Інтерв'ю

Азбука вентиляції

Олександр Жилінський
інженер компанії «ВАДА»

 Плануючи вентиляцію, слід ураховувати її тип і розмір приміщення.  

На вітчизняних свинофермах часом досі можна почути фразу: «Головне, щоб вентилятори крутилися». Однак сучасні реалії диктують інше — від правильної вентиляції залежить не лише комфорт тварин, а й прибутковість господарства. Приблизно половина проблем зі здоров’ям свиней виникає через неправильно побудовану вентиляцію. Брак свіжого повітря, перегрівання чи висока вологість можуть коштувати фермеру сотні тисяч гривень на рік. Як обрати ефективну систему й уникнути помилок, розповідає інженер компанії «ВАДА» Олександр Жилінський. 

— Чим відрізняється вентиляція для свиноферм від систем для інших типів тваринницьких господарств? 

— Для того щоб тварина набирала вагу, її потрібно правильно годувати, вдосталь напувати й забезпечити стабільний клімат. Тоді їй буде комфортно. Інакше свині погано почуватимуться і втрачатимуть вагу. Тому системи вентиляції для свиноферм мають бути максимально точними, керованими й швидко адаптуватися до змін внутрішнього і зовнішнього середо вища. Крім того, висока щільність тварин теж має значення. Однак правильно налаштована вентиляція може і тут справитися зі своїм завданням. 

— Які основні чинники потрібно враховувати в проєктуванні вентиляції у свинарнику? 

— Перше — розміри приміщення, де висота відіграє визначальну роль. Друге — планування огороджувальних систем і станків. Третє — тип вентиляції: чи це буде шахтна, чи стінова, чи стельова. 

Дуже важливо взимку користуватися функцією цикл-тайм, який забезпечує мінімальний повітрообмін, щоб не переохолоджувати свинарник і не замінювати весь обсяг повітря всередині. 

Наступне — надходження повітря. У настінній вентиляції це може бути клапан чи сендвіч-панель, щоб вона могла збалансовано витягувати повітря ззовні. У шахтах важливий баланс припливу повітря з витоком. У цьому допоможуть електронні прилади або контро лери руху повітря у свинарнику. Ми вже багато років працюємо з обладнанням голландських фірм Hotraco, Stiеnen, які демонструють якісну роботу протягом десятків років без проблем. 

— Що Ви радите виробникам із різним рівнем розвитку? 

— Ми завжди підбираємо обладнання за принципом «ціна — якість — ефективність». Для невеликих ферм з обмеженим бюджетом оптимальним варіантом є механічна вентиляція з природним припливом. Достатньо буде поставити один маленький вентилятор із механічним керуванням термостатом, щоб зменшити перепади температури. 

Середні господарства — це боксова система утримання, де один свинарник розділено на частини, і в кожному боксі має бути налаштований свій мікроклімат. Не потрібно купувати багато контролерів, достатньо одного, який керуватиме кожним відділенням окремо. Також потрібні датчики температури, вологості, аміаку і CO₂, щоб контролер міг точно керувати системою вентиляції. 

Нестандартне рішення ферми із зиґзаґоподібною галереєю

На великих св инокомплексах важливим є правильне розміщення свинарників. Тут потрібно враховувати розу вітрів, аби брудне повітря не надходило назад у приміщення чи в сусідні будівлі. 

— А як бути господарствам, які працюють на давно зведених фермерських спорудах із неправильним плануванням? 

— Вихід завжди є. Можна встановити, до прикладу, шахтну вентиляцію, але зробити її вище, щоб брудне повітря викидалося на велику відстань від свинарника. 

— З якими проблемами вентиляції на свинофермах Ви стикаєтесь на практиці? 

— Найчастіше доводиться мати справу з недостатньою вентиляцією, особливо в спекотну пору року, коли бракує швидкості руху повітря й ефективності охолоджувальних систем для підтримання оптимального мікроклімату. 

— Пане Олександре, а чи був у Вас на практиці нестандартний проєкт? 

— У свинарнику, який у минулому був корівником, потрібно було встановити вентиляцію. Приміщення ми поділили на зони та підзони: опоросу й дорощування. Галерея побудована зиґзаґоподібно. Нам потрібно було зробити охолодження через галерею в бокси. Завдання нетипове. Як ми вийшли із цієї ситуації? Замість стандартних клапанів встановили Air Cooler, який став вхідним фільтром, клапаном припливу повітря і системою охолодження одночасно. У приміщенні між галереєю та боксом утримання вмонтували клапан припливу повітря, а також стіновий вентилятор. Таким чином, Air Cooler зменшив собівартість проєкту і став вирішенням нестандартної ситуації. 

— Як змінилися вимоги до вентиляційних систем за останні 5–10 років? 

— Дуже сильно. Фермери вже більш досвідчені й готові до нових рішень. Рані ше ми втрачали багато проєктів тільки через нерозуміння керівників господарств, як правильно розраховувати вентиляцію. Вони обирали інших постачальників із меншими витратами. Проте через якийсь час ці фермери повертаються знову до нас зі своїми проблемами й негативним досвідом, і ми переробляємо та виправляємо чужі помилки. Наша компанія не стоїть на місці — ми постійно навчаємося. Кредо «ВАДА» — «Зробити наступний проєкт краще, ніж попередній». 

Наскільки критичним є сезонний чинник? 

— Ми умовно поділяємо рік на три сезони. У зимовий період вентиляція має працювати в режимі цикл-тайм, щоб забезпечити необхідний повітрообмін у свинарнику. У міжсезоння систему налаштовують від мінімального до максимального рівня вентиляції зі швидкістю повітря від 0,1 до 1 м/с. Найкритичнішим є літній період, коли температура повітря може перевищувати 40 °C. У таких умовах потрібно застосовувати додаткові системи охолодження, — pad-cooling, туманоутворення або кондиціонування, — щоб знизити температуру в приміщенні. З тим швидкість руху повітря має становити не менш як 2,5 м/с, щоб забезпечити зниження температури на 10 градусів. 

І наостанок розкажіть, будь ласка, про сервісне обслуговування, яке часто лишається за лаштунками. 

— Виникає дуже багато проблем із моторами. Сільгоспвиробники хочуть економити, щось там ремонтують самотужки, перемотують двигуни. Однак не розуміють, що в такому разі вони втрачають на їх потужності. Фермер ніби заощаджує фінансово, однак втрачає на продуктивності. На вентиляції не можна економити!