Овочі-Ягоди-Сад

Досвід «Сингенти» для гарного врожаю

Досвід «Сингенти» для гарного врожаю

12 жовтня в селі Козачі Лагері Олешківського району на Херсонщині компанії «Сингента» та «Грін Тім» зібрали фермерів на традиційну «Овочеву Майстерню». Тут у справжніх польових умовах показали можливості нових гібридів капусти, продемонстрували переваги фірмових розпилювачів та докладно розповіли про засоби захисту.

  

Основа бізнесу

 

— Сьогодні у виробників капусти в Україні дві великі проблеми. По-перше, у південних регіонах через ураження трипсом сильно страждає якість: неможливо зберігати продукцію як на корені, так і у сховищі. Вона не долежить до того часу, коли буде максимально висока ціна. По-друге — на заході країни через високі температури та нестачу вологи головка на деяких продуктах не сформувалася — її вага становить близько кілограма. Тож на півдні капуста коштує 1,20–3,00 грн/кг. У західній частині 4–5 гривень, — зауважив керівник відділу продажу насіння овочів «Сингенти» Олександр Яцик.

 

Разом із менеджером зі збуту Сергієм Гедзом він представив стійкі до шкідників та аномальних температур гібриди капусти червоноголової, білоголової, броколі та цвітної.

 

Зокрема, відзначалося, що покупець став вибагливішим. Багато маркетів хочуть, щоб привабливий світло-зелений колір білоголової капусти залишався після зберігання. Цей колір сприймають як показник свіжості. За це закупівельники додають 5–10 відсотків до стандартної ціни. З огляду на це «Сингента» пропонує гібрид Зеленор. Ще одна перевага цього гібрида – він на місяць-півтора більш лежкий, ніж інші. Ще дуже важливими перевагами гібриду є гарна врожайність та здатність до тривалого зберігання.

 

У спекотних умовах добре себе зарекомендували гібриди Агресор і Сторідор. Колір Сторідора теж світло-салатовий, менш інтенсивний, ніж у Зеленора, лишається і після тривалого зберігання. Гібрид зберігається до літа. На півночі росте 120–125 днів, на півдні – 110 днів. Витримує загущені посадки до 70 тис./га, щоб одержати головку 1,5–2 кг. Якщо садити 60–65 тис./га, головки досягають 3 кг. Контейнер із цим гібридом важить відсотків на 20–30 більше від інших. Під час зберігання економиться місце.

 
 

Відмітили також стійкий до високої температури і повітряної засухи середньопізній гібрид Адаптор. Це високоінтенсивний продукт. Має вирівняні, чіткі стандартні головки. Вони однакові на початку ряду, в середині та в кінці. Немає розмаху між вагою і формою головок. Качани до 3 кг добре беруть супермаркети, ринки — 3–3,5 кг.

 

Один із нових продуктів — Лексикон. Має найбільшу стійкість до повітряної засухи. Його можна збирати на 110-й день. Добре зберігається 7–8 місяців. Однак найголовніша його перевага — стійкість до трипсу. Крім того, якщо висадити його в липні, як це сьогодні популярно, росте й після ранніх заморозків.

 

— Насіння Агресора продається більше, ніж насіння всіх компаній, представлених в Україні, — зазначив Сергій Гедз. — Цей продукт спеціально виводився для пострадянського простору, коли всі були бідні, нічого не могли вкладати у вирощування, але хотіли мати високий урожай. Ми отримали гібрид, який здатний рости в дуже складних умовах, як кажуть фермери: «Агресор росте навіть в «асфальті», стійкий до трипсу та основних хвороб і забезпечує високий результат: 110–115 т/га. Це продукт для екстенсивного вирощування. Чим більше ви його підживлюєте, тим більше він віддає. Втім, нині ринок не потребує капустин по 4–6 кілограмів. Люди почали орієнтуватися на невеликі рівні головки. Тому Агресор краще недоживити, ніж переживити.

 

Представники компанії показали найтвердіший гібрид — Блоктор, призначений для довготривалого зберігання. Проте зауважили, що починають його продавати тільки після Нового року, коли він набере смаку та пом’якшає. Стандартна вага головки — до 3 кг, гібрид стійкий до трипсу та хвороб. Зберігається до нового урожаю. Ідеально підходить для механізованого збирання. Головки розташовані на одному рівні. При перших морозах верхні листки опускаються, зрізати набагато легше.

 
 

  Розумний заробіток 

 

Про гібриди броколі та цвітної капусти розповів менеджер «Сингенти» Вадим Бобруйко.

 

На полі в Козачих Лагерях виростили чудові ряди броколі Монако. Вегетаційний період цього гібрида становить 75–80 днів. Рослина компактна, потужна. Головка щільна, підходить для заморожування та переробки. Середня маса головки — 600–800 г. Для заморожування, переробки можна доростити до 1,5–2 кг. Це залежить від густоти саджання та живлення. Гібрид не дає бокових пагонів. Стресостійкий до температури та водного режиму.

 

— Основні країни вирощування цвітної капусти — Іспанія, Польща, Голландія. Відповідно селекція на них і спрямована. Коренева система гібридів старої селекції слабка, рослини розраховані на вологий клімат, — розповів Вадим Бобруйко.

 

Цвітні капусти «Сингенти» нового покоління мають глибоку кореневу систему, стійкі до спекотної погоди.

 

Вадим Бобруйко зазначив, що найвища ціна на цвітну капусту — у першій половині літа. Найнижча — у кінці серпня — на початку вересня, коли йде масове збирання. Дуже мало гібридів, які ростуть після ранніх заморозків. Амеріго — продукт, націлений на вирощування під час осінніх заморозків. Витримує до -7…-8 °С, після чого здатний рости далі до 2,5–3 кг. Ціна в цей час доходить до долара за кілограм, бо йде конкуренція з продукцією, що постачається з Іспанії.

 

Також показали новий гібрид літньо-осіннього вирощування Гохан. Він росте 75–80 днів після висаджування розсади. Можна вирощувати в загущених посадках влітку, тоді він краще себе вкриватиме.

 

Слово агронома 

 

Агроном компанії «Грін тім» Віктор Руденко відмітив допомогу представників «Сингенти» у підборі технологій вирощування та захисту гібридів. Він вважає, що система захисту на основі продуктів компанії достатня на час вегетації 90 днів. Для гібридів із довшим періодом вегетації використовували також продукти інших компаній для уникнення резистентності.

 

— Для обробок у першій половині вегетації використовували так звані «картопляні» розпилювачі компанії «Сингента». У другій — металеві розпилювачі з факелом розпилювання 65 градусів, які ефективно розпилюють суміші в глибину рослин. Не економили на прилипачах та ад’ювантах — як вітчизняного, так і імпортного виробництва, — поділився агроном.

 

Незважаючи на вітер 15 м/с, овочеві металеві розпилювачі працювали ефективно, у чому на власні очі переконалися фермери. Звичайні дрібнодисперсні розпилювачі неефективні вже за швидкості вітру понад 5 м/с.

 

Як заробити на експорті

 

Генеральний директор «Грін тім» Денис Сазонов поділився досвідом виходу компанії на зовнішні ринки. Цей напрямок для компанії став важливим через значні стрибки цін на овочі в Україні. Такий крок дозволяє зробити бізнес більш прогнозованим. Головні перешкоди — сертифікація і логістика.

 

— Собівартість наших овочів із чималою добавкою на логістику робила їх непотрібними в Європі. Тому мусили забезпечити додану вартість, яка б зменшувала витрати на доставку, — розповів Денис Сазонов. — Ми вирішили чистити цибулю, тим самим збільшуючи її додану вартість і зменшуючи частку логістики. Торік вивезли близько 1000 тонн цілої почищеної цибулі. Споживачам сподобалося. Цього року уклали контракт, збільшивши обсяги у понад 5 разів. Також добре пішов експорт нашого мускатного гарбуза. Плануємо виробляти кільця з цибулі у вакуумній упаковці.

  

Надійний захист

  

Керівник підрозділу маркетингу овочевих культур і картоплі «Сингенти» Микола Довгаль докладно доповів про захист від тютюнового трипсу.

 

— Цей дрібний шкідник може розвиватися на величезній кількості рослин і дуже плодючий, — зазначив Микола Довгаль. — Завдає величезної шкоди багатьом культурам, зокрема й капусті. Для нього це ідеальні умови. Комаха може між листям сховатися від дощу, від перепадів температури. Для трипса це також ідеальне джерело харчів. Пошкодження можуть бути досить значними — іноді внаслідок пошкодження трипсом зачищають головки капусти на 60–70%. А втрати 25–30% трапляються дуже часто.

 

Експерт розповів, що трипс переноситься вітром на колосальні відстані. Формує на полі розсіяні колонії і не зустрічається одним вогнищем на полі. Комаха розвивається 20–30 днів. Самка відкладає щодня по 3–4 яйця, а не багато одноразово. Яйця та личинки через подібне забарвлення зливаються із капустяним листям. Знайти яйцекладку трипсу в полі дуже складно.

 

За словами Миколи Довгаля, боротися треба в комплексі, різними методами. Профілактика — віддалення полів капусти від ріпаку, цибулі, зернових культур. Знищення всіх уражених решток овочів, а не викидання їх на поля або в балки та лісосмуги. Найкраще для цього — компостні ями.

 

Також слід підбирати стійкі до трипсу гібриди. У них потужний восковий наліт та малий вміст цукру під час вегетації. Цукор у трипсостійких гібридів виробляється у процесі зберігання.

 

— Перестій капусти на корені — провокація розвитку трипсів. Адже восковий наліт не вічний, цукри з часом накопичуються, — наголосив Микола Довгаль.

 

Він також порадив враховувати життєві цикли шкідника. Вранці трипс рухається вгору, назустріч світлу. Якщо застосовувати пестициди із вмістом контактних діючих речовин або контактні препарати типу Карате Зеон, краще це робити вранці. Удень комаха ховається між листям, а вночі опускається до основи головки. Зливні дощі або дощування змивають трипс з рослин. Але це зовсім не гарантія того, що не доведеться застосовувати хімічні методи боротьби.

 

У портфелі компанії є низка ефективних засобів. Тіаметоксам робить сік рослини отруйним для сисних комах. Енжіо містить той таки Тіаметоксам, але в комбінації із піретроїдною складовою, і має більшу вбивчу силу. Актеллік — один із найефективніших препаратів, має коротший період очікування, ніж Енжіо і Актара, але не дуже добре працює за високих температур. Контактний препарат Карате Зеон — недорогий, але буде мати тривалого захисного періоду, бо системну дію проявляє лише частково, — зауважив доповідач.

 
 

«Сингента» також пропонує два продукти, що виявляють дуже високу активність у разі нанесення на яйцекладку: Матч і Люфокс. Останній має дві діючі речовини і дещо ефективніший. Ці препарати можна чергувати для антирезистентності.

 

Працюючи проти капустяної молі та совок Проклеймом, також захищаються від трипсу. Препарат ефективний за високих температур, +25…+30 градусів, глибоко проникає в тканини.

 

Ампліго діє у кілька разів швидше за інші інсектициди, високоефективний для будь-якого віку личинки.

 

На ринку багато неоригінальних препаратів із меншим терміном дії. Економлячи на оригінальних засобах захисту, обробки проводять частіше, більше витрачають на пальне, амортизацію техніки та зарплати механізаторів.

  

Корисні поради 

 

Фітопатолог Світлана Чоні нагадала основні причини хвороб і порадила, як краще передавати рослини для діагностики захворювань.

 

— Вкажіть всі фактори, які, на ваш погляд, важливі для встановлення діагнозу. Зазначте: це суцільний прояв чи частковий; на узвишші чи в низовині; на одному сорті чи на різних; чи залежить від типу ґрунту, — попросила доповідачка.

 

Потім учасники «Овочевої майстерні», озброєні мікроскопами та бінокулярами, змогли роздивитися мініатюрних шкідників та прояви хвороб.

 

Наприкінці заходу представники торгової мережі «Метро» розповіли про нюанси роботи з фермерами.

 

 

Геннадій Гнип

журнал “Плантатор”, листопад 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ