Всеукраїнський практичний форум «Інтенсивна теплиця: овочівництво / ягідництво»

Масштабний всеукраїнський практичний форум у Львові 25–26 червня 2025 року вдруге збирає виробників тепличного бізнесу, щоб обговорити прибутковість закритого ґрунту, тренди ринку, технологій і культур
Закритий ґрунт є одним із найстабільніших видів сільського господарства. Це підтверджує нинішній розвиток напряму плівкових теплиць в Україні. На внутрішньому ринку за останні 25 років площі під овочами закритого ґрунту збільшилися майже вдвічі — до 4648,4 га. Усього за рік війни з 2022-го по 2023-й площа овочевих теплиць зросла на 179 га.
Плівковий напрям сьогодні стабільніший за високотехнологічний скляний і має перспективи для розширення й удосконалення, попри воєнну ситуацію. Якщо високотехнологічні скляні тепличні комбінати виробляють переважно два види продукції — томат і огірок, то плівкові теплиці мають широкий асортимент — огірок, томат, болгарський перець, капуста, редис, цибуля, зелень.
Після тимчасової окупації великого південного регіону з тепличним виробництвом багато виробників із нього успішно релокувалися на інші території, а найбільш адаптовані під теплиці регіони активізувалися у цьому напрямі й збільшили виробництво тепличних овочів — це Закарпатська, Одеська, Волинська, Тернопільська, Київська, Вінницька й Дніпропетровська області.
Нарешті покращила свої умови державна грантова програма на будівництво власної теплиці, завдяки чому до неї почали активно долучатись фермери — сьогодні це вже близько сотні господарств.
Плівкова теплиця сьогодні — це технологічне інтенсивне підприємство з вирощування фруктів. Фермери-тепличники працюють над модернізацією теплиць, завдяки закритому ґрунту подовжують час збирання врожаю і як результат — свою присутність на ринку протягом року, збільшуючи дохідність кожного квадратного метра захищеної плантації.
Загальна економіка вирощування суниць у теплиці сьогодні значно краща за відкритий ґрунт: урожайність у полі становить 15–17 т/га проти 32–34 т/га у тунелі. На полі довести вихід товарності ягоди до 95% неможливо.
Усе це робить тепличний напрям усе більш запитуваним із боку виробників овочів і фруктів. Торік журнал «Садівництво по-українськи» та сайт Agrotimes.ua були першими, хто в умовах війни запровадив окремий Всеукраїнський практичний форум із закритого ґрунту. На форумі «Інтенсивна теплиця: овочівництво / ягідництво» ми розглядали, як побудувати сучасний тепличний бізнес. Цього року підемо далі — обговоримо, як розвити, вдосконалити, модернізувати й зробити прибутковим тепличний бізнес не лише в овочівництві, а й у ягідництві, садівництві, виноградарстві.
Усіх зацікавлених у тепличному бізнесі виробників, експертів, консультантів, агрономів і керівників агропідприємств ми запрошуємо у Львів 25–26 червня на масштабний дводенний форум «Інтенсивна теплиця: овочівництво / ягідництво».
Як завжди, очікується велика кількість доповідачів, які добре знаються на тепличних технологіях вирощування. Ми детально розглянемо:
- ринкові тренди, які допоможуть зрозуміти, чого та скільки сьогодні закладати в теплицях і тунелях, як заробити на тих чи інших культурах;
- технологічні новинки сьогодні можна запровадити в сучасній теплиці, аби зробити її продуктивнішою;
- побудову сучасних тунелів;
- використання розсади й насіння;
- новинки та найкращі рішення в засобах живлення та захисту рослин;
- організацію внутрішньої інфраструктури теплиці: полив, освітлення, обігрів, автоматизовані методи контролю клімату, засоби вирощування й збирання
Запрошуємо всіх зацікавлених у розвитку тепличного бізнесу на Всеукраїнський практичний форум «Інтенсивна теплиця: овочівництво / ягідництво».
КОНТАКТИ
ДЛЯ ПАРТНЕРІВ ЗАХОДУ
Телефон: +38 098-233-37-27
E-mail: [email protected]
ДЛЯ ГОСПОДАРСТВ — УЧАСНИКІВ ЗАХОДУ
Телефон: +38 098-916-44-99
E-mail: [email protected]