Овочі-Ягоди-Сад

Цибуля для зберігання

Цибуля для зберігання

Цибуля від компанії «Грінвіл ЛТД» не тільки успішно продається в українських супермаркетах, але й постачається в Польщу, Корею, Малайзію. Директор підприємства Сергій Клімашевич люб’язно поділився нюансами вирощування та зберігання цього овочу.

  

ТОВ «Грінвіл ЛТД» розташоване в селі Ковалівка Миколаївського району Миколаївської області. Обробляє 350 га землі, овочі займають 125 га, 225 га відведені під зернові: озиму пшеницю, озимий та ярий ячмені, соняшник. Ґрунти господарства темно-сірі опідзолені, багаті на фосфор. Поля зрошуються з Південно-Бузької меліораційної системи, що дозволяє вирощувати майже всі овочеві культури.

 

Сергій Клімашевич

— Основна овочева культура — цибуля, яку вирощуємо на площі 100 га на крапельному зрошенні, — розповідає Сергій Клімашевич. — Під ранню цибулю іспанського типу було відведено 20 га. Біла та червона цибулі займали по 10 га кожна. Основну ж частку, 60 га, виділили під цибулю для зберігання. У сівозміні також є столові буряки (25 га), зернові та соняшник.

 

На 10 га випробовували зразки гібридів різних селекційних компаній. Спробували навіть цибулю-шалот на 50 сотках. Результатами в компанії задоволені: вирощене продали одразу, попит непоганий, тож на наступний рік планують збільшити посівну площу під цим видом до 10 га. Оскільки цибулю-шалот в Україні не вирощують у промислових масштабах, спробують застосувати польський досвід.

 

Серед ріпчастої цибулі для українського ринку найбільш затребувана продукція діаметром від 5 до 8 см. Менша або більша за стандарт продається дешевше. Збувають цибулю переважно в мережі супермаркетів. З ними сільгосппідприємство укладає форвардні контракти на 20–25% від валового виробництва.

 

— Експортуємо до 30% цибулі. Постачаємо в Польщу, Корею, Малайзію. Європейські покупці брали фракцію від 5 до 6 см, азійські — велику, понад 9 см з великою кількістю тонких кілець. Замовлення фасували в сітки по 15–20 кг.

 

Гібриди

 

З ранніх цибуль вирощують гібрид Вердон F1 компанії Takii Seeds. Серед салатних цибуль культивують гібрид білої цибулі Комета F1 (Nunhems) та червоної Ред Булл F1 (Bejo). Їх успішно продають до лютого. Для більш тривалого зберігання використовують гібриди із періодом вегетації понад 120 днів — це Боско F1, Братко F1 (Syngenta). У цих гібридів цибулина має щільні покривні луски, тверда, з високим умістом сухих речовин (понад 11%), тому вони можуть зберігатися до дев’яти місяців.

 

Обробіток ґрунту

 

Готувати ґрунт під цибулю починають з осені. Після збирання стерньових попередників поле дискують у два сліди на глибину 10–12 см. Проводять зяблеву оранку на глибину 22–25 см, двічі культивують на глибину 15 см.

 

Навесні боронуванням закривають вологу та знищують перші паростки бур’янів. Якщо піджимають строки сівби, одразу проводять передпосівну культивацію.

 

Сівба

 

Сіяти починають у березні. Кожен із видів цибулі сіють не довше п’яти днів. Працюють сівалкою точного висіву Аgricola Italiana, яка має три секції.

 

— Норма висіву насіння залежить від того, яку хочемо отримати товарну продукцію, — ділиться досвідом директор. — Зазвичай сіємо 900 тисяч насінин на гектар. Схема сівби стрічкова, кожен рядок чотирирядної секції має дві стрічки. Відстань між рядками становить 20–25 см, стрічками — 7–10 см, між насінинами в стрічці — 5 см. Глибина сівби — 2–3 см. Для отримання великих цибулин, призначених на азійський ринок, норма висіву насіння має становити не більше 450 тисяч насінин на гектар. Схема сівби стрічкова, секція восьмирядна, кожен рядок має дві стрічки. Відстань між стрічками та насінинами — 12 см.

 

Через кожні два рядки секції розкладають крапельну стрічку.

 

Догляд

 

До появи сходів працюють інсектицидами проти цибулевої мухи. Тепер цей шкідник з’являється ще до цвітіння бузку.

 

— Для мене індикатор можливої появи цибулевої мухи — цвіт кульбаби, — пояснює директор. — Це сигнал, що час обробляти посіви.

 

Першу обробку проводять інсектицидом Бі-58. Далі йдуть по черзі піретроїдні та фосфороорганічні інсектициди. На початку вегетації проти цього шкідника працюють часто, по вегетації — через кожні сім днів.

 

— Хоча весна цього року була холодною, сходи з’явилися дружно, проте рослини вегетували повільно, — говорить Сергій Клімашевич. — Для прискорення вегетації протягом місяця удвічі збільшили норми азотних добрив.

 

Норма NPK на кожному полі індивідуальна, зважаючи на агрохімічний аналіз ґрунту та заплановану врожайність. Використовували аміачну селітру та карбамід українського виробництва та імпортну калієву селітру.

 

Із гербіцидів двічі за вегетацію використовують Стомп 330, інші препарати — за потребою: Гоал 2Е, Тотріл 225 ЕС, Лонтрел Гранд, Старане Преміум 330 EC.

 

Крапельне зрошення вмикають кожні два-три дні. Залежно від погоди, на початку вегетації рослин виливають 80 м3/га, в основному — 150 м3/га, за сильної спеки — 300 м3/га.

 

Листю цибулі в посівах сильно шкодить трипс. Рання сівба і обробки посівів інсектицидами впродовж вегетації дають можливість цибулі повністю сформувати листковий апарат до настання спеки та збирання врожаю зернових культур, тому шкодочинність трипсів на посівах мінімальна.

 

Надмірна вологість ґрунту й різкі перепади температури спричинюють розвиток хвороб цибулі. Профілактично проти пероноспорозу, альтернаріозу по вегетації рослин посіви частіше обробляють фунгіцидами контактної дії, які містять мідь та інші діючі речовини. Рідше працюють системними препаратами, до яких у збудників хвороб виробляється резистентність. Із фунгіцидів використовують Курзат Р, Квадріс Топ 325 SC, Ридоміл Голд. Надають перевагу препаратам, які містять дві діючі речовини і працюють комплексно проти різних видів хвороб.

 

За сезон проводять три міжрядні обробки, доки дозволяє висота листя.

 

У великої цибулі складніша технологія вирощування, більше ручної праці. Її двічі-тричі полють. Посіви менше обробляють гербіцидами, оскільки припалюється частина листкового апарату, і рослина не може повністю реалізувати свій потенціал. Крім того, уражені гербіцидами рослини більш схильні до хвороб.

 

У здорової цибулі має нарости до 14 листків. За такої умови можна отримати цибулини великого розміру.

 
 


Збирання та зберігання

 

Коли третина листя цибулі вилягає, посіви коткують саморобним котком з регулюванням висоти. Після того проводять десикацію.

 

У першій декаді липня збирають цибулю короткого періоду вегетації, через місяць — тривалого. Спочатку скошують листя косаркою Simon. Потім цибулини підкопують італійським копачем та підбирають з валків підбирачем. Зазвичай збирання цибулі триває протягом місяця.

 

Цього року рання цибуля дала 90 т/га товарної продукції, пізня — 70 т/га.

 

Перед закладанням цибулі на зберігання зразки відвозять у лабораторію «Ірлен» та «Владам», щоб виявити хвороби та визначити вміст сухих речовин.

 

З поля цибулю транспортують до універсальної сортувальної лінії. Спочатку відокремлюють цибулю без покривних лусок та з механічними пошкодженнями. Таку відправляють на промислову переробку. Призначену для швидкого продажу цибулю фасують у сітки. Цибулю для тривалого з берігання закладають у дерев’яні овочеві контейнери.

 

Нове овочесховище ТОВ «Грінвіл ЛТД» має чотири камери. Дві з них призначені для цибулі, інші — під коренеплоди. Ємність однієї камери становить 2–2,5 тис. тонн.

 

Після завантаження камери контейнерами вмикають примусову вентиляцію й повільно знижують температуру на півградуса за добу, щоб не утворювався конденсат. На нормальний температурний режим зберігання 0 °С виходять наприкінці листопада і тримають його до травня. Місяць зберігання збільшує собівартість кілограма цибулі на 5–8 копійок. За вісім місяців зберігання продукт втрачає до 3% ваги. Перед продажем товар іще раз сортують.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, листопад 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ