Тваринництво
Головне:
Інтерв'ю

Як в «Агроль» годують птицю

Оксана Слівінська
директор із виробництва ТзОВ «Агроль»
Поділитись:

Система відгодівлі птиці в компанії базується на комбікормах, що максимально забезпечують потреби в обмінній енергії та поживних речовинах, необхідних для розвитку й росту курчат.

Оксана Слівінська

У компанії «Агроль» до формування рецептур для птиці застосовують науковий підхід. Компанія проводить власні дослідження, а також звертається за порадами щодо годівлі птиці до своїх голландських партнерів із Koudijs Ukraine, які підлаштовують раціони під умови господарства. З комбікормового заводу під Золочевом корм доставляють на птахофабрику кормовозами насипом згідно з розкладом. Про рецептури для різних вікових груп бройлерів, правильний підхід до годівлі птиці та нормування поживних речовин у раціонах розповіла Оксана Слівінська, директор із виробництва ТзОВ «Агроль». 

Пані Оксано, розкажіть, що у вашому розумінні є правильна годівля птиці. За яким принципом слід складати раціони, щоб отримувати високу продуктивність бройлерів? 

– Основними параметрами правильної годівлі птиці є такі, що дозволяють досягнути генетичного потенціалу продуктивності й отримати максимальний прибуток. А якщо конкретизувати, то це годівля, що дає можливість одержувати на 42-й день курку вагою 2,9 кг за конверсії корму 1,6. 

Чи варто додатково збагачувати раціон птиці вітамінами, ферментами й іншими речовинами? Які добавки ви вважаєте зайвою витратою коштів? 

– Сучасна ефективна годівля птиці в умовах промислового виробництва неможлива без балансування корму по вітамінах, мінералах, амінокислотах, обмінної енергії. Крім того, невіддільною складовою сучасного раціону птиці є кокцидіостатики, ферменти, пребіотики. Правильне їх застосування, — маю на увазі збалансованість відповідно до віку і потреб птиці, — забезпечить повноцінний розвиток і ріст бройлера. 

На нашому підприємстві ми дуже обережно ставимося до кількості протеїну в другій фазі годівлі птиці. За його браку в раціоні знижується продуктивність птиці, збільшуються витрати корму і, відповідно, підвищується конверсія. Занадто високий уміст може призводити до зупинки росту, зниження засвоюваності азоту. 

Під час спеки для профілактики теплового стресу можна використовувати бетаїн, підкислювачі й інші специфічні біологічно-активні речовини. 

На ефективність відгодівлі впливає також низка інших чинників. Одним із них є використання кокцидіостатиків. Застосовувати ці препарати доцільно за спеціалізованими програмами, які забезпечують гальмування у еймерій розвитку резистентності. 

Чи змінюється склад корму для птиці у вашому господарстві залежно від пори року? 

– Зазвичай рецептура комбікорму для бройлерів протягом року не змінюється. Єдине — нам доводиться постійно стежити за наявністю кокцидіостатиків у комбікормі та їх своєчасною ротацією. Тому що проблема виникнення кокцидіозу за вирощування бройлерів — одна з найсуттєвіших. Особливо гостро вона постає взимку, бо за підвищеної вологості в приміщенні відбувається намокання підстилки, яка, своєю чергою, стає ідеальним середовищем для розвитку патогенної мікрофлори, а також збудників інвазій, особливо кокцидій. 

Які найпоширеніші помилки в складанні раціонів для бройлерів? Які з них є незворотними? 

– На це запитання можна відповісти українським прислів’ям: «Що забагато, то нездорово». Я маю на увазі якісний і кількісний склад корму, кількість голів птиці на квадратний метр, кількість посадок на рік. 

Брак чи надлишок тих чи інших поживних речовин у раціоні бройлера призводить досить часто до незворотних змін, наслідком яких є зменшення середньодобових приростів, порушення формування кістяка, порушення травлення і, як результат — підвищення конверсії. 

За якими ознаками ви визначаєте, що птиця не добирає тих чи інших поживних речовин із кормом або споживає неякісний комбікорм? 

– Таких ознак може бути багато: кволість, пасивність птиці, відставання в рості, ламкість кісток, погане засвоювання складових корму й відповідно, підвищення його конверсії. 

Наслідки споживання неякісного корму можуть бути як незначні, так і досить незворотні. Це може бути погане споживання корму, відмова від нього, вигрібання, ознаки отруєння токсичними речовинами, неперетравлений корм у посліді, відставання в рості і, як наслідок — падіж птиці. 

Як потрібно досліджувати якість кормів на підприємстві? 

– Кожна партія корму, що постачається на наші площадки, має якісне посвідчення, у якому вказуються показники кожної партії корму. На комбікормовому заводі, що належить Koudijs Ukraine, є лабораторія, оснащена сучасним обладнанням, у якій здійснюється контроль сировини, що використовується для виготовлення кормів. Для посилення контролю за якістю корму ми проводимо дослідження основних його показників як у незалежних лабораторіях України, так і за кордоном. 

Розкажіть докладніше про складання раціони для птиці в компанії «Агроль». 

– Ми використовуємо програму годівлі птиці компанії Koudijs Ukraine, яка складається з чотирьох періодів, яким відповідають корма Стартер, Гровер 1, Гровер 2, Фінішер. Рецептура кормів складається відповідно до параметрів вітчизняної сировини й фізіологічних потреб птиці (склад корму та розмір гранули). Перехід на наступний тип корму відбувається поступово, протягом кількох днів. 

Стартер — це корм, що використовується для курчат у перший тиждень вирощування. В цей період курчата адаптуються до умов пташника, інтенсивно ростуть і розвиваються, в них активізується імунна система. Тому в пташниках мають бути створені комфортні умови утримання: відповідна температура повітря й підстилки, достатня вентиляція, безперебійний доступ курчат до води та корму. Повноцінна годівля в цей період є запорукою подальшого хорошого росту й розвитку курчат. Різниця між комбікормами Гровер 1 і Гровер 2 полягає в різних рівнях обмінної енергії, сирого протеїну, незамінних амінокислот, але різких змін у кількісному та якісному складі корму не відбувається. 

На чому в годівлі птиці можна заощадити? Як ви оптимізуєте витрати на корми? 

– Зменшити витрати можна на раціоні на фінішному етапі відгодівлі. У фінішних раціонах ми зменшуємо відсоток протеїну, вітамінів і преміксів, пребіотиків, вилучаємо кокцидіостатики. Протягом року ринкова вартість рослинної сировини коливається, тому кожного місяця фахівці компанії Koudijs Ukraine проводять аналіз рецептур і урахуванням ціни складових для отримання оптимальної вартості годівлі. На основі отриманих результатів за допомогою спеціальних програм проводиться заміна інгредієнтів корму без втрати поживності. 

За якими критеріями варто підбирати в господарство годівниці та лінії напування? 

– Пташники нашого господарства обладнані устаткуванням європейських виробників — «Біг Дачман» і «Фанком». Це обладнання дає можливість ефективно й безперебійно забезпечувати птицю кормами та водою впродовж усього циклу вирощування. Також важливо те, що воно легко регулюється до потреб і віку птиці. Клімат-контроль здійснюємо за допомогою комп’ютерів «Біг Дачмен». Усі пташники утеплені пінополістиролом — це суттєво заощаджує витрати на опалення. Також маємо частину пташників, оснащених комбінованою системою опалення — газ + твердопаливні котли. 

Які чинники, крім відгодівлі, впливають на кінцевий результат вирощування бройлерів? 

– Багаторічний досвід компанії «Агроль» (а також інших господарств) показує, що для досягнення хороших результатів у вирощуванні м’ясних порід птиці потрібно забезпечити такі складові: якість і поживність корму; хороший мікроклімат у пташниках; правильно відрегульована світлова програма; здоров’я птиці й біобезпека господарства. 

Вікторія Дичаковська

журнал «Наше Птахівництво», березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Поділитись: