Агрономія

На Луганщині відпрацювали технологію вирощування пшениці в умовах нестабільного зволоження

Пізні сходи не на шкоду врожаю

Пізні сходи не на шкоду врожаю

На Луганщині відпрацювали технологію вирощування пшениці в умовах нестабільного зволоження  

Опади, опади і ще раз опади — головна умова вирощування пшениці на Луганщині, де працює ФГ «Макс-агро». Нині їх тут випадає 380–400 мм на рік, але вкрай нерівномірно, переважно це непродуктивні зливи.

Володимир Байрачний

Головний агроном господарства Володимир Байрачний, описуючи вологозабезпеченість культур, каже: «У нас вона така: коли в Полтавській області плачуть, що їм мало опадів, то в нас такій кількості радіють». Відповідно і терміни сівби, і дальший розвиток пшениці та всі технологічні операції залежать від кількості ґрунтової вологи. 

— У наших умовах оптимальні терміни для сівби озимих — початок вересня, після збирання соняшнику. Намагаємося сіяти в термін, але все залежить від опадів, — ділиться головний агроном. 

— От минулого року ми посіяли пшеницю в кінці вересня, а дощі пішли тільки на початку листопада, сходи з’явилися в другій декаді листопада. Та ще наше господарство розташовано в п’яти районах Луганської області (за старим адміністративним поділом), тобто поля розкидані. Буває, на одних полях, де дощі пройшли у вересні, отримали сходи, на решті полів вони тільки почали проростати в листопаді. Як от цьогоріч, хоча сіяли пшеницю з інтервалом максимум у три дні. Відповідно в зиму пшениця входить у фазі двох листків, а кущення відбувається вже навесні. Через це ми й сіємо в нормі 5,5–6,5 млн насінин — щоб на момент кущення було 3,5–4 млн рослин/га. Це нас особливо виручає, коли весна пізня і потім одразу наростають температури. 

Крім пшениці у ФГ «Макс-агро» вирощують соняшник, який займає до 50% посівних площ, кукурудзу, ячмінь, сорго. Пшениця — друга за площею культура. Перевагу віддають вітчизняному сорту київської селекції. Він урожайний, холодостійкий, морозостійкий. Це в умовах Луганщини, де зими безсніжні й морозні, дуже важливо. 

Систему живлення пшениці теж скореговано відповідно до вологозабезпечення. 

— Під час сівби пшениці ми вносимо фосфорно-калійні добрива, навесні проводимо два підживлення азотними добривами з розрахунку 60–75 кг д. р./га по мерзлоталому ґрунту КАС і потім сівалками прикоренево, — розповідає Володимир Байрачний. — Більші норми немає сенсу вносити, бо вологи  не вистачить, щоб добриво засвоїлося. Тому й добрива обираємо швидкорозчинні та легкозасвоювані рослиною. Ще проводимо позакореневі підживлення по листу мікродобривами для підвищення кущення разом із внесенням фунгіциду. 

ОДИН ЗА ДВОХ 

Ще три роки тому у ФГ «Макс-агро» доводилося робити дві фунгіцидні обробки пшениці. Першу — оригінальним препаратом, у якого максимальний захисний період і захист від хвороб, другу перед цвітінням, проти фузаріозу колосу, — генериком. Та після одного виробничого досліду в господарстві змінили систему захисту. 

— Три роки тому ми випробували на одному полі три різні фунгіциди, усі були оригінальні, — розповідає головний агроном. — Найкраще проявив себе Елатус® Ріа: на обробленій ним ділянці другу фунгіцидну обробку взагалі не довелося проводити. Натомість на іншій ще раз обробляли пшеницю по колосу. Відтоді ми фунгіцидний захист товарних посівів проводимо один раз препаратом Елатус® Ріа. 

Знову ж таки, погода впливає на кількість фунгіцидних обробок. Рано навесні надземної маси пшениці, як правило, небагато — вона наростає лише в другій половині травня, тому й рано обробляти посіви фунгіцидом немає потреби. Тим паче, за словами головного агронома, і небезпечних хвороб, як-от снігова пліснява, тут немає, переважно борошниста роса, кореневі гнилі, фузаріоз. Проти них вистачає однієї обробки фунгіцидом у першій декаді травня. 

— Ми обробляємо пшеницю у фазі кінець кущення — початок виходу в трубку фунгіцидом Елатус® Ріа, — розповідає Володимир Байрачний. — У нього широкий спектр дії і найбільший захисний період серед інших фунгіцидів — до 40 днів. Це головне. Якщо ми спрацювали Елатус® Ріа в першій декаді травня, то в другій декаді червня, тобто майже у фазі молочної стиглості зерна, хвороби пшениці вже не страшні. Та й посуха, яка настає в цей період, стримує розвиток хвороб. Тому нам уже два роки вистачає однієї фунгіцидної обробки — ознак хвороб немає. І навіть цього року, коли весна була з опадами, однієї обробки вистачило. Працюємо рекомендованою нормою 0,5 л/га. Ми результатом задоволені, скажімо, цього року отримали 4,3 т/га пшениці. 

Нині під урожай наступного року у ФГ «Макс-агро» засіяли 800 га пшениці. І хоча сходи отримали нерівномірні, в господарстві впевнені, що навесні зможуть допомогти їй розкущитися і сформувати урожай. Технології для цього відпрацьовано. 

Софія Нестерчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ