Овочі-Ягоди-Сад

Буковинська груша

Буковинська груша

Буковинські сорти груші дають якісні плоди, добре пристосовані до ґрунтово-кліматичних умов України й варті популяризації.

 

На Придністровській дослідній станції садівництва сформовано сучасний промисловий і аматорський сортимент груші. Колекційні насадження культури налічують 164 сорти, у вивченні перебувають 72 нових сорти. Ведеться й селекційна робота. До Державного реєстру за період із 1997–2017 рр. внесено 11 нових сортів — Буковинка, Крупноплідна, Осінь Буковини, Чернівчанка, Кучерянка та Яблунівська (1997), Яніс (2007), Бурштинова та Хотинчанка (2012), Сайва та Легенда Карпат (2015).

 

Сорти груші селекції Придністровської дослідної станції садівництва українським виробникам і споживачам мало відомі, мало поширені вони і у садах Буковини. На Буковині панівним є сорт груші Ноябрська — він популярний як завдяки своїм господарсько-біологічним властивостям, так і через те, що визнаний у ЄС. Утім, його властивості поступаються буковинським сортам Сайва, Легенда Карпат, Бурштинова, Хотинчанка та Яблунівська. А наші нові сорти Легенда Карпат і Сайва є адаптивними й за своїми смаковими та технологічними властивостями рівні західноєвропейським, а за деякими господарсько-біологічними ознаками навіть їх перевершують. Ці сорти отримані завдяки залученню у селекційну роботу кращих вітчизняних і закордонних сортів (Франсуа Коньє, Деканка дю Комісс, Микола Крюгер, Грата). >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ