Тваринництво

Про унікальну синергію про- та постбіотиків, що сприяють покращенню здоров’я та продуктивності птиці

Життя без антибіотиків

Життя без антибіотиків

Про унікальну синергію про- та постбіотиків, що сприяють покращенню здоров’я та продуктивності птиці.  

Протягом кількох десятиліть антибіотики в птахівництві застосовують для боротьби з хворобами та покращення продуктивності птиці. Незважаючи на свої переваги, застосування антибіотиків піддають усе більшій критиці через потенційний розвиток стійких до антибіотиків бактерій, деякі з яких передаються і є патогенними для сільськогосподарських тварин і людей. Вплив на людей антибіотиків, які лишаються в продуктах тваринного походження, може спричинити антибіотикорезистентність, що ускладнює та підвищує вартість заходів для боротьби з бактеріальними інфекціями. Багато країн уже заборонили нетерапевтичне застосування антибіотиків у птахівництві та тваринництві. 

Проте часткова чи повна відмова від антибактеріальних препаратів неможлива без розроблення сучасних дієвих безпечних альтернатив. Адже швидке збільшення виробництва птиці вимагає ефективних стратегій профілактики та боротьби з хворобами. Сучасні курчата-бройлери мають високу чутливість до несприятливих умов навколишнього середовища, пов’язаних з інтенсивним виробництвом, що призводить до імуносупресії та інфікування навіть низьковірулентними патогенами. Незважаючи на заборону на застосування антибіотиків у Європейському Союзі та Сполучених Штатах Америки, в птахівництві багатьох країн практикується нетерапевтичне введення антибіотиків курчатам у перші дні життя, а в деяких випадках і з першою вакцинацією. Ці процедури можуть негативно впливати на захисні механізми птиці, які визначаються функціонуванням основних органів імунної системи. 

РОЛЬ ПРОБІОТИЧНИХ ПРОДУКТІВ 

Протягом багатьох років досліджують речовини, що позитивно впливають на мікробіоту кишківника курей, стимулюючи їх захисні механізми, тим самим знижуючи потребу в профілактичних і лікувальних антибіотиках. Пробіотичні препарати, що містять природну мікрофлору кишківника, безсумнівно, посідають перше місце серед цих речовин. Пробіотики або мікробні препарати прямого живлення (DFM) можна визначити як живі мікроорганізми, що сприятливо впливають на господаря за споживання в достатній кількості. 

В сучасних технологічних схемах виробництва продукції птахівництва практично відсутня стадія передання материнського імунітету через мікроорганізми. Тому курчата мають низьку резистентність, високий відсоток смертності й вибракування в перші дні життя, зокрема через незаразні захворювання шлунково-кишкового тракту, високий ризик інфекційних захворювань. У курчат, що вилупилися, мікроб ний статус формується на 10–14-й день життя, у курчат, що ростуть із квочкою, — на 1–3-й день життя. 

Рис. 1. Покращення продуктивності птиці за застосування кормових добавок

Отже, роль пробіотичних продуктів у контексті пошуку альтернатив антибактеріальним препаратам у птахівництві є незаперечною, проте пошук оптимальних синергічних пробіотичних добавок триває. У цьому сенсі важливо розуміти потреби й особливості того виду тварин чи птиці на покращення здоров’я й продуктивності яких спрямовано пошук. 

ВИСОКОЕФЕКТИВНІ КОРМОВІ ДОБАВКИ 

Важливим напрямом, у якому компанія Enzym Group успішно розвивається вже майже 10 років, є рішення для покращення ефективності тваринництва за допомогою високоефективних кормових добавок, розроблених на основі сучасних біотехнологічних підходів (рис. 1). 

Підхід Enzym Group у створенні нових технологічних, ефективних і безпечних рішень для кормового напряму та, зокрема, птахівництва ґрунтується на сучасних тенденціях розвитку галузі у світі, оскільки погляди на ведення тваринництва змінились за останні десятиліття. Ці підходи кардинально змінили свій вектор, як і Enzym Group до розробки рішень для підвищення ефективності тваринництва. 

Робота науковців інноваційного центру з досліджень і розробок нових продуктів починається з пошуку та виділення штамів дріжджів із потенційно потужними стимулювальними про- чи пребіотичними властивостями. Такі успішні штами дріжджів находять своє застосування як готові кормові добавки — монопродукти, або ж науковці центру працюють над створення високоефективних синергічних рішень для досягнення максимально ефективних рішень. 

Сучасні вимоги ринку сільськогосподарської продукції змушують спрямовувати розвиток кормового напряму в пошук альтернативних безпечних рішень, для мінімізації чи повного усунення антибактеріальних препаратів або синтетичних стимуляторів росту. 

У цьому контексті успішним на ринку є пробіотичний продукт компанії Enzym Group — EnzActive. EnzActive — це високоефективний пробіотичний препарат на основі живої дріжджової культури спеціально виділеного штаму Saccharomyces cerevisiae. 

На основі цього продукту було створено продукт нового покоління EnzActive Pro. EnzActive Pro — це синергічна кормова добавка спеціально відібраних дріжджів, бактерій, антиоксидантів. Унаслідок застосування EnzActive Pro спостерігають п’ять ефектів: пробіотичний, постбіотичний, антитоксичний щодо міко- та ендотоксинів, бактерицидний, імуномодуляційний. 

Синергія дріжджових і бактерійних пробіотиків і постбіотичних інактивних дріжджів для тварин забезпечує покращення здоров’я та продуктивності шляхом комбінованого впливу двох типів пробіотиків. Ця синергія полягає в покращенні кишкової мікрофлори, підвищенні імунітету, покращенні травлення, зниженні наслідків стресу та ефективнішому використанні кормів і покращенні продуктивних показників. 

Таблиця. Дослідження ефективності препарату на двох групах птиці

Завдяки покращенню процесів травлення та засвоєнню поживних речовин тварини ефективніше використовують корм, що знижує витрати на його закупівлю та підвищує рентабельність виробництва. 

EnzActive Pro було успішно апробовано в кількох великих фермерських господарствах (таблиця, рис. 2). 

Зокрема, провівши дослідження ефективності препарату на двох групах птиці з поголів’ям близько 60 тис., ми отримали показники економічної та продуктивної ефективності застосування добавки в раціонах птиці. Так, згодовування EnzActive Pro показало суттєве покращення показника конверсії, зниження падежу птиці та середнього споживання корму. Всі ці позитивні ефекти дозволяють не лише підвищувати рентабельність виробництва, а й безпеку та якість продукції, що цілком відповідає сучасним вимогам споживача.  

Цікавим є те, що додавання дріжджового пробіотика з бактерійним і постбіотичними інактивним дріжджами дозволило отримати більш виражений ефект завдяки злагодженій синергічній дії компонентів і взаємному підсиленню впливу.

Рис. 2. Показники продуктивності птиці упродовж дослідження

 На сьогодні існують дані, що падіж птиці на птахофабриках пояснюють збільшенням кількості умовно-патогенних і патогенних мікроорганізмів, які витісняють нормальну кишкову мікрофлору птиці. Корми розглядають як один з основних носіїв бактерій, включно з патогенними. Окрім патогенних бактерій порушення в роботі шлунково-кишкового тракту можуть бути спричинені мікотоксинами, які пошкоджують кишковий ендотелій і погіршують функціонування ворсинок, а також неперетравленим білком, що стимулює розмноження клостридій. 

Пробіотичні препарати завдяки продуктам їхньої життєдіяльності пригнічують розвиток патогенних й умовно-патогенних мікроорганізмів у кишківнику птиці та стимулюють ріст нормальної мікрофлори. Це призводить до покращення травлення та засвоєння корму, стимулювання імунної відповіді, оптимізації обміну речовин в організмі та зменшення частоти запальних процесів у кишківнику. У той самий час постбіотик — інактивні дріжджі є джерелом якісного протеїну, сприяють стимулюванню імунної системи, а глюкани й МОС у їх складі сприяють зв’язуванню ендота екзотоксинів. EnzActive Pro був успішно аплікований у програми вирощування бройлерів ще кількох великих господарств, повнораціонна кормосуміш була збалансована за основними поживними речовинами згідно із сучасними нормами для годівлі відповідного кросу птиці, а для дослідних груп додатково збагачена EnzActive Pro. 

Рис. 3. Вплив добавки EnzActive Pro на продуктивні показники бройлерів

У результаті покращення продуктивних показників за додавання добавки розробленої Enzym Group було незаперечним. На основі представлених графіків можна дійти таких висновків щодо впливу добавки EnzActive Pro на продуктивні показники бройлерів: 

• На першому підприємстві конверсія корму зменшилася, що вказує на ефективніше використання корму тваринами. Це може призвести до зниження витрат на корм за збереження або покращення продуктивності. На другому підприємстві, хоча конверсія корму незначно підвищилася, цей показник компенсується зменшенням падежу та збільшенням середньої ваги тварин, що також свідчить про підвищення загальної ефективності виробництва; 

• Показник падежу значно знизився в дослідних групах, що застосовували EnzActive Pro. Зменшення падежу свідчить про покращення загального стану здоров’я птиці, що позитивно впливає на виробничі показники; 

• Середня вага бройлерів у групах з EnzActive Pro була вищою порівняно з контрольними групами. Це свідчить про те, що добавка сприяє кращому росту й розвитку птиці. 

У світлі зростання популярності про- та пребіотичних продуктів EnzActive Pro від Enzym Group є чудовим вибором для тих, хто прагне досягти високих результатів у тваринництві. 

Завдяки своїм п’яти ефектам — пробіотичному, постбіотичному, антитоксичному, бактерицидному та імуномодулювальному — EnzActive Pro покращує здоров’я та продуктивність тварин. Ця добавка забезпечує ефективніше використання корму, знижує падіж і сприяє кращому росту птиці, що в підсумку підвищує рентабельність виробництва. Обираючи EnzActive Pro, ви інвестуєте в інноваційні, безпечні та ефективні рішення для свого господарства. 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ