Техніка

Один обприскувач може зберегти до 80% урожаю

Техніка №1 усього технопарку

Техніка №1 усього технопарку

Один обприскувач може зберегти до 80% урожаю.

Загальновідомо, що найменша похибка в системі захисту може обійтися великим недобором урожаю, а відтак і фінансовими втратами для підприємства. А тут ще й погода раз по раз підносить сюрпризи. Тож якісний обприскувач у господарстві — не розкіш, а нагальна потреба, особливо за теперішніх часів, коли ціни на витратні матеріали зросли в рази, а на зерно — впали (його ще й продати проблематично) — от і рахують фермери кожну копійку, а дехто й згадує народну мудрість «Скупий платить двічі». Адже якісна техніка може виручити там і тоді, де інша не в змозі. Утім, таких проблем у ТОВ АФ «ЕДЕМ», що в Одеській області, немає, адже на кожен кліматичний чи фітосанітарний виклик директор господарства Сергій Скуртул находить відповідь, змінюючи технологію та оновлюючи технічний парк.

Сергій Скуртул, директор ТОВ АФ «ЕДЕМ»

В агрофірмі «ЕДЕМ» на 1600 га вирощують пшеницю, ячмінь, кукурудзу, ріпак, соняшник, горох. Надалі планують посіяти сою, зменшивши посіви соняшнику — він забирає з ґрунту дорогоцінну вологу, якої все більше бракує. Зберегти ґрунтову вологу намагаються не лише корегуванням сівозміни, а й зменшуючи норми висіву, кількість ґрунтообробних операцій, зокрема запроваджуючи систему прямого висіву.

Окрім удосконалення технології виробництва зерна в господарстві регулярно оновлюють технічний парк. Так, тільки обприскувачі за десять років міняли тричі, щоразу підбираючи досконаліші моделі. Утім, бренд був незмінним — BERTHOUD. Мотивація директора беззаперечна: «80% збереженості урожаю залежить від обприскувача. Якщо ти якісно посіяв, але не захистив посіви, то можна втратити й увесь урожай. Я бачив поля соняшнику зі знищеним совкою листям, потім вона заходить у кошик, і її токсичні виділення після дощу геть його роз’їдають. А тонна соняшнику нині коштує 11 тис. гривень, кукурудзи — 5300. От і рахуйте збитки…. Бур’янами поле заросте — теж катастрофа. Тому, щоб мати добрий урожай, треба мати добрий обприскувач. З усього технопарку обприскувач — техніка №1».

Епоха добрих обприскувачів для ТОВ АФ «ЕДЕМ» почалася 2013 року. На заміну вітчизняного причіпного ОП прийшов причіпний BERTHOUD TRACKER DPA. «Дуже добре враження лишилося від TRACKER DPA — надійна, проста машина. Перш ніж його купити, ретельно вивчив ринок, зіставив його вартість і технічні характеристики. Найбільше вплинула на рішення придбати TRACKER DPA робота штанги. Це — справді легенда! Ми такого не бачили ніде і ні в кого! Ця штанга добре тримає лінію оброблюваної поверхні й копіює рельєф поля. Розгойдування штанги практично на всіх обробках створює «смуговий» ефект (тут — пусто, тут — густо), та, вочевидь, тягне за собою втрати: по пшениці 5–7%, по просапних — 3–5%. Ми це знаємо, бо добре пам’ятаємо вітчизняного попередника. А тепер навіть за нинішніх дуже низьких цін кожна втрачена копійка — це дуже болісно для нас. І з BERTHOUD ми цих ризиків позбулися.

 Окрім того, норма виливу робочої рідини завдяки насосу VOLUX DPA (там привід від колеса обприскувача, а не від ВВП трактора) була незмінною, з якою б швидкістю не їхав по полю. Ми 250 га легко закривали з трактором МТЗ», — згадує Сергій Скуртул.

За інших умов роботу TRACKER DPA можна назвати ідеальною, адже за три роки експлуатації жодних проблем в обслуговуванні обприскувача не виникало. Але все ж таки господарству потрібен був самохідний обприскувач із високим кліренсом. По-перше, для обробки кукурудзи, ріпаку та соняшнику на пізніх фазах розвитку, по-друге, для роботи на схилах — типовому рельєфі для Подільського району Одещини. Якщо в таких місцях трактор рухався чітко по міжряддю, то причіпний обприскувач з’їжджав убік, пошкоджуючи посіви — на 800 м витоптував чотири рядки, тож втрати були серйозними.

Отже, маючи досвід роботи з BERTHOUD TRACKER DPA та довіру до марки, а також наслухавшись позитивних відгуків колег про роботу самохідних обприскувачів BERTHOUD на кшталт «кращого обприскувача немає», Сергій Скуртул 2016 року обміняв б/в BERTHOUD TRACKER DPA з доплатою на новий самохідний BERTHOUD RAPTOR — це було простіше, ніж самому продавати техніку і купувати нову. У результаті машина чудово відпрацювала п’ять років.

«Техніка інших марок точно коштувала б дорожче в ремонті. Натомість сервісне обслуговування на дуже високому, можна сказати, «реактивному» рівні. Причому перші два роки обприскувач узагалі працював без ремонту, як годинниковий механізм, поломки були на рівні «лопнула шлангочка». Техніка так збалансована, що навіть коли заходила в мочар, побуксувавши, виїжджала і далі проходила поле, не збавляючи швидкість. Літак, а не машина!», — згадує директор.

2021 рік, пам’ятний рекордним урожаєм зернових в Україні, для ТОВ АФ «ЕДЕМ» ознаменувався новим вигідним трейд-ін — BERTHOUD RAPTOR на BERTHOUD BRUIN. Цього разу на вибір директора вплинули не лише додаткові якісні технічні характеристики обприскувача, а й підвищена комфортність машини для оператора: велика герметична кабіна з клімат-контролем і системою вентиляції, а також додатковим сидінням (місце для помічника), з круїз-контролем та МП3-радіо, добрим оглядом передніх коліс. Удосконалена, порівнюючи з RAPTOR, ходова завдяки додатковій амортизації значно пом’якшила хід машини.

«BRUIN має ідеальну стабілізацію штанги AXIALЕ, до речі, потужнішу, ніж на RAPTOR, бо й сама машина потужніша. Навіть на високій швидкості, хоч ми працюємо не більше як 20 км/год, на розворотах, на схилах вона точно копіює рельєф — це чи не найголовніший показник ефективності обприскувача. Бо якщо штанга нестабільна, її коливання «виливаються» у гроші. Нижче опустиш штангу — не буде перекриття факелів розпилення рідини, внесеш на 40% більше від норми, рослини отримують опіки, вище піднімеш — частину препарату може знести вітром, відтак ділянка буде необробленою, а на цільовий об’єкт потрапить на 40% менше ЗЗР. Вже не кажу про ремонт штанги. Дякувати BERTHOUD BRUIN, ми таких проблем не маємо — вона завжди на висоті: у прямому сенсі (тримає 50 см від поверхні) та в переносному сенсі — показує вищий пілотаж!», — розповідає Сергій Скуртул.

Перевагою BRUIN є й гідравлічно змінний кліренс у межах 1,5–1,8 м, що дає змогу працювати з культурами навіть на пізніх фазах розвитку, всі операції проводити вчасно. Адже, наголошує директор, через прогалини в захисті — не лише втрата врожайності, а й додаткові витрати на пальне та ЗЗР: «Несвоєчасне внесення препарату виливається в гроші — як мінімум треба збільшувати норму, щоб прибрати, наприклад, бур’ян. Натомість норма 1,2 л/га проти 1 л/га — це стрес для культури, після якого вона гірше розвивається, гірше наливається зерно, втрачається маса тисячі насінин, відповідно, не добираємо врожай. Якщо ж спрацюєш меншою нормою, бур’ян заб’є культуру, і наступного року забур’яненість буде ще більша. Знову додаткові витрати. Однак завдяки тому, що в нас якісний обприскувач, усі операції проводимо вчасно».

На якість обприскування впливає встановлена система безперервної циркуляції робочого розчину — від бака до форсунки, яка унеможливлює перекриття, адже форсунки відкриваються миттєво з перших метрів руху.

За три сезони роботи якихось серйозних зауважень до роботи BERTHOUD BRUIN фермерське господарство не мало, як і не було значних витрат на ремонт. Насос працює як годинник. Річне навантаження на техніку — 7–8 тис. гектарів (обробити тричі пшеницю, двічі соняшник і кукурудзу, мінімум п’ять разів ріпак і ще внести КАС тощо). «Продуктивність обприскувача залежить від культури: наприклад, на кукурудзі видавали й по 400 га/добу, але за умови приготування робочого розчину — завдяки цьому значно підвищується продуктивність машини. Загалом така техніка для нашого господарства — найоптимальніша. Ми не працюємо на виснаження, завдяки високій продуктивності машини справляємося з роботою протягом світлового дня», — розповідає директор.

Звісно, бережне поводження з машиною — а в господарстві працюють саме так — теж впливає на її відмінний стан. Як і консультаційна підтримка дистриб’ютора та щорічне безплатне навчання механізаторів. «Ми вклали в цю техніку кошти, вона — наша, тож ми зацікавлені, щоб вона працювала довго. Ми не плануємо міняти BRUIN, як мінімум до моменту, коли BERTHOUD нас не здивують чимось новим!», — запевняють у ТОВ АФ «EДЕМ».

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ