До чого призводить надмірне охолодження зернових мас
Охолодження є основним способом запобігання псуванню партій сирого та вологого зерна, які не встигають висушити в короткий час.
Про це йдеться у статті журналу The Ukrainian Farmer.
Раніше була поширена думка про доцільність охолодження зернових мас до максимально можливих у цих умовах низьких температур. Однак надмірне охолодження зернових мас часто призводить до негативних результатів.
Як правило, в разі значного охолодження (до –20 °С і більше) створюються умови для дуже великого перепаду температур у весняний період, що зазвичай призводить до розвитку процесу самозігрівання у верхньому шарі насипу.
Надмірне охолодження може бути шкідливим і для партій посівного матеріалу. Натомість охолодження зернової маси до 0 °С або помірних мінусових температур забезпечить якісне збереження й полегшить спокійний перехід до умов весняно-літнього зберігання.
Раніше ми писали, як запобігти самозігріванню зерна.