Агрономія

Заврожайні технології з мікоризантом MycoFix

Заврожайні технології з мікоризантом MycoFix

На фото: Сучек Микола Миколайович, керівник відділу R&D Vitagro Partner 

Кліматичні гойдалки 2019–2020 років вкотре підтвердили значні глобальні зміни клімату на земній кулі, які проявляються передусім в аномальному потеплінні, континентальних температурних перепадах тощо. У багатьох регіонах світу, зокрема і в Україні, посуха все більше лімітує продуктивність сільськогосподарських культур. На рівні цілої рослини відповідь на стрес, викликаний посухою, включає: затримку росту листків, стебла, а за тривалої посухи — і коренів; закривання продихів; пригнічення фотосинтезу і дихання; зменшення надходження асимілянтів до органів, що ростуть; прискорення старіння листків; затримку росту і недорозвинення генеративних органів; збільшене співвідношення корені — пагони.

Одним зі способів підвищення продуктивності сільськогосподарських культур за умов посухи світова наука запропонувала інокуляцію (мікоризацію) коренів рослин АМ (арбускулярна мікориза) грибами. Як свідчать численні дослідження, присвячені цій проблемі, майже у 90% експериментів утворення мікоризи сприяло поліпшенню росту рослин, а також збільшенню продуктивності різних сільськогосподарських культур. Вважають, що така позитивна відповідь на колонізацію АМ грибами переважно відбувається внаслідок підвищеного поглинання мікоризою зв’язаної вологи та вологи з більш глибоких шарів ґрунту. Крім того, доведене ефективне поглинання не лише нерухомих іонів із ґрунту, як наприклад, фосфору, калію, кальцію, магнію, сірки, цинку, міді, заліза, але й посиленого поглинання і транспорту значно рухоміших іонів азоту, особливо за умов посухи.

Прижившись на рослині, мікоризні гриби розмножуються на коренях рослин і поширюються в навколишній ґрунт у вигляді великої маси абсорбівних ниток, збільшуючи поглинання рослиною води і поживних речовин. Ці нитки набагато тонші за кореневі волоски і тому здатні проникати в найтонші пори ґрунтових мінералів, які є навіть у кожній окремій піщинці.

Ще одна важлива функція мікоризи — перешкоджання зараженню коренів паразитичними грибами й бактеріями, а також вплив на склад ризосферних організмів.

Найбільш швидкий та ефективний спосіб для насичення популяціями мікоризи поля — застосування комерційного мікоризного інокулянту під час передпосівної обробки насіння, зокрема, таких культур, як соя, соняшник і кукурудза. І тут однією з найвдаліших є розробка британських вчених мікоризного препарату MycoFix на основі ендомікоризного гриба Glomus intraradlces, яка відкриває нову сторінку в оптимальному насиченні ґрунту мікоризантом. Широке використання Мікофіксу вже на початкових етапах може збільшити прибуток завдяки прибавці врожаю і відразу ж зекономити кошти на добривах. Якщо говорити про сою, незалежні польові дослідження доводять, що використання мікоризного гриба Glomus intraradlces в умовах Центрально-Західного Лісостепу може призвести до підвищення врожайності від 9 до 20%. Крім того, мікоризація ґрунту працюватиме і на перспективу внаслідок його оздоровлення, покращення структури ґрунту й фітосанітарного стану.

Позитивна динаміка мікоризації посівів, яку спостерігають аграрії України в різних ґрунтово-кліматичних зонах (за останні 3 роки приріст по площах становить 12–15%), свідчить про незаперечну ефективність такого агротехнічного заходу.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ