Агрономія

Селекційно-насіннєва компанія ДСВ є єдиною, якій належать два підтверджених світових рекорди врожайності

Українські аграрії за крок до світового рекорду

Українські аграрії за крок до світового рекорду

Завдяки якісним гібридам і відпрацьованій технології їх вирощування українські аграрії наближаються до отримання рекордних урожаїв озимого ріпаку.

Олександр Коваленко, менеджер з розвитку продуктів ТОВ «ДСВ-Україна»

Вітання, шановні аграрії. 2023 рік для компанії ДСВ особливий — ми святкуємо 100-літній ювілей. 100 років селекції, інновацій та визнання якості нашого насіння клієнтами. Ми пишаємося своїми досягненнями, насамперед тими, що базуються на нашій селекційно-науковій діяльності. Є серед них і світові рекорди. Так, 2018 року гібрид озимого ріпаку SPARROW, селекції ДСВ, установив світовий рекорд урожайності з показником 70,1 ц/га, а 2022 року наш сорт озимої пшениці CHAMPION показав результат урожайності 179,5 ц/га. Таким чином сьогодні селекційно-насіннєва компанія ДСВ є єдиною, якій належать два підтверджених світових рекорди врожайності.

ЯКІСНА СЕЛЕКЦІЯ — РЕКОРДНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

В Україні ми навчилися отримувати високі врожаї як за ранніх липневих строків сівби, так і за пізніх, коли сходи з’являються в жовтні. Коли у Європі говорять про триденний оптимальний строк для ріпаку в третій декаді серпня, то ми в умовах України маємо «вікно» в три місяці, щоб посіяти ріпак. За кожного з цих термінів висіву можна отримати достойний результат за умови вдало підібраних гібридів, норм висіву, технології захисту й удобрення і, звісно, температур та наявності вологи.

Аналізуючи результати минулого аграрного року в умовах України, можна констатувати, що озимий ріпак є однією з найприбутковіших культур сівозміни, що надзвичайно сильно допомогло нашим аграріям вистояти в такий складний для країни час.

ЩО РОБИТЬ ГІБРИДИ ДСВ ВИСОКОПРОДУКТИВНИМИ В УМОВАХ МІНЛИВОГО КЛІМАТУ ТА СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ?

Насамперед наші гібриди мають потужну кореневу систему з довгим стрижневим коренем і розвиненими бічними коренями, які допомагають максимально забезпечити рослину поживними речовинами та водою для ефективнішого засвоєння азоту. Внутрішні досліди ДСВ показують, що коренева система озимого ріпаку може досягнути 160 см глибини проникнення в ґрунт уже в перші 45 днів вегетації.

Другим важливим чинником є здатність гібрида справлятися з абіотичними стресами, зокрема посухою. Вбудовані гени стійкості до широкого спектра хвороб та вірусів, ключовою з яких є стійкість до жовтого вірусу турнепсу (TuYV), мають важливе значення для здатності рослин ефективніше використовувати азот. Маючи генетичну стійкість до жовтого вірусу турнепсу, рослина може безперешкодно транспортувати асимілянти до генеративних органів, а судинно-волокнисті пучки працюють максимально ефективно аж до завершення наливання зерна.

Третьою характеристикою є таке поняття, як «індекс здоров’я рослин на час збирання». Адже генетична стійкість до фомозу, висока толерантність до вертицильозу, циліндроспоріозу та склеротініозу дають можливість рослинам перетворити азот, який вони накопичили в коренях, листках і стеб лах на білок зерна.

ГІБРИДИ ДЛЯ НОВИХ РЕКОРДІВ

Безумовно, селекція ДСВ не зупиняється на досягнутому. Поєднуючи найкращі генетичні характеристики, кожного року портфель ДСВ поповнюється новими гібридами. Упевнений: з новинками озимого ріпаку в майбутньому ми зможемо встановлювати власні українські рекорди.

Серед майбутніх рекордсменів — лідер німецького ринку гібрид озимого ріпаку ДАКТАРІ. Абсолютний переможець Німецьких державних постреєстраційних випробувань (LSV 2021-2022 років) за рівнем урожайності та найвищим виходом олії з 1 га. Унікальною особливістю цього гібрида є здатність до проростання насіння навіть за умов високої температури ґрунту, що максимально ефективно відповідає викликам сьогодення. Еталонний осінній розвиток, активне відростання біомаси навесні, збалансована архітектура рослини, синхронне дозрівання стручків і стебел у середньостиглій групі роблять гібрид максимально технологічним для вирощування та збирання. ДАКТАРІ характеризується відмінним здоров’ям рослин упродовж усієї вегетації, що дає можливість максимально ефективно використовувати матеріальні ресурси. Генетична стійкість до жовтого вірусу турнепсу (TuYV) забезпечить безпроблемний транспорт асимілянтів під час наливання зерна.

ПЕРШІ В CLEARFIELD®

2012 року компанія ДСВ однією з перших на ринку України вивела гібриди озимого ріпаку, що придатні для виробничої системи Clearfield®. Для наступного виробничого сезону ми пропонуємо два нові Clearfield®-гібриди — БЕАТРІКС КЛ та МАТРІКС КЛ.

У гібриді БЕАТРІКС КЛ компанія ДСВ пропонує аграріям унікальну комбінацію високої врожайності та набору генетичних стійкостей до жовтого вірусу турнепсу (TuYV), фомозу (RLM-7) та генетичної стійкості до розтріскування стручків (PSR). Таке поєднання виводить сегмент Clearfield®-гібридів на новий рівень розвитку й стабільності, до того ж значно розширюючи потенційні можливості у вирощуванні культури озимого ріпаку. БЕАТРІКС КЛ є середньораннім гібридом, що в поєднанні з активним осіннім розвитком і добрим збереженням листя після виходу із зими та високою посухостійкістю забезпечує високу адаптивність і придатність для посіву в різних ґрунтово-кліматичних зонах України.

Вихід на ринок гібрида МАТРІКС КЛ — значний прорив у селекційному процесі. МАТРІКС КЛ є лідером урожайності в системі внутрішніх Clearfield®-випробувань компанії ДСВ. Генетична стійкість до жовтого вірусу турнепсу (TuYV) забезпечує безперешкодний транспорт асимілянтів у фотосинтезі. Генетична стійкість до фомозу (RLM-7) розширює можливості для короткоротаційних сівозмін, а генетична стійкість до розтріскування стручків (PSR) гарантує безпеку та спокій аграріям під час наливання, дозрівання та збирання врожаю. МАТРІКС КЛ у середньостиглій групі дозрівання має потужну кореневу систему, що забезпечує ефективне використання запасів вологи та внесених добрив під час вирощування у різних ґрунтово-кліматичних зонах України.

І новинки, і давно знані бестселери від ДСВ допоможуть вам досягти рекордних результатів. А ми завжди раді зустрічі з вами особисто на полях, сторінках соціальних мереж чи друкованих видань для максимально тісної співпраці, яка гарантує ваш успіх.

ДСВ — Інновації для Вашого успіху!

Олександр Коваленко,
менеджер з розвитку продуктів ТОВ «ДСВ-Україна»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ