Тваринництво

Харчова лігноцелюлоза нового покоління сприяє підвищенню споживання корму та швидшому росту поросят

Здоров’я природним шляхом

Здоров’я природним шляхом

Харчова лігноцелюлоза нового покоління сприяє підвищенню споживання корму та швидшому росту поросят.  

Відлучення поросят у віці 21–28 днів супроводжується знач ним стресом через різку зміну раціону та соціального середовища. Приблизно 10% тварин, відлучених у віці 28 днів, не їдять жодного корму протягом перших 48 год. Це призводить до зниження виробництва соляної кислоти клітинами шлунка, що перешкоджає початку травлення. На тлі зниження споживання корму відбуваються морфофункціональні порушення кишківника. Основні проблеми полягають у зниженні всмоктувальної здатності епітелію, зменшенні активності травних ферментів, накопиченні травного вмісту в дистальному відділі кишківника, пошкодженні кишкового бар’єра та порушенні балансу мікрофлори. 

Одним із основних наслідків цих процесів є підвищена уразливість поросят до бактеріальної інфекції та виникнення діареї, що не лише уповільнює ріст і розвиток, а й може призвести до загибелі. 

Останні десятиліття увагу науковців і практиків зосереджено на пошуку ефективних рішень для підтримання здоров’я травного тракту поросят. Одним із перспективних напрямів є введення кормових добавок на основі лігноцелюлози. Згадувати лігноцелюлозу або нерозчинну клітковину як корисну кормову добавку, яка може сприяти контролю діареї поросят, здається дещо божевільним. Перше, що спадає на думку, — ця нерозчинна клітковина розбавляє інші поживні речовини в раціоні, що приводить до згодовування корму з меншою енергетичною та білковою цінністю. Однак дійсність показала зовсім протилежне! Це один із дієвих способів захисту від патогенної кишкової мікрофлори, покращення засвоювання поживних речовин і зміцнення бар’єрних функцій кишківника. 

Клітковина й стрес 

Додавання клітковини в раціон поросят у критичний період після відлучення відіграє неоціненну роль у підтриманні здоров’я шлунково-кишкового тракту, зокрема позитивний вплив полягає у: 

• сприянні нормальній перистальтиці кишківника та захисту від патогенних мікроорганізмів; 

• стимулюванні розвитку анатомічних структур і функціональності травної системи, що покращує травлення та засвоєння поживних речовин. 

Дослідження показали, що нерозчинна клітковина, наприклад, з лушпиння ячменю, позитивно впливає на морфологію кишківника, збільшуючи довжину ворсинок й активуючи ферментативну активність. Крім того, волокниста лігноцелюлоза стимулює вироблення гормону росту, інсуліноподібного чинника росту-1 та білка, що зв’язує інсуліноподібний чинник росту-3. Це може зменшувати рівень прозапальних цитокінів і підтримувати здоровий баланс у кишківнику. 

Цікаво, що нерозчинна клітковина ефективніше покращує морфологію кишківника, як порівняти з розчинною клітковиною, яка зазвичай створює в’язкість й обмежує функціональність кишкових ферментів.  

Інноваційне рішення 

Підвищенню споживання корму та швидшому росту поросят сприяє Файбер G — харчова лігноцелюлоза нового покоління, збагачена екстрактами солодкого каштану (Castanea Sativa Mill), що поєднує високоякісні волокна нерозчинної клітковини й унікальні біологічно активні компоненти. 

Основу продукту складають ретельно відібрані й висушені волокна лігноцелюлози, отримані шляхом контрольованої екстракції деревини солодкого каштану. Завдяки спеціальній технології в продукті Файбер G успішно збережено всі цінні складові рослинної сировини. Це забезпечує комплексну підтримку організму тварин одразу в трьох головних напрямах: 

• Поліфеноли — природні сполуки з потужними протизапальними, антибактеріальними та противірусними властивостями; 

• Сапоніни — біологічно активні речовини, що мають широкий спектр дії: вони допомагають боротися із запаленнями, зміцнюють імунітет, мають антибактеріальний ефект; 

Антиоксиданти — основні елементи в боротьбі з оксидативним стресом. Вони сприяють захисту клітин кишківника, покращують роботу нервової системи, що позитивно впливає на апетит, споживання корму й ріст. 

Завдяки такій багатофункціональності Файбер G є цінним інструментом у сучасному свинарстві, що допомагає покращити здоров’я та продуктивність тварин природним шляхом. 

Споживання корму 

Додавання лігноцелюлози в раціон позитивно впливає на споживання корму поросятами. Як показують дані досліджень, наведені в табл. 1, поросята з контрольної групи (без клітковини) споживали значно менше корму — 649 г/день у віці від 28 до 75 днів. Водночас тварини, які отримували 1% лігноцелюлози, збільшили споживання до 684 г/день, а ті, хто споживав Файбер G, досягли ще вищого рівня — 738 г/день. 

Очікувано, що підвищене споживання корму стало запорукою кращих результатів у прирості маси. Поросята, які отримували Файбер G, мали суттєву різницю в приростах, як порівняти з контрольною групою (350 г/день) й іншою лігноцелюлозою (394 г/день). 

До 75-го дня поросята, які отримували Файбер G, мали середню масу 27,3 кг (+11,4%), тоді як група, що споживала іншу лігноцелюлозу, досягла 25,89 кг. Показник конверсії корму в групі Файбер G був найкращим — 1,71 проти 1,74 та 1,85 у групі з іншою лігноцелюлозою та контролем відповідно. 

Таким чином, додавання Файбер G не лише сприяє кращому споживанню корму, а й забезпечує ефективніший ріст і покращену конверсію корму, що є головним чинником успішного відгодівельного періоду поросят. 

Захворюваність і смертність 

Додавання лігноцелюлози в раціон поросят позитивно впливає на їхнє здоров’я, зокрема зменшує частоту діареї та смертність. Як показують дані табл. 2, серед тварин контрольної групи рівень діареї становив 42,5%, тоді як у групі, що отримувала лігноцелюлозу, цей показник знизився до 35%. Найкращі результати спостерігалися в поросят, які споживали Файбер G — у них рівень діареї становив 21,3%, а випадків загибелі взагалі не зафіксовано. 

Ці результати підтверджують, що Файбер G ефективно знижує ризик кишкових розладів і покращує збереженість поросят, максимально зберігаючи їхній потенціал для росту. 

Ефективне дозування 

Наукові дослідження показали, що використання лігноцелюлози у складі корму позитивно впливає на розвиток травної системи. Зокрема, поросята, які отримували 1 або 2% лігноцелюлози, мали значно більшу вагу тонкого кишківника, як порівняти з контрольною групою: 

• 0,9 кг (1% у раціоні); 

• 1,2 кг (2% у раціоні); 

• 0,6 кг у контрольні групі (без клітковини). 

Крім того, збільшення вмісту лігноцелюлози до 2% сприяло помітному зростанню довжини кишківника — 17,3 проти 13,42 м у контрольної групи. 

Науковці дійшли висновку: з більшення довжини та маси кишківника сприяє кращому засвоєнню корму, що позитивно впливає на набір маси тіла. 

Поросятам до відлучення рекомендовано додавати 0,5–2% Файбер G у корм, поросятам після відлучення — 0,5–2% Файбер G у корм протягом наступних 30 днів.

 Висновки 

Додавання 1–% Файбер G в раціон свиней після відлучення сприяє розвитку шлунково-кишкового тракту й споживанню корму, що забезпечує високі прирости та кращу конверсію корму; 

Файбер G допомагає підтримати моторику шлунково-кишкового тракту й захистити організм тварин від патогенних мікроорганізмів, профілактуючи інфекційні захворювання, діарею та загибель. 

Додавання 2% лігноцелюлози до раціону може значно збільшити вагу та довжину кишківника, а також збільшити висоту ворсинок і крипт. Розвиток анатомічної структури й функціональних можливостей кишківника сприяє збільшенню площі засвоювання поживних речовин і ефективнішому використанню корму.   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ