Техніка

Компанія BEDNAR презентувала на виставці Agrіtеchnica 2023 абсолютно нові й удосконалені агрегати для сівби та ґрунтообробітку

Услід за трендами

Услід за трендами

Компанія BEDNAR презентувала на виставці Agrіtеchnica 2023 абсолютно нові й удосконалені агрегати для сівби та ґрунтообробітку з урахуванням світових тенденцій у землеробстві.

Уже котрий рік землеробство в усьому цивілізованому світі тяжіє до підвищення продуктивності роботи й одночасного збереження ресурсів та ощадливого ставлення до довкілля. Відтак провідні виробники сільгосптехніки вдосконалюють свої агрегати, дотримуючись саме таких трендів. І популярний в Україні чеський виробник сільгосптехніки BEDNAR — не виняток. Компанія презентувала 11 експонатів на цьогорічній виставці Agrіtеchnica, серед яких були нові моделі техніки та вже відомі ринку вдосконалені агрегати для сівби й ґрунтообробітку з акцентом на ресурсоощадні технології.

Універсальний MATADOR

Особливу увагу фахівці BEDNAR цього року приділили новинкам посівної техніки. Одна з них — сівалка MATADOR MO 6000, призначена для сівби за технологією strip-till, оснащена долотами для ґрунтообробітку з регульованим міжряддям. Особливість цих робочих органів полягає в тому, що вони мають гідравлічний захист, відтак, це значно надійніше і продуктивніше. Шинний коток агрегата рознесено для кращої прохідної здатності решток, а вирівнювальна планка якісно закриває ґрунт. Триточкова навіска дає змогу застосовувати й так звану зернову шину й просапну, тож сівалка згодиться для сівби різних культур.

Сівалка для смугової сівби MATADOR MO 6000

Основний двокамерний бункер сівалки об’ємом 5 тис. літрів розподілено на два бункери по 2 тис. і 3 тис. літрів. Також агрегат може бути оснащено і третім — ALFA DRILL 400 для сівби ріпаку, трав, сидератів, унесення мікрогранулятів тощо.

Михайло Кришко

«Це універсальний агрегат, що буде представлений на українському ринку наступного року. Ми вже маємо перше замовлення в Україну, тому навесні плануємо демопокази», — розповів директор BEDNAR в Україні та Молдові Михайло Кришко.

Широкозахватна EFECTA

Ще одна новинка від BEDNAR на виставці Agrіtеchnica — високопродуктивна широкозахватна сівалка EFECTA CM 12000, уперше оснащена бункером на 12 тис. літрів, розділеним 50 : 50. Має 12-метрову висівну шину та систему подвійного паралелограма, що найкраще витримує задану глибину. Тобто висівні секції прикріплено до рами за допомогою паралелограма, а також кожний сошник, своєю чергою, також має паралелограмне кріплення. Іншою особливістю цієї сівалки є те, що до неї можна обирати різні опції, зокрема, перед сошниками можна встановити прорізні диски й використовувати її для прямого висіву.

«Ще одна особливість сівалки — це чотири розподільчі “грибки”, тоді як у більшості 12-метрових сівалок такого типу їх — два, кожен з яких криє по одному 6-метровому крилу, — пояснює Михайло Кришко. — А завдяки чотирьом таким “грибкам” секції менші, 3-метрові, тож і розподілення насіння краще, тобто сівалка ефективніше працює на краях поля, клинах чи розворотах. І важливий елемент сівалки — дискові розпушувачі, адже після трактора завжди є ущільнення ґрунту — з ним важливо боротися».

Нові й удосконалені

Також компанія представила на виставці сівалку з монодисковим сошником DIRECTO NO 6000, що дає змогу сіяти в сухий важкий ґрунт. Тож вона пристане для господарств, що працюють у посушливій зоні. До того ж завдяки високому тиску (понад 350 кг) сівалка призначена і для прямого висіву. Окремий сошник дає змогу вносити добрива не разом із насінням у рядок, а класти його поряд, що дає кращий результат. Має аналогічний бункер, як і на сівалці MATADOR MO на 5 тис. літрів, та додатково може бути оснащена висівним апаратом ALFA DRILL.

Сівалка для прямого висіву DIRECTO NO 6000

А давно відома українським виробникам сівалка OMEGA була представлена на виставці з оновленою конструкцією, новими опціями та посиленими характеристиками. Одна з доданих опцій — дистанційне калібрування через мобільний додаток FARM LINK.

І ще одна посівна одиниця, представлена BEDNAR на виставці Agritechnica 2023, — комбінація посівного бункера SEED BOX, з якого насіння подається пневматичною системою на навісну сівалку CORSA, а підготовка ґрунту відбувається вертикальною фрезою. Ці три агрегати можуть працювати разом або окремо, в комбінації з іншими агрегатами.

Також BEDNAR уперше презентував шнекові навантажувачі на сівалках DIRECTO, EFECTA та OMEGA і тензометричні датчики на бункерах.

Ґрунтообробіток для справжніх Profi

Ґрунтообробна техніка BEDNAR була представлена на виставці покращеними Profi-моделями вже відомих агрегатів. Так, стерньовий культиватор FENIX Profi дає змогу працювати по стерні на глибину до 35 см, має гідравлічний захист стійок і важкі котки, завдяки чому він ефективний навіть у складних умовах. Модельний ряд таких культиваторів налічує агрегати з робочою шириною від 3 до 8 м.

Міжрядні культиватори ROW-MASTER уже не один рік працюють в Україні й дуже добре себе зарекомендували. А на виставці цьогоріч компанія запропонувала відвідувачам покращену модель культиватора ROW-MASTER Profi.

Міжрядний культиватор ROW-MASTER RN 6400 PROFI

«Були запити від більш просунутих клієнтів зробити цю машину ще сучаснішою. Тому ми збільшили кліренс до 90 см, що дає змогу працювати весь травень і червень, тобто до високої стадії росту рослин. Головна його перевага — посекційне вимкнення. Завдяки гідравліці секції почергово вимикаються, коли ви, наприклад, заходите в клин. А в разі заїзду в новий рядок вони так само почергово всі вмикаються, що спрощує роботу й підвищує ефективність», — пояснив Михайло Кришко.

За його словами, агрегат простий і комфортний в експлуатації, всі налаштування максимально автоматизовано. Його оснащено датчиками, які автоматично ведуть агрегат по рядку, що запобігає пошкодженню рослин і дає змогу працювати 24 год/добу зі швидкістю 15 км/год. Тобто за добу 6-метровий культиватор здатен зробити близько 200 га.

Шестиметровий дискатор SWIFTERDISC Profi має Х-подібне розташування дисків, що запобігає дрифтуванню. Це єдиний дискатор на ринку України, який має таку систему. Крім того, дуже добре себе зарекомендували агресивні диски. А модель Profi можна додатково оснастити важкими подрібнювальними котками. SWIFTERDISC Profi має потужнішу раму, а передні опорні колеса також можна ставити подвійними й потужнішими, що ефективно на нерівному полі або для роботи на великій швидкості.

Універсальний дискатор SWIFTERDISC XO 6000 PROFI

А стерньовий культиватор VERSATILL завдяки п’ятьом рядам лап згодиться для більш раннього виходу в поле, коли ґрунт іще вологий, тоді як звичайний компактор вимагає стиглості ґрунту. Це культиватор американського типу, який відрізняється тільки тим, що тут спереду можна ставити вирівнювальну планку, а транспортну вісь інтегровано всередину, що важливо за роботи у вологих умовах.

Вигідна пропозиція

Однією з головних переваг техніки BEDNAR українські аграрії завжди називають найкраще на ринку співвідношення ціни та якості. Така концепція була збережена і для нових агрегатів.

«Ми завжди намагаємося бути в преміумсегменті за якістю, пропонуємо сучасні агрегати з найкращими рішеннями й формуємо доступнішу ціну, як порівняти з вартістю інших брендів преміумсегменту. Це, зокрема, зумовлено тим, що наш завод розташовано у Чехії, чия модель економіки дає змогу виробляти техніку у центрі Європи дещо дешевшу, ніж, наприклад, техніка німецького чи австрійського виробництва», — пояснив Михайло Кришко.

Він наголосив, що всі новинки, представлені на Agrіtеchnica 2023, будуть доступними українським сільгоспвиробникам, чиї запити з початку повномасштабної війни дещо змінилися. Наразі є багато запитів щодо більш універсальних агрегатів, які виконують кілька операцій за один прохід. І саме BEDNAR має широкий вибір такої техніки, тож готовий задовольнити потреби своїх клієнтів, серед яких як малі й середні господарства, так і агрохолдинги. «За останні роки ми стали більш упізнаваними, тож і клієнтів побільшало. Звісно, 2022 року в нас продажі відчутно впали, як і в більшості компаній, але вже 2023-го ми повернулися до планової роботи й маємо істотне зростання на українському ринку», — підсумував Михайло Кришко.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ