Техніка

Технології сівби ріпаку — 2019

Компанія «ПОЛЕТЕХНІКА» реалізує нові тренди сільськогосподарської техніки світових брендів в Україні, а її представництва охоплюють більше 80% території країни. Підприємство має статус національної і входить у трійку лідерів у своєму сегменті.

Головна мета компанії полягає в тому, щоб забезпечити сільгоспвиробників комплексними рішеннями для ефективного виробництва сільгосппродукції. Тому компанія пропонує не лише широкий асортимент техніки, що потрібна для проведення повного циклу сільськогосподарських робіт, і запасні частини для неї, а й надає агротехнологічний супровід й консультаційну підтримку у фінансових операціях, забезпечує сервісне гарантійне та післягарантійне обслуговування; продає якісний посівний матеріал і засоби захисту рослин провідних виробників світу.

Перш ніж запропонувати техніку сільгоспвиробникам, «ПОЛЕТЕХНІКА» тестує її в реальних умовах — на полях власної агрофірми «Батьківщина», поля якої розташовані в Запорізькій та Київських областях (40 тисяч гектарів). У господарстві вирощуються традиційні культури: соняшник, ріпак, кукурудза, пшениця, ячмінь, горох, соя. Випробовуючи різні технології посіву та способи посіву за всіма технологіями землеробства, різні схеми захисту та живлення рослин, підприємство ділиться результатами з вітчизняними виробниками сільськогосподарської продукції тими напрацюваннями, які допоможуть їм розвиватися більш швидкими темпами, підвищувати показники урожайності та мати більшу рентабельність.

На полях господарства «Батьківщина» протягом 2018-2019 року фахівці та агрономи компанії «ПОЛЕТЕХНІКА» досліджували різні технології посіву ріпаку. Досліди проводилися протягом майже 12 місяців — саме стільки часу минуло від сівби до збирання культури.  Особливу увагу було приділено отриманню сходів і розвитку рослин в екстремальних умовах. За мету поставили отримання максимального врожаю в посушливих умовах клімату Півдня й Південного Сходу країни. В результаті отримали безпрецедентно високу врожайність ріпаку — до 4,5 т/га за різних міжрядь, технологій і способів сівби (суцільна або з точним висівом). До того ж дійшли висновку, що вибір міжряддя практично не вплинув на врожайність культури.

Як експеримент сівбу проводили точним висівом із міжряддям 70 см. Мало хто вірив в успіх, але підсумок перевершив навіть розрахункові очікування, бо отримали один із найвищих урожаїв в регіоні. «Якби мені три роки тому сказали, що ми сіятимемо ріпак із міжряддям 70 см і будемо від цього у захваті, я б відповів, що це утопія. Цього року, посіявши ріпак із міжряддям 70 см, ми плануємо зібрати 4 т/га (фактично зібрали 4,5 т/га) — і це чудовий результат для південної частини Запорізької області, де взимку температура знижується до мінус 30 градусів», — розповідає Олег Трубілов, директор АФ «Батьківщина».

До того ж застосування сівалок точного висіву Horsch мало наукове й агрономічне обґрунтування: насіння ідеально висіяно, а завдяки заднім притискним колесам отримано рівномірні сходи. Тобто господарство економно використало насіння (норма висіву становила всього 250 тис. насінин/ на га), а рослини мали кращу конкуренцію на перших етапах розвитку, завдяки чому максимально реалізували свій потенціал, що в результаті відбилося на врожайності.

Наступного року господарство сіятиме ріпак із міжряддям від 20 до 70 см, а також за новою технологією з міжряддям 50 см сівалкою точного висіву Horsch Maestro 36.50 SW в агрегатуванні з трактором New Holland T8.410. Очікують, що результат буде ще вищий.

Алгоритм дії

Для дослідження технологій сівби обрали поля  в кількох підрозділах (зокрема в центральній частині країни), з різними ґрунтами та кількістю опадів. Сівба ріпаку проводилася з середини липня 2018 року за всіма технологіями, включаючи «strip-till», з міжряддям від 20 см до 70 см, із застосуванням різних схем захисту та живлення рослин.

Компанія «ПОЛЕТЕХНІКА» дослідила різні технології сівби ріпаку та визначила ті, за яких можна отримати найвищу врожайність.

У першій половині липня було проведено підготовчі роботи. На передпосівній підготовці ґрунту й сівбі застосовували тільки техніку HORSCH. На окремих ділянках проводили глибокий обробіток глибокорозпушувачем Horsch Tiger MT з унесенням добрив та металевим катком Doppel-RollPack, щоб зберегти вологу. Внесення добрив на глибину роботи лапи стимулює швидкий розвиток кореневої системи рослин вглиб, і завдяки цьому культура краще витримує посуху. Обробіток деяких полів відбувався тільки дискатором Horsch Joker RT на мінімальну глибину для закриття вологи, подрібнення й розподілу соломи. Обов’язковою умовою в підготовці ґрунту є відсутність так званої «плужної підошви».

Найголовніше завдання і водночас найбільша проблема для агронома у вирощуванні ріпаку — це отримати сходи. Тому залучали найсучаснішу техніку: сіяли сівалками HORSCH. Окремі поля засіяно за нульовою технологією як зерновими, так і сівалками точного висіву — Maestro та зерновою Pronto NT. Окремо варто зазначити сівбу сівалкою Focus за технологією strip-till із суцільним і точним висівом із шиною Maestro RC. Під цю сівалку зазвичай у господарстві не проводять жодних додаткових обробітків ґрунту, а висівають безпосередньо в стерню після збирання з локальним внесенням добрив. Як зазначають у господарстві, саме така комбінація техніки для обробітку та сівби дозволила на початковому етапі закласти основу успіху й отримати сходи та зберегти рослини.

Наступний етап після отримання сходів — це збереження рослини до наступного дощу. Розвиватися й виживати рослинам доводиться в період найвищих температур у найпосушливіші місяці — серпні та вересні. У цей час важливо, щоб рослини не загинули від браку вологи. Аби забезпечити дружні сходи, на передній план виходить технологія збереження вологи від збирання врожаю (розкидання соломи) й до сівби з можливою підготовкою ґрунту (залежно від технічних можливостей сівалки). Саме ці заходи дозволяють зберегти дорогоцінну вологу та запобігти її випаровуванню в умовах максимально високих температур, що, у свою чергу, дозволяє зберегти рослини до випадання дощу.

Кінцеві результати — висока врожайність ріпаку — доводить, як важливо правильно вибрати технології, враховуючи надзвичайно нестабільні та непередбачувані кліматичні умови. Саме завдяки наявності оптимального парку високопродуктивної техніки вдалося отримати максимальний урожай такої вибагливої культури, як ріпак у регіоні з недостатньою кількістю вологи.

Якщо у Вас виникли питання, чи Ви зацікавилися технікою HORSCH – телефони гарячої лінії  працюють для Вас! Також заходьте на наш сайт для більш детальної інформації.

    +38 (098)931- 31-31                              [email protected]

      +38 (066)931-31-31                               poletehnika.com.ua 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ