Техніка

На які характеристики слід звернути увагу,  обираючи новий самохідний обприскувач  для господарства

Вибрати «самохідку»

Вибрати «самохідку»

На які характеристики слід звернути увагу,  обираючи новий самохідний обприскувач  для господарства. 

Самохідний обприскувач давно став  обов’язковим елементом технології вирощування сільгоспкультур у господарствах,  площею понад 1000 га. Така машина дає  змогу оперативно обробляти великі масиви полів і працювати з високорослими  культурами в пізніх фазах вегетації. Це тим  більш актуально за нинішніх цін на природний газ, коли десикацію економічно  доцільно здійснювати і на соняшнику, і на  кукурудзі. 

Поряд із тим на ринку існують десятки  сучасних моделей самохідних обприскувачів, кожна модель з яких має вигляд  цілком робочої. До того ж може існувати  досить багато критеріїв вибору машини,  починаючи з висоти кліренсу й закінчую чи надійністю та, звісно ж, ціною. Точніше,  співвідношенням ціни та якості роботи.  Саме цей критерій варто покласти в основу вибору моделі. 

У виборі самохідного обприскувача варто покладатися на індивідуальні робочі  потреби й польові умови, у яких техніка  повинна працювати. Кожна технічна характеристика впливає на продуктивність та  ефективність обприскувача. У промислових умовах від самохідних машин потрібно насамперед оптимальне співвідношення потужності та економічності. Передусім  власник господарства повинен для себе  відповісти на кілька запитань. 

СПЕЦИФІКА РЕЛЬЄФУ  ТА ҐРУНТОВО-КЛІМАТИЧНІ  УМОВИ ГОСПОДАРСТВА 

Розміщення полів у межах господарства,  відстань переїздів, наявність великих схилів і безпосередньо технологія вирощування. Обрана модель обприскувача може  мати чудові характеристики на рівній по верхні, але погано працювати на пагорбах.  Це можуть бути машини зі слабкими насосом і двигуном, незбалансованою електронікою або просто моделі, розраховані  на ідеально рівні поля. 

ВИСОТА КЛІРЕНСУ ОБПРИСКУВАЧА 

Чи доцільно передплачувати за машину  з регульованою висотою кліренсу. Сучасні  гібриди кукурудзи та соняшнику в дощовите літо можуть вирости заввишки більше  як два метри. Жодний кліренс тут не до поможе, і набагато вигідніше в цьому разі  (наприклад, для проведення десикації)  скористатися послугами малої авіації, якщо  звичайно в цьому є потреба. Діапазон ходу  штанги має змінюватись від 50 до 300 см.  Від цього показника залежить, як добре обприскуватимуться високі рослини. 

РЕАЛЬНА ЕФЕКТИВНІСТЬ  ЕЛЕКТРОННИХ СИСТЕМ 

Приклад — наявність окремого вимкнення форсунок. Це справді корисна функція,  що дозволяє ефективніше вносити ЗЗР,  економити препарати й пришвидшити  робочий процес. Однак за обов’язкової  умови — вміння правильно працювати з  точним землеробством і наявність підготовленого персоналу. 

Після загальних критеріїв вибору крім  потужності й продуктивності на комфортність виконання робіт впливають: міцність  рами та маса агрегата; швидкість пересування самохідної машини; діапазон ходу та конструкція штанги; насос; система  контролю обприскування. Обираючи двигун, ураховують його потужність і ресурс  роботи, не забуваючи про економічність. 

Міцність рами є також важливим аспектом вибору, адже обприскувач виконує складну роботу по нерівній поверхні.  Багато моделей мають раму на заклепках  (наприклад, HARDI ALPHA EVO III), що на багато краще за зварну раму. Обмірковую чи варіанти, враховуйте і вагу конструкції,  бо висока вага — це додаткові витрати на  експлуатацію. Тим більше: обприскувачі з  великою вагою тиснуть на ґрунт, а отже —  агрегат може загрузнути у вологому ґрунті  або застрягти на пагорбі. 

Насос — це найважливіший складник  обприскувача, на яку варто звернути увагу. Продуктивність насоса безпосередньо  впливає на швидкість обприскувача. На  всіх моделях обприскувачів HARDI встановлено діафрагмований насос HARDI 464  з продуктивністю 322 л/хв. Цей насос, на  відміну від інших мембранно-поршневих  (діафрагмових) насосів, що є на ринку, не  має ванни для оливи в корпусі, що суттєво  подовжує строк його експлуатації. 

Вибір форсунок оприскувача — ще одне  серйозне запитання, яке стоїть перед фермером. Різні види форсунок для обприскувачів дають різний факел розпилення, покривні зони, але про їх несправності говорить один і той самий симптом — нерівно мірне розподілення робочого розчину. Тут  на допомогу приходить система повітряної  підтримки TWIN-FORCE. Це назва, яку виробник HARDI дає своїм версіям штанги  з двома вентиляторами із безступеневим  регульованим гідроприводом, доступним  для низки навісних, причіпних і самохід них обприскувачів. Результатом є ефективний контроль зносу, який не лише дає  можливість збільшити кількість годин і днів  обприскування, а й дозволяє збільшити  швидкість руху до 15 км/год, не завдаючи  шкоди для безпеки та ефективності. Дослідження підтвердило, що повітряна система  TWIN-FORCE може зменшити знос аерозолів до 80%, що призводить до скорочення  використання ЗЗР продуктів до 30% і зменшення використання води до 50%. 

Привід ходової частини в більшості машин — гідростатичний із безступеневою  трансмісією. Таке конструкційне рішення  забезпечує плавність ходу агрегата в різних польових умовах. В обприскувачах із  гідростатичним приводом привідними можуть бути: колеса переднього моста, колеса заднього моста або повний привід ходової частини. Відсутність у гідростатичних  трансмісіях зубчастих зачеплень і карданних валів робить її менш шумною в роботі  та зручнішою в технічному обслуговуванні  проти механічної трансмісії. 

Гідравлічну систему ALPHA EVO III оснащено регульованим аксіально-поршневим насосом Sauer Danfoss виробництва  Великої Британії, що приводиться в дію від  двигуна. Насос забезпечує гідростатичний  привід, дозволяючи водієві адаптувати  швидкість руху до умов ділянки та культури. Також у гідросистемі використовують  ще два гідравлічних насоси. Один — для  гідравлічної системи насоса обприскувача  й один — для гідравліки кермового керування та штанги. 

Трансмісію самохідного обприскувача  ALPHA EVO III можуть постачати у версіях  зі швидкістю 40 або 50 км/год. Це блок керування трансмісії, який налаштовано на  максимальну замовлену швидкість шляхами. Базова трансмісія з максимальною  швидкістю до 40 км/год, обладнана двома гідростатичними насосами об’ємом по  115 см3 кожен. Версія EcoDrive — з подвій ними насосами полегшує контроль швидкості — автоматичний контроль обертів  двигуна та швидкості передачі. Також  у стандартній комплектації є опція для  більшої потужності та крутного моменту  трансмісія Hilly, яка забезпечує більший  крутний момент на 24–50%. 

Гідростатична трансмісія EcoDrive електрично керується насосом Sauer і чотирма  подвійними колісними двигунами Poclain  C18. Усі вони є двигунами подвійного  об’єму, це означає, що вони мають дві  передачі. На першій передачі двигун має  малу швидкість, але високий крутний момент, а на другій передачі — високу швидкість і менший крутний момент. 

Зазначимо також системи контролю  зчеплення/антибуксування в самохідних  обприскувачах HARDI. Так система блокування диференціала Diff-Lock за допомогою клапана блокує потік оливи між передньою та задньою осями. Своєю чергою,  система SAPE постійно перевіряє оберти на  кожному гідравлічному моторі, якщо на  одному швидкість обертання збільшується, система автоматично зменшує подачу  оливи на цей мотор й оптимізує оберти /  крутний момент усіх моторів.   

ДУМКА   

Володимир Чорнопіщук

Володимир Чорнопіщук,  головний інженер  ТОВ «Агросвіт»  (Хмельницька обл.) 

Сукупно в нас в обробітку до 17 тис. гектарів, на яких  вирощуємо широкий спектр зернових, бобових та олій них культур. Найперший обприскувач HARDI з’явився  в нашому господарстві ще 2006 року. Це був причіпний  COMMANDER — надзвичайно надійна машина, що вірою  і правдою відслужила багато років. Згодом у 2012 році ми  одними з перших придбали самохідний HARDI. Відтоді ця  машина без жодних нарікань відробила понад 10 тис. мотогодин, а головне — відмінно працює й досі. 

Відповідно, тривалий досвід безпроблемного використання обприскувачів HARDI спонукав нас придбати  нову, ще сучаснішу машину, яку ми замовили у 2021 році.  Поставка мала відбутися у квітні цього року, і ми хочемо  подякувати виробнику і продавцеві — компанії «Спектр  Агро», які зробили все можливо, щоб за складних умов  воєнного часу доставити нам обприскувач. 

Це модель із баком на 4500 літрів і 24-метровою штангою. Довжина штанги у нашому разі визначається багато річною технологією з кратними коліями. Перед вибором обприскувача ми відвідали багато польових демонстрацій і щоразу переконувалися, що саме HARDI стане найкращим  варіантом. Перш за все тому, що всі їхні моделі (навіть причіпний обприскувач 2006 року  випуску) мають запатентовану систему TWIN FORCE, аналогів якої немає у інших виробників. У нас горбиста місцевість, і часто трапляються сильні вітри, проте, зважаючи на чималі  площі та потребу своєчасно виконувати захист посівів, немає часу чекати, коли складуться  оптимальні погодні умови. Натомість самохідний обприскувач HARDI дає змогу нормаль но працювати навіть за несприятливих умов. 

Також хочу зазначити стійкість машини, що має відносно невисоку масу із заповненим баком і надійне розподілення ваги. Особливу роль відіграє тут сучасна гідростатична  трансмісія. Зокрема, тут стоїть не один, а два гідравлічних насоси та кілька гідромоторів.  Велика подяка компанії «Спектр Агро», яка пішла нам назустріч і замінила гідромотори на  ще потужніші. Наш обприскувач упевнено працює на будь-яких горбах і схилах, а також  на перезволоженому в’язкому ґрунті. 

Надзвичайно важливо, що під час роботи витрата пального — в межах 0,9–1,1 л/га,  це при максимально включеній системі TWIN FORCE на 100 %, що дає змогу економити  чималі кошти, а тим більше за нинішньої вартості «солярки». 

Хочу звернути увагу, що оновлений HARDI ALPHA EVO III став ще зручнішим і більш технологічним. Тут є автоматичне ведення по коліях, можливість вимкнення окремих секцій  і форсунок, система електронного контролю висоти штанги й багато іншого. Тут відмінна  оглядовість, комфорт кабіни, автоматично здійснюється заливання і змішування препаратів, чітко витримується норма внесення та всі необхідні умови. Для нас ця машина — це  справді оптимальне співвідношення ціни та якості, тим більше, що її експлуатація супроводжується надійним сервісним обслуговуванням. Тому гадаю, що коли ситуація на ринку  зерна поліпшиться і ми обиратимемо нову техніку, то питання вибору моделі самохідного  обприскувача не стоятиме.         

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ