Техніка

Yara доводить ефективність N-Sensor і сервісу створення карт диференційного внесення добрив - Atfarm

Yara доводить ефективність своїх сервісів

Yara доводить ефективність своїх сервісів

Цього року ми проводили дослід за використання інноваційного приладу N-SENSOR і сервісу створення карт диференційного внесення добрив — ATFARM

Нашим завданням було порівняти цифрові продукти для створення карт завдань диференційного внесення добрив і порівняти ефективність. Цей дослід розділено на кілька етапів:

1. Сканування полів — порівняння результатів сканування N-Sensor і супутникових знімків AtFarm.

2. Створення карт-завдань — порівняння алгоритмів обробки даних.

3. Внесення добрив — порівняння роботи з розкидачами, простота підключення та налаштування. Результатом сканування є відображення біомаси у вигляді растрової карти на полі (фото 1 та 2).

Результат:

Практично ідентичні карти, адже в Atfarm використовуються алгоритми обробки супутникових даних такі самі, як і в N-Sensor.

Наступним етапом було створення карт диференційного внесення добрив. Тут слід зазначити, що Atfarm може працювати як з обладнанням для точного внесення добрив, так і зі звичайним обладнанням для внесення добрив, тому було вирішено про порівняння всіх функцій:

Результат:

Проаналізувавши дані карти завдання з N-Sensor (фото 3) й Atfarm (фото 4), ми отримали схожість даних у більш ніж 90%. Різниця полягає в самому підході виконання завдання — Atfarm створює карту завдання розміром клітинки (кроку) 10*10, 20*20, 30*30 або 40*40 метрів і кожній клітинці задає свою норму добрив, у той час як N-Sensor змінює норму за зміни стану рослин на полі незалежно від пройденої відстані. Саме через це ми маємо невелику різницю в даних.

Також було проведено порівняння карти завдання, створеної N-Sensor (фото 3) й Atfarm для техніки БЕЗ функції диференційного внесення (фото 5).

Результат:

Порівняння карти N-Sensor й Atfarm для техніки БЕЗ функції диференційного внесення показало достатні розбіжності на невеликих ділянках, проте зберегло ідентичність на більших ділянках неоднорідності. Що й не дивно, адже другий метод створення карт завдань через Atfarm передбачає застосування звичайного розкидача в парі з планшетом або іншим мобільним пристроєм, що дає змогу фермерам спробувати переваги диференційного внесення добрив без значних капіталовкладень у техніку. Як результат є збільшення зон неоднорідності внесення добрив шляхом згладження та додаткової автоматичної обробки даних.

Третім етапом було внесення добрив. Ні один із методів не викликав жодних проблем у використанні, єдине, чим відрізнявся, — необхідність інсталяції N-Sensor на дах трактора та калібрування під час заходу в поле.

Висновок:

Суттєво результати між собою не відрізняються, проте є важлива розбіжність у моделі роботи підприємства.

Таким чином, Yara пропонує сервіси для кожної ніші ринку, адже продукти, що агрономи створили для агрономів, передусім закривають питання якості, а не контролю.

Перевагами сервісу Atfarm є:

• Сервіс Atfarm дозволяє підготувати карту завдання до фактичного виконання робіт і відредагувати в бажаний спосіб;

• Дозволяє швидко створити карти завдання на будь-яку площу — масштабування; • Має точність від 10*10 м;

• Простота у використанні;

• Можливість планувати загальну витрату добрив на поле.

Перевагами N-Sensor є:

• Застосування в режимі реального часу;

• Відсутність негативного впливу хмарності;

• Можливість роботи в будь-який час доби та незалежно від погоди;

• «Абсолютна» точність;

• Оберігає рослини від зайвої кількості добрив;

• Відсутня абонентська плата.

Микола Панчук

Yara Digital Farming
+380-67-538-34-87
[email protected]

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ