Міжнародний форум «Промислове ягідництво-2016», м.Вінниця, листопад 2016 року
Професійне ягідництво в Україні розвивається величезними темпами. За ці культуру взялися овочівники, садівники й навіть люди, що далекі від аграрного бізнесу. Новим гравцям ринку катастрофічно бракує знань. Досвідченим — сучасного досвіду. Як виростити добрий урожай в умовах глобального потепління? Як вберегти ягоди від шкідників і хвороб за мінімального застосування хімії? Які культури будуть прибутковими у наступні роки?
Відповіді на ці та багато інших запитань прагнули отримати понад 300 учасників першого міжнародного форуму «Промислове ягідництво — 2016», який відбувся 8 листопада у Вінниці. Захід організував журнал «Плантатор» за підтримки компаній-партнерів:
- генеральний партнер — Syngenta;
- спеціальний партнер — FruiTech;
- офіційний партнер — «Долина агро»;
- ексклюзивний партнер» — ДП «Проектно-технологічне бюро»;
- партнер з обладнання — Inopover.
Науковці та практики з Польщі, Білорусі й України ділилися досвідом, дискутували та випитували подробиці ягідних технологій.
Неабиякий інтерес викликали доповіді Станіслава Плюти з Інституту садівництва польського міста Скерневіце «Ягідник лохини. Сорти, запилювачі, захист, зрошення та живлення» і «Створення, догляд, зрошення та живлення сучасного смородинового ягідника». Також зацікавили фермерів доповіді Юстини Селіги-Вуйчик із цього самого інституту «Сорти суниці для свіжого ринку і переробки» й «Ожиновий ягідник: підготовка ділянки, підбір сортів, обрізування та догляд насаджень».
Білоруські вчені з Інституту плодівництва з агромістечка Самохваловичі Тетяна Андрушкевич й Ольга Ємельянова доповіли про технології вирощування малини, особливості закладання ягідного розсадника та малопоширені культури: обліпиху, бузину й хеномелес, а також про особливості вирощування аґрусу.
Що треба знати, закладаючи плантацію високорослої чорниці, розповів представник компанії «Долина-Агро» Олег Базюк. Як вирощувати ягоди для переробки, адаптувавши італійський досвід до умов Вінниччини, доповів агроном компанії «Аграна Фрут Лука» Володимир Гордовий.
Багато учасників конспектували доповіді, просили додаткові матеріали. Вони зазначили, що доповіді були інформаційно насичені, містила багато нового, зокрема й практичні поради. А також відмітили відмінну організацію заходу.