Техніка

Вибір тягового засобу полягає в пошуку надійного, функціонального і економічно вигідного рішення

Трактор для роботи

Трактор для роботи

Вибір тягового засобу полягає в пошуку надійного, функціонального і економічно вигідного рішення.

Фермерське господарство Віталія Кашуби — у селі Роздолля Компаніївського району Кіровоградської області. Тут обробляють близько 1000 га. В основному це чорноземи, але є незначна кількість супісків і глини. Тобто загалом землі важкі й вимагають відповідного підходу до обробітку. У господарстві застосовують оранку, однак третій рік поспіль впроваджують смуговий обробіток (strip-till). У планах щонайменше половину площ перевести на цю технологію.

Під смуговий обробіток було придбано відповідні знаряддя, які потребували значної потужності. Наявний 210-сильний трактор не міг ефективно працювати, тому стали шукати новий тяговий засіб на 300+ «коней». Окрім потужності потрібна була й технологічність — хороша навігація й автопілот, щоб працювати з максимальною точністю. Коли обирали виробника і модель, розглядали практично всі варіанти, що є на ринку, і, врешті-решт, зупинились на тракторі Massey Ferguson 8737S потужністю 340 к. с.

2021 року господарство стало першим власником такої машини в Компаніївському районі й першим покупцем такого трактора в дилера «Квінта Агро». За словами керівника підприємства Богдана Кашуби, це був певний ризик, бо в сусідів такого трактора ще не було, і ніхто не міг поділитись досвідом експлуатації. Однак перша робота з культиватором Ortman для смугового обробітку показала, що на будь-якій глибині трактор справляється добре і чітко тримає курс. Пізніше до цього трактора придбали 8-корпусний плуг і 11-метровий культиватор для суцільного обробітку. Тягового зусилля вистачало для роботи з усіма знаряддями, й до того ж витрати пального були досить приємними. Наприклад, з культиватором Ortman на гектар витрачали 15–20 л/га — залежно від глибини обробітку і стану ґрунту. І це враховуючи, що працювали по приморозку в кінці сезону (з пробуксовуванням до 40%), а також влітку в період сильної посухи, коли довелось нарізати рядки під ріпак.

Експериментували з аплікатором для внесення рідкої органіки. Трактор тягнув аплікатор, а за ним ще 1,5 кілометра 200-ї труби з гноївкою. І усе це в умовах осіннього дощу і повністю мокрого поля. Навіть компанія, що надала аплікатор, була здивована можливостями трактора. У цьому разі було залучено систему розподілення ваги між осями, що допомогло створювати максимально можливе тягове зусилля.

В оранці на глибину 30–32 см витрати пального не перевищують 30 л/га. До того ж не має значення, після якої культури орати: після кукурудзи, пшениці або ріпаку — результати практично однакові. Мілка оранка на глибину 25–27 см (зі швидкістю до 12 км/год) «брала» всього 15 л/га. Також пробували працювати з глибокорозпушувачем Alpego (на 7 лап). Агрегат трохи замалий для такого трактора, але, незважаючи на це, також ефективно обробляли ґрунт й витрачали по 10–12 л солярки на гектар.

Торік прийшов час замінити трактор середнього класу потужністю 200+ к. с. На той момент збирались купувати сівалку точного висіву відомого шведського виробника й, відповідно, хотіли, щоб вона працювала з новим трактором. Компанія «Квінта Агро» запропонувала Massey Ferguson 7726S у версії Black Edition. Комплектація цієї машини практично нічим не відрізнялась від «старшого брата» — тут було все, що треба для роботи з технологіями й обладнанням, які застосовували в господарстві. ISOBUS-розетка, навігаційна система, автопілот, гідравліка продуктивністю 150 л/хв, передній міст, повний комплект баластів, налаштування авторозвороту — все, що потрібно для максимально ефективної роботи.

Перед придбанням трактор привезли в господарство на тестування. До нього відразу причепили навісний 6-корпусний плуг, і тестування розпочалось. Перевіряли трактор у полі, упродовж сезону по цілині зробили дискування, потім посіяли й зібрали ячмінь. Уже перші гектари показали, що трактор може працювати на максимальну глибину зі швидкістю 10 км/год. З глибокорозпушувачем на глибину 50 см робота також виконувалась легко, без надмірних зусиль. Це дало привід власникам ухвалити рішення щодо придбання цього трактора — так він лишився в господарстві. Разом на тестування дилер привіз і трактор Massey Ferguson 5711 меншої потужності — 110 к. с. Його також перевірили в роботі й лишились задоволені результатами. У найближчому майбутньому господарство планує придбати й цю машину, і таким чином втілити плани зі зменшення кількості брендів самохідної техніки до мінімуму.

До речі, велика кількість брендів дала змогу переконатись, як працюють різні сервісні служби та яка в них ситуація з постачанням запчастин. Тому, коли ухвалювали рішення про співпрацю з «Квінта Агро», спочатку переконались, що ті мають великий склад запчастин і професійну сервісну команду. Практика показала, що жодного разу не було такого, щоб не можна було замовити й швидко отримати потрібну запчастину.

Механізатори досить швидко опанували нову техніку. На більшому тракторі почав працювати механізатор із досвідом роботи на подібних машинах, тому тут проблем взагалі не виникло. До моделі 7725S механізаторам довелось пристосовуватись — вони не мали досвіду і звикли працювати на простих тракторах радянського зразка. З іншого боку, автоматична трансмісія усунула багато питань. Тож коли розібрались з агрегатуванням і роботою навіски та ВВП, запрацювали в штатному режимі. Навесні планується додаткове навчання з експлуатації системи навігації й автопілотування, і на цьому перепідготовка персоналу завершиться.

КОМЕНТАР

Богдан Кашуба

Богдан Кашуба, керівник господарства

Техніка Massey Ferguson справді сподобалась. Коли тестували модель 8737S, хотіли переконатись, що вона нормально тягнутиме культиватор Ortman. У сусідів з таким культиватором працює трактор іншого виробника, і результатами його роботи там не задоволені. У нашому випадку перевірка показала хороші результати, і ми вирішили придбати Massey Ferguson 8737S.

Менший трактор (7726S) працює на оранці та глибокому розпушуванні. Навесні планується його «запрягти» у 8-метровий культиватор і сівалку точного висіву. Загалом напрацювання на тракторах Massey Ferguson становить 200 мотогодин для моделі 8737S і 1000 мотогодин — для моделі 7726S. За цей час машини показали себе надійними та економними, ми ними повністю задоволені.

Андрій Наконечний

Андрій Наконечний, керівник з продажу техніки Massey Ferguson компанії «Квінта Агро»

2021 року «Квінта Агро» тільки розпочала роботу в Кіровоградській області, і нас тут мало хто знав. Однак ми взяли участь у виставці «АгроЕкспо» в Кропивницькому і познайомились із багатьма агрокомпаніями. Коли починали співпрацю з ФГ Кашуби, то розуміли, що маємо довести свою надійність як постачальник якісної техніки, сервісних послуг і запасних частин.

Перший трактор Massey Ferguson 8737S повною мірою показав клієнту переваги цього бренду, а «Квінта Агро» зі свого боку забезпечила потрібну підтримку. Думаю, що на сьогодні клієнт переконався — з нами працювати зручно, надійно і вигідно. Про це говорить хоча б те, що він придбав ще один трактор і розглядає придбання третього. Наразі ми розширюємо власну сервісну мережу в регіонах присутності — Кіровоградській, Миколаївській і Харківській областях. Уже створено чотири виставкових майданчики, працює великий склад запасних частин і мастил. Тож з якісною технікою, професійним сервісом і широким асортиментом запчастин компанія «Квінта Агро» здатна бути надійним партнером для українських агровиробників.

Компанія «Квінта Агро»

Компанія «Квінта Агро» працює на ринку України з 2021 року і є офіційним дилером техніки Massey Ferguson у трьох областях України — Кіровоградській, Миколаївській і Харківській.

Компанія спеціалізується на продажі сільгосптехніки, запасних частин та мастил, надає сервісні й гарантійні послуги.

Техніка представлена на чотирьох виставкових майданчиках:

  • Харківська обл., містечко Пісочин, вул. Надії, 15
  • Кропивницький, вул. Генерала Родимцева, 89
  • Миколаїв, вул. Троїцька, 242
  • Миколаївська обл., м. Первомайськ, вул. Богопольська, 76Б

kvinta-agro.com

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ