Уманські вчені знайшли оптимальну схему сівби столової моркви
Оптимально підібрана схема сівби столової моркви суттєво впливає на вихід товарних коренеплодів та їх урожайність.
Про це свідчить дослідження, проведене Уманським національним університетом садівництва.
Воно проводилось із сортом столової моркви Перфекція у кліматичних умовах, які є типовими для Правобережного Лісостепу України.
Дослідження показало, що отримати врожай моркви кращої якості й товарності можна за умови її вирощування з міжряддями 45 cм або 50+20 см на відстані 6 см в рядку після остаточного формування густоти рослин.
Зокрема, такі схеми сівби дозволяють збільшити врожайність столової моркви до 53,5-55,6 тонн/га, а товарність її коренеплодів досягає 86,8%.
Зменшення густоти рослин призводить до зниження рівня загальної врожайності та зменшення виходу товарних коренеплодів. Водночас збільшення густоти рослин дає змогу отримати вищий рівень загальної врожайності та товарних коренеплодів, проте нижчий рівень стандартної продукції в структурі врожаю.
Додати коментар