Агрономія

Сезон-2021 показав: продуктивність гібрида соняшнику визначається його генетикою й технологією

Як обрати лідера

Як обрати лідера

Сезон-2021 показав: продуктивність гібрида соняшнику визначається його генетикою й оптимально вибраною технологією

Нині з упевненістю можна констатувати: сезон-2021 для виробництва соняшнику видався одним із найсприятливіших на більшості території України. Зокрема, цьому сприяли запаси осінньо-зимової вологи, яких цілком вистачило для отримання середнього врожаю. Хіба що в деяких регіонах на момент посівної її бракувало. На додачу рясні весняні дощі ще більше наситили землю вологою — на Півдні, в центральній і північно-західній Україні це дало змогу соняшнику протриматися аж до збирання врожаю. Щоправда, через холодну затяжну весну строки сівби й відповідно період вегетації соняшнику змістилися на один-два тижні. Це дещо здорожчало технологію вирощування, адже багатьом господарствам довелося проводити десикацію. В таких умовах правильний вибір гібрида для кожної зони відіграв ключову роль в отриманні високого врожаю.

Для Сходу та Півдня

Денис Каназірський, продукт-менеджер з розвитку соняшнику компанії «Лімагрейн Україна»

Протягом останніх п’яти років компанія «Лімагрейн» упевнено посідає лідерські позиції на ринку насіння соняшнику, зокрема на Півдні та Південному Сході, де кожний третій гектар аграрії засівають саме її гібридами. Це стало можливим завдяки високому генетичному потенціалу гібридів, їхньої посухостійкості, стійкості до вовчка соняшникового та несправжньої борошнистої роси.

Цього року в умовах посухи класичні гібриди «Лімагрейн» на Півдні та Південному Сході показали чудові результати. Лідером урожайності та еталоном стійкості до посухи та вовчку, як і останні 10 років, став гібрид Тунка. Ще один фаворит регіону — ЛГ5580. Цих два гібриди показали фактично однакові результати, хіба що в жорсткіших умовах Тунка переважає врожайністю на кілька центнерів, натомість у сприятливіших — перевага за ЛГ5580.

Дуже порадував аграріїв урожайністю ЛГ5582. Цей гібрид дуже близький до найкращих характеристик Тунки — посухостійкість, невибагливість до умов вирощування та стійкість до вовчку раси A–G+. У Запорізькій області, де вовчком уражено близько 80% площ, ці гібриди разом із ЛГ50585 є лідерами врожайності. Так, на демоділянках у ТОВ «Агропрайм груп» цього року Тунка показала врожайність 40,73 ц/га, ЛГ5580 — 40,0 ц/га, ЛГ5582 — 40,47 ц/га, ЛГ50585 — 41 ц/га. У Гуляйпільському районі Тунка вродила по 39 ц/га, ЛГ5580 — 39,8 ц/га, ЛГ5582 — 39,8 ц/га. Ці результати були найкращими серед 20  висіяних гібридів. Подібне лідерство зберігається і в товарних посівах. Важливо, що впродовж багатьох років ці гібриди не уражував вовчок, відтак завдяки своїй генетичній стійкості до цього паразита можуть повною мірою розкрити потенціал урожайності, закладений селекціонерами.

У Дніпропетровській області (Синельниківський район) лідером у виробничих посівах став ЛГ5582 — 36 ц/га, а в Юр’ївському районі на площі понад 120 га ЛГ5580 показав урожайність 37 ц/га.

У посушливіших умовах Харківської області, де соняшник у середньому вродив по 25–27 ц/га, трійка лідерів «Лімагрейн» також була на висоті. Так, на демоділянках у Лозівському районі гібрид Тунка показав результат 30 ц/га, ЛГ5580 — 30,2, ЛГ5582 — 30 ц/га, у Первомайському районі Тунка очолила список лідерів із результатом 29 ц/га, а доповнили його ЛГ5580 — 28 ц/га та ЛГ5582 — 28 ц/га. Таким чином, лідерство гібридів «Лімагрейн» щодо продуктивності, стійкості до посухи, хвороб і вовчку підтверджено на практиці.

Незважаючи на подовження вегетації в середньому на один-два тижні, гібриди «Лімагрейн» цього року порадували виповненим кошиком та високою врожайністю

Торік лінійку ранніх гібридів компанії поповнив ЛГ50480. Цього року він порадував не лише високою врожайністю, а й олійністю — до 51%, що перевищувало показники інших гібридів на 2–3%.

У сегменті Clearfield® останніми роками лідерські позиції щодо врожайності посідає гібрид технології SUNEO® ЛГ5542 КЛ. Складовими цієї технології є генетична стійкість гібридів до семи рас вовчку, хімічна стійкість до виробничих систем Clearfield® та Clearfield® Plus і посухостійка генетика «Лімагрейн». Завдяки своїй невибагливості й пластичності ЛГ5542 КЛ є одним із найпопулярніших гібридів на Південному Сході країни, адже в жорстких посушливих умовах дає максимум урожайності, а у сприятливіших — повністю розкриває закладений потенціал, завжди радуючи на кілька центнерів вищим урожаєм, ніж інтенсивніші гібриди.

Ще один лідер групи Clearfield® Plus — посухостійкий гібрид ЛГ5555 КЛП технології SUNEO®. Цього року він показав рекордні результати на богарі (до 45 ц/га) та на зрошенні (45-54 ц/га). Маючи висоту всього 145 см, він якнайкраще годиться для вирощування на зрошенні, адже дає змогу провести останній вегетаційний полив, що безпосередньо впливає на наливання зерна, без ризику бути пошкодженим дощувальними машинами.

Окрім того, завдяки своїй скоростиглості, низькорослості та ефективному споживанню вологи ЛГ5555 КЛП є ідеальним гібридом для пожнивних посівів. Цього року у виробничому досліді в Ізмаїльському районі на Одещині після ячменю гібрид сформував урожайність 24 ц/га, що було найкращим результатом.

Відмінно проявили себе цього сезону й ранній ЛГ50455 КЛП, придатний до вирощування по всій території України, та середньоранній ЛГ50635 КЛП, що має високу толерантність до основних інфекційних хвороб, зокрема до іржі.

В Експрес-технології протягом останніх чотирьох років найкращі результати показує гібрид ЛГ59580. Завдяки своїй невибагливості, врожайності, посухостійкості, стійкості до 7 рас вовчку, господарства, що його вирощували, дуже задоволені результатами.

Для Центру і Північного Заходу

За останні кілька років компанія «Лімагрейн» повністю оновила портфоліо гібридів соняшнику, створивши лінійку для Центральної та Північно-Західної частини України. Тож нині площі під цими гібридами в регіоні значно збільшуються.

Насамперед хотілося б зауважити на лідерів щодо продуктивності в центральних і північно-західних областях. Це ЛГ5478, урожайність якого в комерційних посівах у різних ґрунтово-кліматичних зонах сягала до 54 ц/га, а олійність — 53%, та ЛГ50510, що показував рекордну врожайність до 56 ц/га.

У ранній групі лідером є ЛГ5377. Цей гібрид має дуже потужний початковий ріст, що дає йому змогу швидко набрати вегетативну масу, зацвісти й налити зерно. Окрім того, внаслідок короткого періоду вегетації його зазвичай не потрібно десикувати, що здешевлює технологію виробництва й дає змогу підготовити площу та посіяти озимі в оптимальні строки.

У лінійці Clearfield® Plus лідером для цієї зони є ранній гібрид ЛГ50455 КЛП з дуже інтенсивним стартовим ростом, підвищеною стійкістю до переноспорозу та потенціалом урожайності на рівні середньостиглих і середньопізніх гібридів, урожайність якого поточного року становила 40–53 ц/га. Також високу врожайність і олійність на рівні 50–53% показали гібриди ЛГ50521 КЛП і ЛГ50635 КЛП.

В Експрес-сегменті довгоочікуваною новинкою є середньоранній ЛГ50479 СХ, який має підвищену толерантність до основних інфекційних хвороб, особливо до фомозу, фомопсису та несправжньої борошнистої роси. Протягом останніх двох років у центральній і північно-західній частині України гібрид показав стабільну врожайність 42–56 ц/га. А в посушливіших умовах Південного Лісостепу, маючи високу посухостійкість, показує результат 30–39 ц/га у результаті короткого періоду вегетації та ефективного споживання вологи.

Зміна клімату та насичення сівозмін соняшником також впливають на поширення вовчка соняшникового (Orobanche Cumana). Для прикладу, вовчок вже виявлено і в центральних регіонах, зокрема на півдні Полтавської (Кременчуцький, Кобеляцький, Карлівський райони), Черкаської (Чигиринський, Чорнобаївський, Смілянський райони) та Вінницької областей (Бершадський, Теплицький райони). В таких умовах гідні результати протягом останніх років показують лідери Півдня: Тунка, ЛГ5580, ЛГ5542 КЛ, але тут їх потрібно пізно висівати й обов’язково обробляти фунгіцидом.

У будь-якому разі для отримання найкращого результату слід тісно співпрацювати з регіональними менеджерами «Лімагрейн», які своїм технічним і практичним досвідом допоможуть не лише підібрати гібрид, а й нададуть технічну підтримку протягом усієї вегетації соняшнику.

Людмила Степанчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ