Тваринництво

Міжнародний практичний форум DAIRY FARMING INDUSTRY, 8-9 жовтня 2025

Поділитись:

8 – 9 жовтня 2025 року у Львові проходив Міжнародний практичний форум DAIRY FARMING INDUSTRY.

Професіонали молочної галузі обговорили нагальні питання та стратегію розвитку на Міжнародному практичному форумі DAIRY FARMING INDUSTRY.

Величезний масив професійної інформації, наочна демонстрація новітніх технологічних рішень, виступи найкращих вітчизняних і закордонних експертів і практиків молочного скотарства, гострі дискусії, дружнє спілкування та море позитивних емоцій — таким був Міжнародний практичний форум «DAIRY FARMING INDUSTRY. Формуємо маржинальність», який зібрав 8–9 жовтня кілька сотень учасників у гостинному львівському готелі «Дністер». Безперечно, для технологів, лікарів ветмедицини, керівників господарств форум був і є головною професійною подією року, майданчиком, де можна отримати нові знання та ідеї, як покращити виробничі показники свого господарства та бути рентабельним в умовах жорсткої ринкової конкуренції.

Цього року «DAIRY FARMING INDUSTRY» масштабувався, розширив тематику та коло спікерів. У фокусі заходу — головні економічні виклики для молочнотоварних ферм і шляхи їх подолання, підвищення продуктивності молочного стада, проблеми відтворення поголів’я, механізми покращення якості молока, досвід подолання хвороб ВРХ різної етіології, якісний менеджмент і «розумна» автоматизація в умовах браку кадрів тощо.

Маржинальність і рентабельність

Тема маржинальності, рентабельності, ефективності виробництва червоною ниткою проходила через усі доповіді учасників. Водночас ці питання є головними для формування конкурентоспроможності українських молочних господарств на шляху до ЄС. На цьому наголосив голова ради директорів «Спілки молочних підприємств України» Вадим Чагаровський. На жаль, нині 60% молочної продукції не відповідає стандартам ЄС, проблемою для молочнотоварних ферм є важкодоступність фінансів, нерозвинена інфраструктура (як от зруйновані логістичні маршрути, брак «холодного ланцюжка», екологічні проблеми). Досі в галузі не сформовано модель розвитку виробництва молока, а в останні роки додалася ще й гостра кадрова проблема. Відтак для подолання основних викликів молочної галузі на шляху до ЄС, на думку пана Чагаровського, необхідно гармонізувати законодавство України до регламентів і директив ЄС (Регламент 1308/2013 та 445/2007), запровадити державні програми співфінансування й надати доступ до інструментів технічної допомоги ЄС (гранти). Для розв’язання інфраструктурних питань ефективним рішенням став би доступ до програми Ukraine Recovery (План відновлення України). Подальший же розвиток молочної галузі доповідач пов’язує зі стимулюванням кооперації, розвитком сімейних молочних ферм, грантовою підтримкою об’єднаних господарств. Професійна освіта має бути сконцентрована у двох потужних вишах, а також до неї мають входити програми післядипломної освіти та відновлення виробничої практики.

Вартість молока, яка була б прийнятна і для тваринників, і для переробників, — чи не найгостріше питання, яке турбує нині обидві сторони. Свої думки з приводу формування механізму ціни на молочну сировину висловлювали під час панельної дискусії на задану тему Вадим Чагаровський; директор департаменту заготівлі сировини МК «Галичина» Ігор Любарський; директор з тваринництва агрохолдингу «ТАС-Агро»; Руслан Вишневий, директор ТОВ «Молочні ріки» (Полтавська обл.) Георгій Куртасов, а також інші учасники форуму. Зокрема на думку Вадима Чагаровського, треба створити прозорі правила гри, укладати довгі контракти між переробником і виробником, у яких чітко викладати зобов’язання кожного, а ціну молочної сировини в Україні «прив’язати» до ціни молока у ЄС. Зі свого боку Руслан Вишневий і Георгій Куртасов також наголосили на необхідності досягнення взаємовигідного консенсусу між виробниками й переробниками, нагадавши про нагальні проблеми виробників — підвищення собівартості виробництва молока та необхідність вкладати кошти в розвиток ферм. Водночас Ігор Любарський наголосив: без участі в обговоренні «правил гри» на ринку молока представників торгівельних мереж неможливо сформувати прозорі та вигідні всім сторонам умови співпраці.

Технології відтворення

Відтворення поголів’я — одна з найпроблемніших ланок молочного скотарства. Від цього показника залежить не лише рівень продуктивності тварин, а й тривалість їхнього продуктивного довголіття. Як відомо, головним аспектом ефективності корів є їхня генетика. Оцінити генетичну цінність тварини нині допомагають інноваційні технології. Про одне з таких рішень — геномний тест Elevate розповів Сергій Довгий, директор СТОВ «СІМЕКС АЛЬЯНС Україна». Тепер про генетичний потенціал телички можна дізнатися до того, як вона почне доїтися: достатньо кількох її волосин із коренем і через кілька тижнів фермер на свій мобільний застосунок отримує детальний звіт із більш ніж 80 показниками: від продуктивності та складу молока до показників здоров’я, імунітету, довговічності та навіть темпераменту тварини.

З біотехнологічними методами відтворення поголів’я учасників форуму ознайомив Юрій Масалович, співробітник кафедри ветеринарної репродуктології НУБіП України:

— Значною перешкодою для збільшення поголів’я високопродуктивних корів є однопліддя й тривалий період тільності. Трансплантація ембріонів, отриманих після суперовуляції, може пришвидшити відтворення та поліпшити поголів’я великої рогатої худоби. Це дає можливість швидко поширювати цінні генетичні лінії серед стада, завдяки застосуванню сперми найкращих плідників забезпечувати максимальний селекційний ефект. Водночас генетичний контроль донорів дає змогу уникати передання небажаних спадкових ознак.

Про практичний досвід комплексної голштинізації стада розповіла Катерина Пелих, головна лікарка ветеринарної медицини СТОВ «Надія» (Чернігівська обл.):

— Протягом двох років осіменяємо своїх корів спермою голштинів і таким чином отримуємо власний голштинізований молодняк. Перше-друге осіменіння проводимо сексованою спермою, маємо високий відсоток (85%) народження теличок. Биків підбираємо тільки геномно оцінених, з високими показниками ТРІ, жиру, індексу здоров’я, фертильності. П’яте-шосте осіменіння — спермою биків м’ясних порід, яка має дуже високу фертильність. У результаті маємо середній надій 26,5 л/гол. з умістом жиру 4,4%, білка — 3,6%, тобто в заліку отримуємо 32 л/гол. молока.

Якісна годівля

Як відомо, збалансований раціон, що містить грубі корми, концентрати, мінеральні добавки та вітаміни, забезпечує нормальне травлення, здоров’я та високі надої молочних корів. Тож питанням якісної годівлі традиційно приділили велику увагу в пленарній частині форуму. Так, директор із тваринництва ТОВ «ГАДЗ-АГРО» (Тернопільська обл.) Богдан Баб’яр розповів про досвід свого господарства заготівлі об’ємистих кормів, наголосивши, що у цьому процесі немає дрібниць — від фази збирання сировини до її закладання та герметизації траншеї:

— Важливо також, обираючи інокулянт, віддавати перевагу бактеріям, здатним швидко створювати анаеробні умови, пригнічувати ріст дріжджів та цвілі, а не розкрученим продуктам, — наголосив доповідач.

Особливостям годівлі корів у транзитний період присвятив свою доповідь Олег Мазур, технолог-консультант ВРХ Vitagro Nutrition, наголосивши на необхідності додавати в раціон солі органічних кислот, які відіграють головну роль у збереженні поживності та мікробіологічної безпеки раціонів, зменшують ризик метаболічних захворювань і сприяють легшому старту лактації. Їх застосування — це сучасний інструмент у руках фермера, який хоче отримати здорове стадо та високі надої.

Про роль клітковини в годівлі дійних корів розповів Ян Роусек, консультант ТОВ «Шауманн Агрі УА». Основні висновки: складаючи раціон, треба дотримувати балансу клітковини між енергетичними потребами й здоров’ям рубця, щоб уникнути кетозу чи ацидозу, а клітковина має бути максимально перетравною: молоді рослини з низьким умістом лігніну, ранні укоси люцерни, кукурудза у фазу воскової стиглості.

Здоров’я поголів’я

Здоров’я поголів’я — один із «китів», на яких тримається продуктивність стада й, відповідно, рентабельність господарства. Відтак у кінцевому результаті від рівня ветеринарного обслуговування, умов утримання тварин залежить і прибуток.

Першим кроком на шляху до здорової тварини є профілактика хвороб. Про комбіновані схеми вакцинації живими й інактивованими вакцинами для запобігання респіраторним захворюванням розповів регіональний менеджер ТОВ «Біовета Україна» Сергій Розгонюк. Питанням контролю та профілактики неоспорозу ВРХ була присвячена доповідь наукового співробітника Центру ветеринарної діагностики Богдана Нижника. Про наслідки гіпокальціємії в післяотельний період і комплексну стратегію профілактики хвороби, яка передбачає поєднання годівлі, моніторингу, ранньої діагностики й терапії, розповів Микола Прітикін, фахівець із годівлі ВРХ (ТОВ «Технокорм»).

Цифрові технології

Нині сучасна молочна ферма не може бути ефективною без упровадження цифрових технологій, які охоплюють системи моніторингу, керування стадом й оптимізації виробничих процесів. Так, автоматизоване збирання даних під час доїння та моніторинг живої ваги корів дає змогу відстежувати стан кожної тварини в реальному часі. Системи точної годівлі допомагають контролювати залишки кормів, створювати індивідуальні раціони для різних груп тварин. Цифрові інструменти надають дані для аналізу продуктивності, що допомагає в селекційній роботі та покращує ефективність відбору тварин. Врешті-решт автоматизоване збирання й обробка даних надають повну й точну інформацію про стадо, що є основою для ухвалення управлінських рішень, оптимізації процесів і підвищення ефективності ферми. За словами Андрія Ласійчука, менеджера зі збуту ТОВ «Альта Дженетикс Україна», цифрові технології дають змогу побачити те, що приховано, — поведінку, здоров’я, активність корів у реальному часі, об’єднати всі процеси — від осіменіння до надоїв у єдиній базі, автоматизувати обмін даними між наявними системами на фермі, пришвидшити ухвалення рішень по фермі, зменшити вплив людського чинника, підвищити точність процесів, перетворити дані на інструмент керування.

Приємно, що впровадження сучасних ІТ-технологій на молочнотоварних фермах нині стає майже рутинною справою, а тема цифровізації виробництва — у фокусі практичних форумів. Зокрема цим питання були присвячені доповіді Тахи Текіна, продукт-менеджера SenseHub (Чехія); Олега Чуба, директора Chub Agroconcept; Володимира Пономаренка, бренд-менеджера компанії «Афімілк» (Ізраїль); Євгена Мазура, завідувача ферми ФГ «Вітас і К» (Полтавська обл.); Олександра Люльки, заступника директора ТОВ «Острійківське» (Київська обл.). Таке широке висвітлення впровадження новітніх цифрових рішень ще раз підтверджує — вітчизняна молочна галузь упевнено рухається до стандартів ЄС.

Журнал The Ukrainian Farmer висловлює подяку за участь у Міжнародному практичному форумі «DAIRY FARMING INDUSTRY. Формуємо маржинальність» генеральному партнерові заходу «СІМЕКС АЛЬЯНС »країна”, партнерам — компаніям «Біовета Україна», «АгроПлюсІнвест», «Чуб Агроконцепт», VITAGRO, Центр Ветеринарної Діагностики, Українські ветеринарні технології, «Шауманн Агрі УА», AVA GROUP, «Домінанта Україна», «АЛЬТА ДЖЕНЕТИКС Україна», «Технокорм», БІТІЛ, «Вибір», «Ветсинтез», «ТЕХ-К». А також модератору форуму — доктору сільгоспнаук, професору НУБіП Миколі Повознікову; голові ради директорів «Спілки молочних підприємств України» Вадиму Чагаровському; директору з тваринництва агрохолдингу «ТАС Агро» Руслану Вишневому; головній технологині агрохолдингу «Астарта-Київ» Людмилі Білокінь; завідувачу ферми ФГ «Вітас і К» Євгену Мазуру; головній лікарці ветеринарної медицини СТОВ «Надія» Катерині Пелих; директору з тваринництва ТОВ «ГАДЗ-АГРО» Богдану Баб’яру; лікарю ветеринарної медицини ТОВ «Метагро» Дмитру Чорному; заступнику директора ТОВ «Острійківське» Олександру Люльці; керівнику МТК «Кошляки» ТОВ «Україна» Валентину Симоконю; директору СТОВ «Ратнівський аграрій» Валентину Бебесу.

Поділитись: