Техніка

Як показала себе борона «Рубін»

Як українські аграрії оцінюють власний досвід експлуатації короткої дискової борони LEMKEN Rubin 12

Ґрунтообробні агрегати LEMKEN додаткових рекомендацій не потребують, бо вони успішно працюють на українських полях протягом багатьох років. Це повною мірою стосується й нової, але яка вже добре себе зарекомендувала, короткої дискової борони Rubin 12, оснащеної двома рядами дисків, виготовлених із надміцного сталевого сплаву. Як же найкраще використовувати Rubin 12 у роботі, та які особливості її експлуатації, нам розповіли головні інженери двох великих господарств із Хмельниччини й Дніпропетровщини.

Головний інженер ТОВ «Оболонь Агро» Анатолій Васильович:

— Працюємо «Рубіном» на всіх культурах, застосовуючи його як основний, так і передпосівний ґрунтообробний агрегат.

ТОВ «Оболонь Агро» розташоване в смт Чемерівці Хмельницької області. В обробітку тут приблизно 13 тис. гектарів, на яких вирощують як традиційні для України, так і нішові культури, такі, наприклад, як льон і гарбуз. Зрозуміло, на таких площах потрібні не просто хороші, а наднадійні й надпродуктивні агрегати, якими можна виконати всі польові операції в оптимальні агрономічні строки.

— Ми придбали дискову борону Rubin 12 із 6-метровим захопленням понад два роки тому. Це придбання було невипадковим, бо вже багато років ми працюємо на техніці LEMKEN. Це — сівалки Solitair і плуги EuroDiamant. Нарікань до якості роботи й надійності — нуль. Відповідно, орієнтувалися на те, що нова дискова борона LEMKEN також зарекомендує себе на відмінно. І, забігаючи наперед, скажу, що не прогадали, — розповідає головний інженер господарства Анатолій Васильович.

Слід зазначити, що на полях ТОВ «Оболонь Агро» цьогоріч, та й не тільки цього року, збирають досить неймовірні врожаї навіть з урахуванням несприятливих погодних умов. Скажімо, озимі пшениця та ячмінь дали по 70 і більше центнерів із гектара. Найшвидше, такий хороший результат — це часткова заслуга й короткої дискової борони Rubin 12, так само як і ефективного її застосування в господарстві.

— Цей агрегат у нас виконує різні завдання: основний обробіток ґрунту на глибину до 15 см, лущення стерні, а також передпосівний обробіток. Борона показала себе просто відмінно. Ми маємо сівалку LEMKEN Solitair із System-Kompaktor, і після того як пройшли по стерні «Рубіном», вже можна сіяти. Є тільки один нюанс — треба якісне подрібнення стебел кукурудзи під час збирання врожаю, — акцентує Анатолій Васильович.

На його думку, агрегат дозволяє чітко планувати роботу агрономів у господарстві завдяки своїй продуктивності й міцності конструкції.

— Борона «зробила» в нас, я думаю, вже не менше як шість тисяч гектарів. Запускаємо її в поле на всі культури і на всі поля — туди, де це потрібно сьогодні. Зрозуміло, що на надто сухому або надто вологому ґрунті ми не працюємо. Нормальна продуктивність за денну зміну — приблизно під 100 гектарів. Агрегатуємо Rubin 12 із тракторами до 380 к. с. Витрату пального окремо не заміряв, але за моїми відчуттями вона помірна, — стверджує головний інженер ТОВ «Оболонь Агро».

Сильний бік усіх без винятку агрегатів LEMKEN — довговічність і міцність робочих органів.

— Тут досі стоять рідні диски. Зрозуміло, що вже вони мають певний ступінь спрацювання, але поки що їх міняти не потрібно. За весь час ми замінили тільки один диск, причому компанія-продавець поміняла нам його безкоштовно й не ставила запитань. Загалом, я вважаю, що придбання таких надійних агрегатів себе з часом обов’язково окупає, — каже Анатолій Васильович.

Головний інженер ТОВ «Любимівка» Андрій Бабенко:

— Диски на «Рубіні» ми поки що міняти не будемо!

Дискова борона LEMKEN Rubin 12 із 6-метровим захопленням за два роки «зробила» в ТОВ «Любимівка» (Дніпропетровська обл.) уже майже 4000 га, забезпечивши стабільно високу якість роботи.

— Що таке складні умови для обробітку ґрунту в зоні українського Степу — особливо пояснювати не варто. Ґрунти в нас важкі, опадів мало, тому для стерньових й основного обробітків нам був потрібен агрегат, що має підвищені характеристики надійності й, зрозуміло, якості виконання польових завдань. Вибирали дискову борону за найоб’єктивнішим критерієм — відгуками колег, і в результаті зрозуміли, що нам потрібен саме LEMKEN Rubin 12, — зізнається головний інженер ТОВ «Любимівка» Андрій Бабенко.

Такі господарства, як ТОВ «Любимівка», багато в чому визначають обличчя сучасного агробізнесу України: 6000 га соняшнику, озимої пшениці та ріпаку, які вирощують у далеко не простих умовах родючої, однак скупої на опади степової зони. Відповідно, під кожну культуру й чи не під кожне поле потрібна особлива й обов’язково дієва технологія, що базується на по-справжньому ефективних агрегатах.

— Ми вибрали коротку дискову борону LEMKEN Rubin 12/600 КУА, орієнтуючись на те, що з її допомогою виконуватимемо низку агротехнічних операцій. Насамперед — це робота по стерні як основний ґрунтообробний агрегат. Однак на перспективу плануємо застосовувати наш Rubin 12 у комплексі з посівним агрегатом LEMKEN, бо якість роботи цієї дискової борони дозволяє робити нормальний передпосівний обробіток ґрунту, скоротивши таким чином і кількість ґрунтообробних агрегатів, і кількість проходів, — розповідає Андрій Іванович.

Сьогодні LEMKEN Rubin 12 у ТОВ «Любимівка» застосовують в основному для обробітку ґрунту й загортання пожнивних решток на глибину 12 см.

— Ми виставляли борону на різну робочу глибину. Rubin 12 може легко йти на глибині до 18 см, максимум — до 21 см. Однак у результаті підрахували, що для нас буде доцільним нині проводити обробіток ґрунт з її допомогою саме на 12 см. Крім усього іншого, це дозволяє заощадити як ресурс самого агрегата, особливо робочих органів, так і пальне, — пояснює головний інженер господарства.

До слова, довговічність дискових робочих органів LEMKEN, що мають зубчасту напівсферичну форму й діаметр 736 мм, стала для дніпропетровських аграріїв хоч і очікуваним, але від цього не менш приємним сюрпризом.

— Минулої осені борона відпрацювала майже на 2,5 тис. гектарів, навесні — ще на 200. На сьогодні ми вже зробили 800 га, і в принципі не плануємо змінювати диски до кінця року. Зрозуміло, що якщо захотіти, то можна «вбити» будь-який агрегат. Ми пильно стежимо за агротехнічним фоном. Ось у нас уже три тижні не було дощів. Поле сьогодні, як асфальт. Так, наша борона може працювати і в таких умовах, але ми взяли паузу на три-чотири дні й, вибравши оптимальний момент, знову відновимо роботу. Можливості борони «Рубін» дозволяють мати ширше тимчасове «вікно» для виконання польових операцій. Протягом 10-годинної зміни агрегат спокійно зробить до 100 га. З бороною працює 400-сильний трактор, потужності якого вистачає для нормальної роботи, як то кажуть, із запасом. Тракторист відчуває агрегат, спокійно проводить потрібні маневри, робота йде без поспіху й напрягу, — розповідає Андрій Іванович.

Зазначимо, що навіть у складних умовах в’язкого або, навпаки, надто твердого ґрунту конструкція Rubin 12 забезпечує виконання, мабуть, свого головного завдання — якісного однорідного обробітку ґрунту з подальшим вирівнюванням. Два ряди дисків перемішують і подрібнюють рослинні рештки з грудочками ґрунту строго за заданим маршрутом, не відхиляючись у бік. До того ж ретельно обраний інженерами LEMKEN кут розміщення дисків щодо землі й напрямку руху дозволяє неухильно дотримуватися заданої робочої глибини, повністю «вкриваючи» смугу по всій ширині захоплення. Саме тому в багатьох випадках залежно від агротехнічного фону коротку дискову борону LEMKEN Rubin 12 можна застосовувати як надійний передпосівний агрегат.

— Знаєте, для мене існують кілька головних критеріїв вибору ґрунтообробних агрегатів — висока надійність, продуктивність, маневровість і мобільність агрегата. Тут я також хочу наголосити просто на неймовірній якості виконання роботи! Rubin 12 — це з тих агрегатів, з якими за правильного застосування агроном ніколи не матиме проблем, — підсумовує нашу розмову головний інженер ТОВ «Любимівка» Андрій Бабенко.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ