Агромаркет

10 правил керування фермою

10 правил керування фермою

Як швидко розрахувати, чи є економічно ефективною молочна ферма? З досвіду успішних господарств, на кожного працівника має припадати щонайменше 900 тис. літрів надоїв молока на рік. В іншому разі потенціал бізнесу ще не розкрито. У цьому непростому процесі, як кажуть практики, грамотне керування фермою набуває величезної ваги. До вашої уваги 10 важливих правил, що є запорукою ефективного господарювання.

 

Правило 1. Якісний корм і правильна годівля

 

Це один із трьох китів, на якому базується ведення тваринницького бізнесу, особливо молочного. Дуже тішуся тим, що в останні роки дедалі більше керівників і власників господарств уже усвідомлюють цей важливий аспект. Якісні корми — запорука здоров’я тварин і високої продуктивності. Тільки порахуйте, скільки грошей треба буде витратити на лікування кетову чи ацидозу (на кожну голову) й помножте цю суму хоча б на 30% стада. А скільки грошей є ризик не заробити через недоотримання молока через погану годівлю?! Врахуймо ще й мастит, годівлю сухостою та молодняку тощо. Ось так і виходить, що корми та якісний правильний раціон впливають майже на всі процеси на господарстві. Це важливо!

 

Правило 2. Помиляймося… щоб надалі уникати помилок

 

Цей пункт стосується менеджменту на фермі. Компетентні фахівці, яких нині так бракує господарствам, ведуть приватну консультаційну діяльність. Тому вирощувати свого спеціаліста багатьом фермам (особливо сімейним) доводиться практично з університетської лави. Неможливо очікувати від людини, яка не має досвіду роботи або має невеликий, що вона не припускатиметься помилок у роботі. Що й говорити, якщо навіть найкращі експерти в будь-якій сфері їх припускаються? Дайте молодому спеціалістові можливість розвиватися й експериментувати. Звичайно, не завадить узгоджувати свої дії, але відчуття довіри дуже важливе для розвитку. Дайте змогу вчитися не лише на позитивному досвіді, а й на помилках. І як нагорода — з часом ви отримаєте кваліфікованого фахівця, який цінує ферму й здатний нести відповідальність за свою роботу.

 

Правило 3. Персоналу потрібні тренування

 

Працівник, котрий не розуміє, навіщо має виконувати ту чи іншу дію, не робитиме цього ні належним чином, ні регулярно. Оскільки про кваліфікований персонал багато ферм можуть хіба тільки мріяти, є сенс самотужки влаштувати підвищення кваліфікації свого колективу. Можна, скажімо, визначити конкретний день, коли щотижня по 15 хвилин перед початком роботи фахівці пояснюватимуть дояркам, скотарям й іншим робітникам ферми сутність узгоджених схем роботи. Є сенс регулярно нагадувати послідовність цих схем і важливість кожного етапу. Якщо у вашому випадку ця тактика з якихось причин не працює, доречно подбати про зменшення людського чинника та розпочати процес автоматизації виробничих процесів.

 

Правило 4. Правильні інвестиції

 

Вони важливі як на самому початку створення молочної ферми, так і в наступні роки та десятиріччя її роботи. Важливо розуміти, у що передусім потрібно вкладати гроші. Коли про це запитують у консультантів із сигналів корів, ми завжди радимо керуватися шістьма простими пунктами: (1) корм, (2) вода, (3) світло, (4) простір, (5) відпочинок, (6) повітря. Тобто насамперед слід вкласти кошти в облаштування приміщення: дати коровам достатньо простору, м’яке місце для лежання та жуйки, вентилятори для руху повітря та зменшення кількості теплових стресів у літній період (це дуже важливо — це ваші гроші!). Крім якісного корму та добавок слід інвестувати в напувалки та взагалі систему водонапування (вона має бути достатньо глибокою та зручною для корови, мати тиск не менше як 20 літрів на хвилину). Для технологічних процесів важливе світло, тож варто подумати про належне освітлення, що працює на таймері, в темний час доби, про денні штори замість стін у корівнику, а також про скляні козирки на даху.

 

Правило 5. Робота з надійними партнерами

 

Від того з ким ви працюєте та чи можете бути впевнені як у компаніях-постачальниках, консультантах, так і в молочно-переробних заводах, залежить ефективність і правильна робота вашого бізнесу. Звичайно, що ми всі живемо в умовах ринку, але не варто шукати там, де дешевше. Правило співвідношення ціни та якості ніхто не скасовував. Обираючи партнера або продукт, проконсультуйтеся зі своїми спеціалістами та по можливості зі спеціалістами інших ферм, які вже мали досвід із тим чи іншим продуктом. Це допоможе вам знайти якщо не всі, то більшість як підводних каменів, так і переваг.

 

Як казав мій колишній шеф, «ми працюємо за двома схемами для двох типів ферм: одним ми продаємо препарати, іншим — технології». Не будьте тією фермою, якій продають препарати. Шукайте технології й оптимізуйте їх, експериментуйте. Це потребує більше часу та сил, але буде набагато ефективнішим. Не шукайте продукт, який вирішить усі ваші проблеми — чарівної таблетки не існує.

 

Правило 6. Адаптація закордонного досвіду

 

Усі господарства, особливо ті, що мають таку фінансову можливість, полюбляють запрошувати закордонних спеціалістів — з Америки, Голландії, Ізраїлю. Проте вони не беруть до уваги той факт, що в інших країнах інші умови ведення фермерства, а в деяких випадках навіть інший клімат. І якщо такий спеціаліст не має досвіду роботи в Україні, Росії чи Білорусі, як показує практика, він є абсолютно не готовим до наших реалій і зазвичай або дає не дуже актуальні поради (бо повинен сказати хоч щось, йому вже заплатили), або просто розводить руками. Тож якщо вирішили звернутися до послуг таких експертів, то або будьте готові до того, що всі поради доведеться «допрацьовувати» й підлаштовувати на український лад, або ж шукайте такого спеціаліста, який має досвід роботи в наших умовах. В іншому разі це витрачені час і гроші на вітер — дві найцінніші валюти для молочного тваринництва.

 

Правило 7. Молоко — для дітей

 

Звісно ж молочне тваринництво — це бізнес. Однак не варто забувати про безпеку кінцевого продукту, бо основні кінцеві споживачі молока — це діти. У США була наочна історія. На одну з великих ферм запросили консультанта, котрий повинен був навчити й мотивувати мексиканців до якісної та правильної роботи з тваринами. Напередодні тренінгу він об’їхав тамтешні околиці й першим слайдом презентації продемонстрував фото школярів, що в перерві між уроками гралися на подвір’ї. Тож коли працівники ферми побачили своїх дітей, коли консультант запитав про споживачів молока, це їх зачепило. Візуалізація допомогла усвідомити ризики. Передусім, що молоко, забруднене антибіотиками, питимуть їхні діти. Відтоді відповідальність у дотриманні виробничих технологій на фермі виросла.

 

Правило 8. Протоколи роботи

 

Це сфера відповідальності топ-менеджменту. Нині, приїжджаючи на ферму й запитуючи про наявність протоколів лікування, наприклад, маститу, я все ще часто чую, що ветеринар якось лікує, але узгодженого документа не існує. Проте ж його наявність — це надзвичайно важливо. На кожен процес, на кожен вид лікування, кожен раціон має бути протокол. Це суттєво полегшить менеджмент ферми й дасть високу впевненість у тому, що всі працівники працюють за узгодженими й прийнятими схемами роботи. Це важливо передусім для тварин (корови — аутичні створіння й дуже погано сприймають будь-які зміни, відразу реагуючи стресом, тобто зменшенням молочної продуктивності та зниженням імунітету). Крім цього, протоколи лікування означатимуть коректну терапію відповідно до всіх правил — це зменшить імовірність марного лікування, а також імовірність забруднення молока тими чи іншими побічними речовинами.

 

Правило 9. Узгодження курсу

 

На жаль (чи на щастя), на фермі ніколи не буває повністю ідеального процесу. Завжди той чи інший момент потребує покращень, а ще частіше таких моментів існує кілька. Тому дуже важливо спілкуватися з працівниками та раз на півроку-рік проводити наради, де вирішуватиметься, на покращення якого з основних моментів будуть кинуті всі сили. Проте не варто нехтувати й підтримкою вже налаштованих процесів на фермі, бо якщо курс не буде узгоджено, то спостерігатимемо картину, як у байці про лебедя, щуку й рака — кожен зі спеціалістів покращуватиме окремі моменти, які вважає за потрібне, а без командної роботи цього зробити просто неможливо. Тож, незважаючи на всі зусилля, господарство так і стоятиме на місці. Не найкращий розвиток подій, ураховуючи, що сьогодні агросфера, зокрема й тваринництво, розвивається так стрімко, що просто не можна собі дозволити стояти на місці, бо дуже швидко опинишся позаду всіх.

 

Правило 10. Зменшення плинності кадрів і фінансова мотивація

 

Неможливо побудувати ефективний і здоровий процес, коли на господарстві постійно змінюються кадри. Якщо ми говоримо про велику рогату худобу, то для того, щоб побачити зміни, має пройти досить велика кількість часу. То ж якщо кожних півроку-рік змінювати спеціаліста, навряд чи можна буде побачити результат. Для зменшення плинності кадрів варто надати робітникам хороші умови праці, а також фінансову мотивацію. Топ-менеджмент і спеціалістів можна «підв’язати» під відсоток із прибутку господарства — це мотивуватиме працювати над результатами й економічною ефективністю, а звичайним робітникам варто дати умови й гідну заробітну плату.

 

 

Анна Качурець,
лікар ветеринарної медицини, тренер із Сигналів корів

газета “АгроМаркет”, серпень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ