Агромаркет

Із чеським насінням добрий урожай

Із чеським насінням добрий урожай

Виробник може бути впевненим, що імпортне насіння відповідає його вимогам, адже воно протестоване у вітчизняних сільгосппідприємствах.

  

Компанія «Тирас» упродовж 18 років успішно реалізує якісне насіння овочевих та зернових культур чеської селекції на українському ринку. Зокрема пропонує насіння овочів відомої селекційної компанії Moravoseed та насіння зернових  групи селекційних виробників OSEVA. Перш ніж запропонувати сільгоспвиробникам насіння, «Тирас» попередньо випробовує його і відповідно до всіх вимог реєструє в Україні. У результаті господарства отримують високоякісний насіннєвий матеріал, який дає високі показники в усіх кліматичних зонах. Про свій досвід та тенденції у вирощуванні зернових культур в Україні нам розповів директор компанії Володимир Тишковський.

 

 ― Для того, аби виробник сільськогосподарської продукції отримав бажаний результат, насіння зернових культур має бути якісним. Що є гарантією того, що продукт, який ви пропонуєте своїм клієнтам, відповідатиме їх вимогам?

― Тут відіграє роль низка факторів ― від генетики селекції до технологічних можливостей господарства, де воно вирощується. Ми до якості насіння ставимося дуже відповідально. Процес роботи у нас налагоджений таким чином, що всі нові сорти паралельно із наданням їх для сортовипробування тестуємо в сільськогосподарських підприємствах. Ми самі хочемо бути впевненими у потенціалі насіння. Водночас виробники мають уявлення про ту чи іншу культуру від чеських селекціонерів. Якщо сорт внесено до «Державного реєстру сортів рослин України» і він отримує всі відповідні сертифікати, то після цього переходимо до розмноження насіння в Україні. Робимо це на базі трьох потужних насіннєвих господарств у Тернопільській області. Саме на їхніх полях висіваємо суперелітні та елітні матеріали. У цьому процесі господарства, зі свого боку, забезпечують виробництво насіннявідповідними технічними та технологічними засобами. Насіння розмножується до першої репродукції, і лише після цього його можна використовувати на товарні посіви. Процес вимагає постійного контролю, спілкування з фахівцями, організацію процедури апробації, тому всі обрані господарства розташовані в Тернопільській області.

 

― Які господарства забезпечують усе необхідне для вирощування високоякісного насіння?

― Співпрацюємо із такими відомими і потужними виробниками сільськогосподарської продукції, як «Україна», що в селі Скорики Підволочиського району (керівник Олег Крижовачук). На підприємстві «Україна» вирощуємо насіння ярого ячменю та озимої пшениці. Це господарство «нашим» сортовим насінням засіває 80% своїх площ і має хороший урожай. Для нас це показник довіри і визнання. За результатами жнив 2014 року по озимій пшениці сорту Богемія було отримано врожай 96 ц/га, по ярому ячменю Себастьян ― 80 ц/га, ячменю Гладіс ― 84 ц/га.

У господарстві «Іванівське», що в с. Іванівка Теребовлянського району (керівник Антон Білик), частка сортового складу чеської селекції по озимій пшениці становить 60% від усіх посівних площ, зайнятих цією культурою, за урожайності 98 ц/га (сорт Богемія); 100% посівних площ ярого ячменю зайнято сортом Себастьян за врожайності 83 ц/га.

У господарстві «Агропродсервіс», що в селі Настасів (керівник Іван Чайківський), ми виробляємо найбільше насіння озимого ячменю сорту Луран, який займає 90% посівних площ під цією культурою за врожайності понад 70 ц/га та озимої пшениці, на яку припадає до 60 % посівних площ, зайнятих озимою пшеницею, за врожайності понад 80 ц/га.

Ярий ячмінь представлений сортами Себастьян та Гладіс, які займають 100% посівних площ під цією культурою за врожайності 79 ц/га.

Горох Готівський займає 100 % посівних площ цієї культури за урожайності 51,5 ц/га.

 Насіннєвий матеріал, вироблений у цьому господарстві, після очищення та сертифікації потім транспортуємо в інші регіони.

 Хочу наголосити, що «Агропродсервіс» збудував сучасний насіннєвий завод із обладнанням фірми «Кімбрія». Сьогодні це одна з найкращих технологічних ліній, на якій ми доводимо насіння до кондиції, що дозволяє досягти максимальної схожості і чистоти.

 Окрім того, «Агропродсервіс» взяв курс і на вирощування ярої пшениці. Також співпрацюємо з ними щодо гороху.

 Насіння, вирощене та доведене до кондиції у цих господарствах, далі реалізується у всіх регіонах України.

 

― Ви згадали про таку яру культуру, як горох. Наскільки він сьогодні є популярним у виробників?

― Сьогодні сільськогосподарські підприємства починають більше уваги приділяти гороху. Для них важливо, щоб ця культура була стійкою до вилягання, хвороб і шкідників. Як правило, ми пропонуємо прямостоячі сорти двох видів ― жовтозерний і зеленозерний горох. Останній дуже популярний. Це пояснюється тим, що зеленозерний горох має кращі показники вмісту білків і протеїнів, а відповідно ― і вищу ціну на ринку.

 Горох ― традиційна культура для України, але так трапилося, що його почали мало вирощувати. Є господарства, які, розуміючи, що таке горох в сівозміні, зберегли традицію висіву цієї культури. Зараз повертаються до вирощування гороху, і упродовж двох останніх років підприємства почали нарощувати посівні площі.

 Відповідно ми маємо можливість запропонувати найкращі сорти від OSEVA. Вони є конкурентними порівняно з продукцією інших компаній, адже у нас доступніша ціна насіннєвого матеріалу, який надходить до України. Серед зеленозерних ― сорт Зекон, жовтозерних ― Готівський, Камелот, Світ, Слован, Гамбіт. Увесь горох стійкий до вилягання та хвороб, їх можна збирати прямим комбайнуванням, що дуже важливо для виробників.

 

― Чи є сьогодні стратегічною культурою яра пшениця?

― Яра пшениця не є стратегічною культурою для виробників. Як правило, господарства використовують яру пшеницю для підсівання у разі поганої перезимівлі озимої пшениці. Хоча ми мали досвід співпраці із підприємствами нашої області, які використовували яру пшеницю як стратегічну культуру і отримували хороші результати. З одного гектара вони збирали понад 60 центнерів. Щодо ярої пшениці, то ми пропонуємо вже відомий виробникам сорт Аранка та новий сорт Септима, який пройшов випробування і внесений до «Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні». Він представлений компанією «Селген» із Чехії, яка входить до групи компаній OSEVA.

 

― Вирощують ярий ячмінь переважно для виготовлення пивоварного солоду…

― Ярий ячмінь заслуговує на окрему увагу. Завдяки компанії OSEVA наше підприємство запропонувало українському ринку ті сорти ячменю, які сьогодні є головними у виробництві солоду не тільки в Україні. Потрібно сказати, що в нашій країні працює три великі компанії з виробництва солоду. Серед них ― «Оболонь», «Суффле» і «Малтюроп». Так чи інакше «Тирас» співпрацює з кожною з них. Ми постачаємо високорепродукційне насіння всім цим компаніям. Вони вирощують насіння для своїх базових господарств, які здають їм пивоварний ячмінь, що потім переробляється на солод. Сорти, які представляє OSEVA в цьому напрямку, займають приблизно 65% від всього ячменю, який вирощують для виробництва солоду. Менші компанії також користуються нашими сортами і виробляють добрий солод та якісне пиво. Пишаюся тим, що «Микулинецьке пиво», яке вже є відомим в Україні, виготовляється з нашого ячменю. Ми пропонуємо два сорти ярого ячменю ― Себастьян, який сьогодні є найпопулярнішим, Гладіс, Мальз.

 Так склалося, що в сучасному виробництві солоду потрібно враховувати багато показників. Головним вважають вміст білка в ячмені, який може коливатися від 9 до 11,5%. Але є ще багато інших показників, на які орієнтується виробник солоду. Відповідно і вимоги до ячменю високі. Свого часу ми працювали із відомими сортами Толар і Скарлет, які відійшли в історію. Попри наявність елітних сортів, продовжуємо вивчати нові. До речі, однією з найкращих зон для вирощування солодового ячменю є Тернопільська область. Відповідно ця культура в нас популярна.

 

― Які напрямки співпраці, окрім забезпеченням якісним насінням, ви можете запропонувати господарствам?

― Окрім того, що постачаємо на ринок якісне насіння, ми ще й в нашому регіоні є представниками компанії «Малтюроп» і викуповуємо в господарств ячмінь для виробництва солоду, якщо знаємо, які сорти сіяли і які технологічні умови були дотримані в тому чи тому господарстві.

Нам важливо, аби виробники не втратили інтересу до вирощування ячменю. Загалом Україна має найбільший потенціал для вирощування екологічно чистої продукції, яка зараз є популярною в світі. Нам потрібна лише стабільність на сільськогосподарському ринку.

 

 

Яніна Чайківська

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2015 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ