Агрономія

Що спільного в агронома й мікробіолога? Як виростити добрий урожай?

Успіх починається з візії

Успіх починається з візії

Понад півсотні створених компанією «БТУ-Центр» оригінальних біопрепаратів ТМ «Жива земля» стали невіддільною складовою виробничих агротехнологій на мільйонах гектарів орної землі.

Що спільного в агронома й мікробіолога? Як виростити добрий урожай на виснажених ґрунтах? Та й чи взагалі на часі вкладати гроші в науку, коли маржинальність агробізнесу стає дедалі меншою? Схоже, всі ці запитання в українському агробізнесі для багатьох його гравців уже перестали бути риторичними. Великою мірою — завдяки плідній співпраці з компанією «БТУ-­ЦЕНТР», що вже кілька десятиліть переймається проблематикою здоров’я екосистеми й розробляє унікальні біопрепарати для захисту та живлення сільськогосподарських культур, оздоровлення ґрунтів тощо.

Науковий підхід

«Уся наша діяльність спрямована на те, щоб запропонувати якісний, стабільний продукт, що оздоровлює ґрунти, водойми, поля, сади та, врешті­решт, людей. Отримати не просто багатий урожай, а ще і якісний, і здоровий — от чого прагне „БТУ-­ЦЕНТР”», — наголошує генеральний директор компанії, кандидат сільгоспнаук Владислав Болоховський. І додає, що за кілька десятиліть навколо цієї візії згуртувалася потужна спільнота небайдужих партнерів, котрі мають спільні цінності й теж мислять екологічно.

Фундаментальні галузеві дослідження, агробіологічний сервіс і навчально­наукова робота — ось три кити, на яких базується успіх компанії «БТУ-­ЦЕНТР». Протягом десятиліть вона інвестує у свій розвиток, нарощуючи потужності й залучаючи до технологічних розробок найкращих фахівців. У колективі «БТУ-­ЦЕНТР» — лауреати Державної премії України в галузі науки й техніки, доктори та кандидати сільськогосподарських, технічних і біологічних наук, дипломовані мікробіологи, інженери­технологи, механіки, біохіміки й агрономи. Співпрацюють і з багатьма інститутами Національної академії наук України — мікробіології й вірусології ім. Д. Заболотного, захисту рослин (м. Київ), землеробства (смт Чабани), овочівництва й баштанництва (с. Селекційне), рослинництва ім. В. Я. Юр’єва (м. Харків), олійних культур (м. Запоріжжя), рису (м. Скадовськ), сільського господарства Причорномор’я (смт Хлібодарське). Серед партнерів компанії також провідні навчальні національні аграрні університети й державні сільськогосподарські дослідні станції.

Владислав Болоховський, генеральний директор «БТУ-­ЦЕНТР», канд. с.-г. наук

Як зауважує генеральний директор «БТУ-­ЦЕНТР» Владислав Болоховський, підприємство ставить перед собою максимальні завдання для задоволення потреб споживачів, активно інвестує у власні виробничі потужності та дбає про фахівців. Їх високий професіоналізм дозволяє здійснювати науково­дослідні, експериментальні, промислові роботи в області біотехнології та мікробіологічного синтезу нових форм перспективних біопрепаратів

Інноваційні пріоритети

«Секрет успіху в тому, щоб працювати на результат, давати якісний продукт і розуміти потреби ринку», — переконана директор із перспективи й розвитку «БТУ-­ЦЕНТР», лауреат Державної премії України в галузі науки й техніки Валентина Болоховська.

Валентина Болоховська, директор із перспективи й розвитку «БТУ-ЦЕНТР», лауреат Державної премії України в галузі науки й техніки

І дійсно, яскравим свідченням ринкового успіху унікальних розробок компанії « БТУ-­ЦЕНТР » є їх широке застосування в агровиробництві. Ними сьогодні послуговуються і холдинги, і сімейні фермерські господарства – загалом на на 3 мільйонах гектарів орної землі. Продукція компанії дозволена до використання в органічному землеробстві, що підтверджується сертифікатом Organic Standart. Є попит на біопрепарати українського виробництва й на зовнішніх ринках — у країнах Східної і Західної Європи, де сьогодні в тренді дбайливе господарювання без шкоди довкілля. Відтак спільні цінності розширюють географію взаємодії.

А кілька десятиліть тому все починалося з невеликої команди однодумців, яка разом із родиною Віктора Васильовича й Валентини Антонівни Болоховських розробляла біологічні рішення для реабілітації пошкоджених екосистем унаслідок видобутку нафти й газу. Саме цей науковий досвід став чудовим підґрунтям для набуття бізнесового досвіду. Згодом розпочалася системна робота з пошуку інновацій для інших галузей.

— Ми розробляли й пропонували ринку дослідні партії різних ферментних і мікробних препаратів, а якось навіть виготовили партію мийних засобів із нашими мікробними полімерами, — пригадує пані Валентина. — Усі ці розробки на свій час були дуже інноваційними. А з 2006­-го пріоритетом компанії є подолання проблем землеробства. Ми були одними з перших, хто запропонував ринку власні комплексні рішення для оздоровлення ґрунту. Наші біодеструктори пригнічують патогени, розкладають пожнивні рештки, а органіку перетворюють на цінне добриво. Ти не отримаєш такого результату, маючи просто якийсь «аматорський препарат» — потрібна технологія. І це справжній прорив, коли вона працює на великих масивах!..

Високий стандарт

Вагомою конкурентною перевагою компанії є широка лінійка її розробок — від мікробіологічних добрив для ґрунту й для рослин до біофунгіцидів і біоінсектицидів, біоприлипачів і біоінокулянтів, а біопрепарати для захисту й живлення розробили під кожну окрему культуру.

Щоби втілити в життя високий стандарт якості, у компанії « БТУ-­ЦЕНТР » над створенням кожного продукту працюють висококваліфіковані мікробіологи, біотехнологи, біохіміки, агрономи. Всі дослідження ведуть у лабораторіях, оснащених надсучасною апаратурою. Спочатку відбирають і тестують на ефективність штами мікроорганізмів, перевіряють їхнє поєднання в препаратах. У результаті обирають кілька найефективніших поєднань і передають їх на випробування в дослідницькі інститути в різних регіонах України. На цьому етапі з композиціями штамів працюють незалежні мікробіологи та біохіміки. З’ясувавши властивості штамів для масштабування й виробництва промислових партій, розробляють рецептуру препарату з високими якісними показниками.

Якщо результат дослідження задовільний, розпочинаються польові досліди (тестують ефективні норми внесення, аналізують різні біометричні показники, стан рослин і, звісно ж, урожайність). Щоб обрати найефективніші мікробіологічні взірці, їх досліджують на різних типах ґрунту та в різних кліматичних умовах. Те, що потребує вдосконалення, знову скеровують на лабораторні доробки. І тільки після успішних польових дослідів новий препарат спрямовують на реєстрацію… 

Робота на результат

Маючи неабиякий науковий потенціал і власне виробництво (виробничі потужності підприємства становлять 10 тис. тонн мікробіологічної продукції на рік), « БТУ-­ЦЕНТР» прагне й надалі вдосконалювати та  розширювати продуктову лінійку. Щоб аграрії мали постійний і своєчасний доступ до біотехнологій, уся продукція зберігається на складах із температурним контролем. На часі — пошук науковцями потрібних агросектору інноваційних рішень, що базуються на можливостях рослини й екосистеми загалом.

У масштабах країни історія успіху цієї унікальної компанії є вагомим досягненням на мапі світових інновацій. Ще б пак! Не часто нині на рідних теренах натрапиш на вітчизняний бізнес, що стратегічно інвестує значні кошти в наукові дослідження й людський потенціал. Науковим підтвердженням якості біопрепаратів нині може похизуватися далеко не кожне підприємство. А тут так ведеться вже третє десятиліття. І це допомагає компанії чути потреби фермерів. Оскільки « БТУ-­ЦЕНТР » має власну наукову базу і музей штамів мікроорганізмів, фахівці можуть підібрати технології як для широко використовуваних, так і для нішових культур — нуту, квасолі, сочевиці, люпину, бобів й ін. Ключовими засадами успішного бізнес­проєкту є не лише здоровий прагматизм, а й порядність. Власне, цим і керується у своїй діяльності «БТУ-­ЦЕНТР».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ