Тваринництво

Міжнародний форум POULTRY FARMING, м.Львів, 1–2 червня 2023 року

Поділитись:

Міжнародний форум POULTRY FARMING — це платформа, де обмінюються досвідом провідні фахівці галузі птахівництва України та інших країн.

1–2 червня 2023 року у Львові журнал «Наше Птахівництво» провів захід для птахівників України — Міжнародний практичний форум «POULTRY FARMING: бройлер/несучка/індики». Сьогодні це найпотужніша освітня подія на птахівничому ринку, де збираються одні з найкращих фахівців галузі, що мають багаторічний досвід роботи й доступ до останніх досліджень у вирощуванні птиці. Тут лунають яскраві доповіді та висвітлюються найсучасніші та найактуальніші проблеми галузі, а також пропонують їх ефективні рішення.

Тож основною метою Міжнародного практичного форуму є акумуляція світового досвіду вирощування й утримання птиці, застосування якого допоможе нашим птаховиробникам покращити показники вирощування птиці та економічну ефективність виробництва. Для цього на форум було запрошено знаних іноземних спікерів, провідних спеціалістів-практиків і дослідників, що поглиблено вивчають та висвітлюють проблеми сучасного птахівництва.

За словами аналітика агарних ринків УКАБ Максима Гопки, світове виробництво м’яса птиці у 2023 році буде зростати головним чином унаслідок зростання ринку Бразилії та Сполучених Штатів, а також Таїланду, Мексики та Туреччини. Світовий експорт у 2023 році зросте на 1%, до 13,7 млн тонн. Зростання прогнозується також для України, Туреччини й Таїланду. Тому вітчизняним виробникам дуже важливо й далі покращувати якість своєї продукції та працювати над зниженням її собівартості, щоб утримувати позиції провідного експортера птахівничої продукції.

Також нам дуже важливо адаптувати законодавчі норми під європейське законодавство, щоб постачати свою продукцію, зокрема на європейські ринки. Юрій Косенко, голова Національного агентства ветеринарних препаратів та кормових добавок розповів про зміни, які відбулись у законодавстві щодо ветеринарної медицини, гігієни та безпечності кормів і про терміни, які є у виробників щодо їх упровадження.

Янек Шептицький, лікар ветеринарної медицини, консультант, викладач Університету природничих наук (м. Познань) продовжив тему посилення конкурентоздатності української птахівничої продукції на зовнішніх ринках і розповів про різні способи покращення її якості. Зокрема, поділився досвідомефективної боротьби із сальмонелою без зловживання антибіотиками. Одним із найефективніших способів розв’язання цієї проблеми вважає моніторинг і ліквідацію небезпечної бактерії на всіх етапах виробництва, а також унеможливлення переходу інфекції з попереднього етапу виробництва на наступний.

Загалом у рамках форуму було порушено багато питань щодо годівлі та лікування птиці. Говорили, зокрема, про особливості годівлі несучки та бройлера і виробництво комбікорму в літній період, про респіраторні захворювання птиці й оптимізацію схем вакцинацій, про покращення умов утримання несучки та бройлера шляхом моніторингу мікробного стану поголів’я, про розумну годівлю, новітні аспекти вакцинопрофілактики кокцидіозу бройлерів, про проблемні питання визначення здоров’я птиці, про отримання безпечної продукції за використання органічних імунотропних засобів, про ефірні олії в птахівництві як дієву альтернативу традиційним рішенням, про те, як стабілізувати птицю під час стресу, спричиненого різними чинниками (спека, корми, запалення), про збереження бар’єрної функції кишківника птиці, про лікування кокцидіозу без застосування антибіотиків і застосування хімічних кокцидіостатиків, про переробку відходів ферми й технологію компостування аеробним методом.

Олексій Ситько, директор ТОВ «Біохем Україна» розповів про особливості годівлі птиці та виробництво комбікорму в літній період. Спираючись на сучасні дослідження він запропонував виробникам дієві схеми кормової профілактики теплового стресу у птиці, порадив як ефективно утримувати вологу у кормі та не допускати зневоднення птиці.

Мартінас Геніс, технічний менеджер з ветеринарного сервісу, компанії «Сева Санте Анімаль», Литва розповів про сучасні способи захисту птиці від респіраторних захворювань та оптимізацію схем вакцинації. Він наголосив на тому, що якість вакцини повинна бути бездоганною і те, що дуже важливо не перевантажувати життя птиці вакцинаціями.

Як контролювати і проводити моніторинг мікробного стану поголів’я, щоб у результаті покращити умови утримання птиці шляхом розповів Віктор Барило, технічний менеджер по роботі з клієнтами, Evonik Operations GmbH|Nutrition & Care.

Своїм практичним досвідом щодо покращення продуктивності курей-несучок поділився Олег Федоров, головний технолог ПрАТ «Птахофабрика Тернопільська». Він зазначив, що основними причинами погіршення якості яйця і втрати продуктивності курей несучок є невдало підібраний крос птиці, погана якість і неправильне нормування раціону, погано налагоджена система вентиляції у господарстві тощо. За його словами, особливо погіршує якість шкаралупи тепловий стрес, а зокрема — надмірне підвищення температури повітря у пташнику в другій половині дня, тобто в години, коли починається формування шкаралупи.

Олег Федоров запропонував чимало способів покращення якості шкаралупи, уникнення наслідків теплового стресу, мінерального живлення птиці, контролю системи вентиляції та стану технологічного обладнання, яке відповідає за транспортування яйця від курки до складу готової продукції. Він наголосив, що часто птахогосподарствам доводиться працювати на невисокій рентабельності. І зменшення бою, насічки та кількості брудного яйця — це важливий шлях для отримання нормального прибутку.

Про поширену та часто непомітну причину пошкодження кісток у птиці — наявність фумонізину в кормі розповіла Оксана Брезвин, докторка вет. наук, професорка ДНДКІ ветпрепаратів і кормових добавок.

Окремий блок «Як отримати якісну тушку»

Цікавою новинкою цьогорічного заходу стала організація блоку по темі отримання якісної тушки птиці. Цілий блок на конференції було присвячено впливу передзабійної підготовки птиці на якість тушки. Тут говорили і про голодну витримку, і про правильну підготовку пташника, відлов птиці, її транспортування і безпосередньо забій. Звучало чимало інсайдерської інформації, дивились відео як робити не треба, та слухали поради практиків із провідних господарств.

Як отримати якісну тушку птиці на забої, а також про те, що важливо в останній період вирощування бройлерів, щоб отримати на виході якісну продукцію, розповіли Ганна Сузова, головна технологиня МХП та Марина Санжаровець, керівниця відділу контролю якості ПрАТ «Миронівська птахофабрика». Це і про основні етапи підготовки птиці до забою, і про вимоги щодо прорідження, і про правильну організацію вилову та завантаження, а також про транспортування птиці, основні помилки й невідповідності, оцінювання якості на переробному підприємстві. Спікери показали багато наочних матеріалів, що вказували на помилки на кожному із зазначених етапів, які призводять до збільшення вибракування тушок птиці, а також надали низку важливих порад щодо запобігання погрішностям.

Блок Poultry Farming. Індиківництво

У рамках міжнародного практичного форуму Poultry Farming відбулася конференція для виробників індичатини — «Poultry Farming. Індиківництво». Для них було підготовлено спеціальну програму, що поєднувала у собі останні наукові дослідження та дані про їх практичне застосування.   

Тут були доповіді іноземних спікерів та кращих вітчизняних спеціалістів-практиків, які висвітлювали найголовніші питання щодо утримання і вирощування індиків, підвищення їх збереженості та добробуту. 

Відкрили конференцію та розповіли про стан і перспективи європейського ринку індичатини Хайнц Боссе та Олександр Куліченко, MOORGUT KARTZFEHN Turkey Breeder GmbH.

Про роль і вплив мікроелементів як макрофактора вирощування індиків говорив Михайло Коваль, директор ТОВ «Зінпро Україна».  

Пйотр Добровольський, Університет Марії Кюрі-Складовської в Любліні (Польща) назвав основні причини порушення метаболізму кісткової тканини в індиків, а також розповів як здійснювати ефективну профілактику та лікування цієї недуги.  

Про основні тренди в регуляції та контролі грипу птиці говорив Андрій Оробчук, директор ТОВ «СЕВА Санте Анімаль Україна».

Серед тем, що також обговорювались, були: орнітоз птиці; метапневмовірусна інфекція індиків; застосування кормових ензимів в раціонах індиків; інноваційний підхід у дезінфекції; правильний відбір і фіксація біологічного матеріалу; використання хелатних елементів при вирощуванні індиків.

Окрім офіційної частини учасники форуму поспілкувалися зі спікерами особисто, поставили їм різні запитання, обмінялись досвідом зі своїми колегами. Для цього були створені всі умови й максимально відповідна атмосфера.

Форум зібрав представників більшості птахівничих господарств з вирощування курей-несучок, бройлерів та індиків й досягнув своєї мети — поєднати на своїй платформі науку та практику.

Учасниками форуму стали лікарі ветеринарної медицини, фахівці з годівлі, директори виробництв, керівники підприємств, а також спеціалісти галузі птахівництва. Усього форум відвідало понад 300 учасників.

Генеральними партнерами заходу «POULTRY FARMING: бройлер/несучка» виступили компанії «Біохем Україна», «Сева Санте Анімаль Україна». Компанія MOORGUT KARTZFEHN виступила головним спонсором конференції «Poultry Farming. Індиківництво».

Партнерами заходу були такі компанії: EDINSTVO GROUP, Laboratorios Hipra, Evonik Operations GmbH, «Веллфарм», Kaesler Nutrition GmbH, Huvepharma,  «Зінпро Україна», Buschhoff, «Сій Добро», ТМ «А.ТОМ», ТОВ «СГП «МБС», «АгроПлюсІнвест», «Альфа-Вет»,  

Поділитись: