Агрономія

Вареон — фундамент майбутнього врожаю

Вареон — фундамент майбутнього врожаю

Вирощування зернових культур, насамперед пшениці озимої, для українських аграріїв є невіддільним складником сівозміни. Згідно з даними дослідницької агенції Kleffmann Group цього року площі зернових культур сягнули показника 6,7 млн гектарів, що на 4% більше проти 2018-го. Утім, кожного сезону сільгоспвиробники наражаються на такий виклик, як непередбачувані погодні умови взимку, що впливають на час відновлення вегетації навесні та розвиток ранніх хвороб.

Таблиця 1. Спектр контрольованих фунгіцидом Вареон® хвороб

За статистикою навесні посіви зернових найчастіше потерпають від таких захворювань, як:

• борошниста роса (Blumeria graminis) — перші симптоми ураження озимих зернових цим патогеном можуть з’являтися ще восени у фазу 2–3 листки;

• септоріоз листя пшениці — збудниками цієї хвороби є гриби роду Septoria, переважно S.  tritici Rob. et Desm. і Stagonospora nodorum Berk (Leptosphaeria nodorum Muller). Септоріоз найчастіше розвивається одночасно з відновленням вегетації озимої пшениці аж до появи прапорцевого листка;

• прикореневі гнилі, особливо церкоспорельозна;

• темно-бура плямистість, збудником якої є гриб Cochliobolus sativus (S.Ito&Kurib.), Drechslerex Dastu. Хвороба уражує ячмінь і пшеницю, спричиняючи прикореневу гниль і плямистість листків;

• іржа злаків — на пшениці озимій це бура листова іржа (Puccinia recondita Robergeex Desm.), жовта іржа (Puccinia striiformis Westend.).

Правильний вибір фунгіциду

Очевидно, що для перших весняних обробок потрібен фунгіцид, здатний ефективно контролювати комплекс ранньовесняних хвороб, працювати за низьких температур і мати тривалий період захисту. З огляду на ці вимоги ми рекомендуємо фунгіцид Вареон®, що зарекомендував себе як надійне рішення проти хвороб зернових колосових саме ранньою весною. Вареон® містить три діючих речовини з різних хімічних груп, які в комбінації забезпечують високу ефективність проти певного спектра хвороб (таблиця).

Проквіназид спроможний ефективно контролювати борошнисту росу протягом тривалого часу (до 8 тижнів) і завдяки своїй імуномодуляційній дії активувати гени рослини, що відповідають за природний захисний механізм. Тобто рослина стає стійкішою до біотичних й абіотичних стресів. Завдяки розширеній паровій фазі проквіназид забезпечує надійний захист необроблених частин рослин у радіусі до 40 см (найбільша газова фаза серед усіх наявних на ринку продуктів). Застосування цієї діючої речовини мінімізує ризики повторного ураження рослин борошнистою росою.

Прохлораз — давно відома діюча речовина, ефективна саме проти ранніх хвороб на озимих зернових, таких як снігова пліснява та кореневі гнилі, особливо церкоспорельозна прикоренева гниль. Прохлораз у комбінації з тебуконазолом запобігає розвитку септоріозу, видів іржі та гельмінтоспоріозу. Прохлораз діє в нижньому ярусі, що робить його безпрограшним варіантом для першої обробки.

Тебуконазол контролює широкий спектр хвороб: септоріоз, види іржі, кореневі гнилі, має певну ефективність проти борошнистої роси. Характеризується потужною лікувальною, профілактичною та викорінювальною дією.

Варто наголосити, що фунгіцид  Вареон® є ідеальним рішенням для застосування навесні, після від новлення вегетації озимих зернових культур. Виробники, що мали досвід застосування цього препарату, зазначають позитивний вплив на фізіологію рослин: покращення розвитку кореневої системи, збільшення кількості продуктивних стебел, інтенсивний ріст і розвиток рослин.

Результати досліджень 2019 року

Для максимальної ефективності Вареон® рекомендовано застосовувати в нормі 0,8 л/га, що підтверджено дослідами Хмельницької державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля у 2019 році (рис.).

Рис. 1. Урожайність пшениці озимої залежно від різних програм фунгіцидного захисту в умовах Хмельницької державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля у 2019 році, т/га

Найвищий показник урожайності (6,94 т/га) отримали на ділянці, де було внесено: Т-1 (кінець кущіння) — Вареон®, 0,8 л/га; Т-2 (прапорцевий листок) — Аканто Плюс®, 0,75 л/га. Приріст до контролю становив 1,04 т/га, або 17,6%. Вологість зерна на час збирання пшениці озимої не перевищувала стандартної (14%) для зернових культур і не мала значних відхилень за варіантами.

Зробивши ставку на Вареон®, ви забезпечите високоефективний і тривалий контроль усіх весняних хвороб, покращите імунітет рослин і їхню стійкість до стресів, а також отримаєте якісні та високі врожаї. Інакше кажучи, Вареон® — це фундамент майбутнього врожаю, що допомагає контролювати ситуацію на полі й уникати непередбачуваних ситуацій!

Сергій Саблук, категорійний менеджер з фунгіцидів Corteva Agriscience

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ