Як оптимізувати процес сушіння зерна

З метою зменшення температурних коливань й задля оптимізації процесу сушіння, слід зменшити розбіжність вологості зерна на вході в сушарку до 2%.
Про це йдеться у статті журналу The Ukrainian Farmer.
За словами менеджера проєктів «ТОРНУМ Україна» Віталія Данілова, для цього потрібно мати щонайменше два хопери для тимчасового зберігання, оснащених потужною системою вентиляції (10 000 м³/год повітря на кожну тонну зерна).
«Часто трапляється, що хопери встановлюють, але з малопотужною вентиляцією, що не дає змоги оперативно вирівняти вологість і забезпечити оптимальні умови роботи сушарки. Також відомі випадки встановлення тільки одного хопера, зазвичай на великий обсяг. Таке рішення є менш ефективним, бо вентиляторам доводиться продувати значну масу зерна, на що витрачається додаткова енергія. Крім того, стає неможливим розділяти партії із значними розбіжностями по волозі, що також погіршує умови подальшого сушіння», – зауважив він.
На думку Віталія Данілова, краще встановлювати кілька хоперів, у кожному з яких уміщується середньодобовий обсяг сушіння. Це дасть змогу накопичувати потрібний обсяг зерна з одночасним вирівнюванням вологості в одному хопері й паралельно сушити вже підготовлене зерно з другого хопера.
«Виходячи з практики, чим більше хоперів, тим більше можливостей для розділення партій зерна за вологістю. Відповідно, система керування сушаркою працює точніше, а на видалення вологи витрачається менше енергії», – додав він.
Нагадаємо, витрати енергії при пересушуванні зерна збільшуються до 20%.