Овочі-Ягоди-Сад

Захист садів від хвороб на початку вегетації

Захист садів від хвороб на початку вегетації

На календарі ще зима, а садівнику вже треба думати, що робити в саду з настанням потепління.

У сучасних інтенсивних садах агротехнічні заходи на початку вегетаційного сезону мають ураховувати стан рослин після зими та розвиток основних хвороб і шкідників у попередньому сезоні. Торік сади зазнали впливу багатьох стресових чинників. Насамперед сезон минулого року запам’ятався сильним розвитком парші, моніліозу й альтернаріозу. В більшості садів урожай плодів був набагато меншим, що призвело до збільшення ростових процесів і великого закладання генеративних органів. Це, своєю чергою, впливає на обрізку дерев, регулювання квітів і зав’язування плодів.

Першочергові роботи в садах ранньої весни — обрізання дерев для освітлення крони, видалення старих відплодоношених і пошкоджених хворобами пагонів, забезпечення оптимального навантаження майбутніми плодами врожаю, внесення азотних добрив під крони дерев (аміачна селітра), полив садів для швидкої регенерації вегетативних і генеративних органів після зимових пошкоджень морозами.

Для боротьби з весняними приморозками слід укривати насадження агроволокном (полуниці й окремі ягідні культури). В садах найдоцільніше мати вертикальне зрошення та накриття сіткою. Зрошувати й обприскувати треба до заморозків або під час зниження температури, не чистою водою, а з додаванням новітнього амінокислотного добрива Ізабіон® у нормі 2–3 л/га. Вносити його треба двічі — до та після заморозків — у нормі 2 л/га. Це органічне добриво містить набір амінокислот (особливо вільних амінокислот, що діють одразу). Ізабіон® не просто покращує живлення культури, а й діє як стимулятор росту, є антистресантом для всієї рослини.

Практичний досвід господарства «Вікторія» (Одеська обл., 2019 рік)

У господарстві «Вікторія» в Одеській області застосували препарат Ізабіон® на черешні після нічних приморозків –7 °С, завдяки чому вдалося врятувати врожай на 30%. Якщо препарат вносити після цвітіння, то зав’язь майже не опадає. Вільні амінокислоти, що становлять 10% діючої речовини Ізабіон®, миттєво запускали окисно-відновні процеси в ушкоджених рослинах і цим давали шанс урожаю вижити.

Наступний крок — застосування інтегрованої системи захисту насаджень від хвороб. В останні роки грибні хвороби починають розвиватися в саду раніше, ще до цвітіння. Істотні перепади між денними й нічними температурами, внаслідок яких утворюється роса, сприяють ранньому розвитку моніліозу. Зважаючи на те, що ранньої весни в разі обробки контактними фунгіцидами на рослині наступного дня утворюються великі незахищені ділянки (квітки, листки й пагони яблуні ростуть швидко), ранній захист яблуні слід базувати на системних препаратах, які мають трансламінарну дію і тривалий час захищають рослину.

 Розвиток інфекційних хвороб починається з ураження рослин збудником хвороби. Безпосередньо після ураження хвороба певний час розвивається приховано, без зовнішніх ознак, тільки згодом на уражених органах або на всій рослині проявляються її симптоми. Серед найпоширеніших і найнебезпечніших хвороб яблуні в Україні — парша, борошниста роса, моніліоз, альтернаріоз.

В умовах весни за великих перепадів між спекою вдень і холодними ночами у яблуневому саду надзвичайно ефективний трансламінарний фунгіцид Хорус® . Призначений для застосування передусім у прохолодну погоду, він надійно захищає яблуню і під час коливання температур.

Хорус® має унікальний механізм дії, забезпечує відсутність перехресної резистентності. Препарат має високі системні, захисні й лікувальні властивості, що робить його основним у системі захисту ягідників від плямистостей і сірої гнилі, кісточкових — від моніліозу, зерняткових — від парші й моніліозу. Безсумнівні переваги Хорус® проявляються за умови його застосування проти хвороб на початку сезону. Саме тому в системі боротьби з хворобами оптимальний термін застосування Хорус® — фаза утворення листка та на початку цвітіння. Низькі температури повітря під час обробки або в наступні дні не впливають на активність Хорус®.

Коли температура повітря перевищує +15 °С, високу ефективність проти парші, альтернаріозу, філостикозу демонструє препарат Скор®. У нього найбільший серед фунгіцидів лікувальний ефект проти парші (до 5 днів). Крім того, одна з найефективніших бакових сумішей — це Хорус® + Скор®.

Переваги препарату:

• найнадійніший і найефективніший фунгіцид із хімічного класу триазолів для захисту від важливих хвороб плодових культур;

• широкий період застосування (малиновий бутон, початок цвітіння, цвітіння, зав’язування та ріст плодів);

• швидке проникнення в тканини рослини (не змивається дощем через дві години після обприскування);

• повна відсутність фітотоксичності для різних фенофаз яблуні;

• покращує якість продукції, збільшує кількість плодових утворень.

Парша на листі

Рекомендується серія обробок фунгіцидом Скор® або поперемінно з препаратами інших хімічних груп.

Навесні плодові культури надзвичайно уразливі для основних хвороб у фазу цвітіння. Для ефективного захисту яблуні від парші, борошнистої роси, альтернаріозу та моніліозу у фазу цвітіння слід застосовувати препарат компанії «Сингента» Циделі™ Топ — фунгіцид із новою діючою речовиною для професійних виробників плодових культур. Це інноваційно новий клас фунгіцидів, широкий спектр дії, лікувальні властивості, подовжений захисний ефект, потужна трансламінарна дія. Ще цей препарат високоефективний у захисті від борошнистої роси у фазу «плід ліщина».

Переваги препарату:

• препарат одночасно захищає від борошнистої роси та від парші, альтернаріозу, кладоспоріозу й інших видів плямистостей;

• препарату властива газова фаза (до 4 см від місця потрапляння краплі);

• подовжена профілактична, лікувальна й залишкова активність (до 30–40 днів);

• поєднання двох діючих речовин унеможливлює виникнення резистентності;

• Стійкість до змивання дощем і високих температур.

Циделі™ Топ — надійний засіб запобігти резистентності до основних хвороб (різновидів справжньої борошнистої роси) завдяки двом активним речовинам із різних класів із різними механізмами дії в складі препарату.

Борошниста роса

Спектр активності — борошниста роса, парша, альтернаріоз. Препарат рекомендується додати в систему захисту плодових культур у період одночасного розвитку борошнистої роси й парші (у фазу цвітіння й особливо в період закладання та диференціації плодових бруньок — фази «плід ліщина» та «плід волоський горіх»).

Одна з найшкодочинніших хвороб на плодових культурах в Україні — борошниста роса. Збудник хвороби зимує на рослинних рештках і уражених частинах рослин. За перших проявів ураження рослин хворобою слід застосувати препарат компанії «Сингента» Топаз®. Завдяки системній дії препарату Топаз® діюча речовина переміщується по рослині акропетально, трансламінарно та базипетально. Завдяки швидкому засвоєнню рослиною (30 хв) і системній дії Топаз® має виражений стоп-ефект і лікувальні властивості, навіть якщо зараження відбулося за три дні до внесення препарату.

Дотримання цих рекомендацій допоможе садівникам вдало захистити сади від основних хвороб у найнебезпечніший весняний період й уникнути резистентності.

Володимир Воєводін, канд. с.-г. наук, експерт компанії «Сингента»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ