молока на переробні підприємства 50,8% припадає на молоко від сільгосппідприємств. Частка індустріального молока в закупленому молоці минулого року становила 51,2%.

Переробні підприємства декларують 23,8% зростання закупівельних цін. За їхніми розрахунками, минулого року 1 т молока закуповувалася за ціною 2955,3 грн.

 

Варто звернути увагу на значне поліпшення якості сировини, яка надходить на переробку. Обсяги поставок молока екстракласу минулого року зросли на 88,4% — до 227 тис. тонн. Таке зростання стало можливим завдяки значному технологічному переоснащенню виробництва й удосконаленню технологій.

Щодо окремих видів молочних продуктів, то у 2013 році спостерігалася тенденція до нарощування обсягів виробництва молока рідкого. Так, за 2013 рік було вироблено 946,2 тис. тонн цього молочного продукту, що на 4,1% більше, ніж попереднього року.
Також відбулося нарощування виробництва масла, особливо важливе після значного спаду у 2008-2011 рр. За 12 місяців 2013-го на молокопереробних підприємствах отримано 92,8 тис. тонн масла, що на 5,2% більше, ніж у 2012 році.

Сироварна промисловість України минулого року продемонструвала стагнацію. Відбулося значне скорочення виробництва сирів жирних. За минулий рік було вироблено 164 тис. тонн цих молочних продуктів, що на 1,2% менше за показники 2012 року. Аналогічне скорочення виробництва сирів сичужних — на 3,4% (до 140 тис. т). Значною мірою таке зменшення виробництва відбулося через його високу залежність від експортних поставок, особливо на російський ринок. Виробництво ж сиру кисломолочного, яке орієнтується на внутрішній ринок, зростає. Минулого року було вироблено 83 тис. тонн цього виду сиру, що на 5% більше, ніж у 2012 році. Відбулося зростання й виробництва плавлених сирів. За рік виробництво плавлених сирів становило 23,4 тис. тонн, що на 10,4% більше, ніж у 2012-му і на 47,2% — ніж у 2011-му.

Виробництво молочних інгредієнтів демонструвало скорочення: 2013 року вироблено 60,2 тис. тонн молока та вершків сухих (–4,2% порівняно з 2012-м), 2,7 тис. тонн казеїну та казеїнатів (–62,1%), 56,7 тис. тонн молока та вершків згущених (–12,5%).

Після значного нарощення виробництва дитячого молочного харчування у 2012 році відбулося подальше зростання у цьому сегменті. Значне зростання продемонстрував сир кисломолочний і продукти з нього для дитячого харчування, збільшившись на 73,6% за рік.

 

Експорт-імпорт

 

2013 року українські підприємства поставили на зовнішні ринки молочну продукцію загальною вартістю 515 млн дол. Основою молочного експорту України вже багато років поспіль є сири, які займають більше 70% вартісної структури експорту.
Також багато на зовнішні ринки постачається молока, вершків згущених і молочної сироватки.

Минулого року відбулося скорочення експорту сирів у натуральному виразі на 12,8% на фоні незначного зростання їх вартості — на 1,1%. Позитивним є значне нарощення експорту масла вершкового — у 5,7 раза в натуральних вимірниках і в 7,7 раза у вартісних.

Щодо імпорту, то його загальна вартість становила 241,5 млн дол. Порівняно з 2012-м зростання становило 35,4%, а порівняно з 2009-м — понад удвічі. Основними категоріями, які демонструють збільшення імпорту, є «молоко та вершки незгущені», «молоко та вершки згущені», «сири». Проте основною статтею молочного імпорту України є сири — 2013-го на територію України було завезено 19,3 тис. тонн сирів загальною вартістю 111,18 млн дол.

Зовнішньоторговельне молочне сальдо у 2013 році становило 273,5 млн дол. і зменшилося на 14,1% порівняно з 2012 роком. До основних причин цього належать повільні темпи зростання експорту разом із галопуючим імпортом. Станом на поточну ситуацію, Україна поки що є нетто-експортером молочної продукції. Однак, якщо тенденції не зміняться, а продовжаться, то наша країна, маючи доволі значні обсяги поголів’я та виробництва молока, може опинитися серед імпортерів тієї продукції, яка могла б приносити значні доходи й вигоди як державі, так і виробникам.

 

Прогнози

 

У найближчі роки тенденція зростання закупівельних цін на молоко на світовому ринку продовжуватиметься. Сильний вплив Китаю, як основного імпортера молочної продукції, нарощення ввезення СЗМ (сухого знежиреного молока) у цю країну надалі поглиблюватиме дефіцит як сировинного молока, так і молочної продукції у світі. Із другого боку, сильна залежність українського молочного експорту від Росії формує низку проблем — закриття ринку цієї країні дуже небезпечне для молочної галузі України й загрожує її колапсом. Перші вісточки цього вже є — збільшення залишків готової продукції. А якщо склади переробних підприємств будуть зайняті, то вони зменшать обсяги закупівель молока як у господарств населення, так і в сільгосппідприємств, що, своєю чергою, спричинить зниження закупівельних цін на молоко. Зниження цін, як по ланцюжку, спровокує зменшення обсягу виробництва сировинного молока і, як результат, молочної продукції.

 

 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ